Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

24.7.09

Η Κατασκευή των Αυθεντιών

"Διαμορφώσαμε έτσι ένα ον με αστείρευτη ευφυΐα που σκεφτόταν,
επιστημόνιζε και πανεπηστημιολογούσε χωρίς ποτέ να στοχάζεται"
Περί έξυπνων και ευφυών Nefestoras
Η Τρίβαθμη Κλίμακα
Είναι παντού διάχυτη μια μυστική τρίβαθμη κλίμακα με βάση την οποία οι άνθρωποι διακρίνονται σε κατώτερους, μέσους και ανώτερους, ή στη γλώσσα των τεχνοκρατών σε ανειδίκευτους, εκπαιδευμένους και αυθεντίες, ή ειδικούς.
Εμνευστές της κλίμακας αυτής είναι αυτοί της τρίτης βαθμίδας οι οποίοι και αυτοπροσδιορίζονται ως αρμόδιοι να διαφεντεύουν και χειραγωγούντον λεγόμενο "μέσο άνθρωπο".

Ο Πρωταθλητισμός των Αυθεντιών
Όπως δηλώνει ο όρος «μέσος άνθρωπος» ως ο μέσος όρος των ανθρώπων, η κλίμακα αυτή προϋποθέτει την αντκειμενοποίηση των ανθρώπων και τη σύγκρισή τους με κάποια πρότυπα.
Με τον τρόπο αυτό, η υπόσταση των ανθρώπων ταυτίζεται με την αποτίμησή τους, με συνέπεια να ανταγωνίζονται οι άνθρωποι ο ένας τον άλλο για το ποιός θα αποτιμηθεί με την καλύτερη τιμή.

Ο ανταγωνισμός αυτός είναι ιδιαίτερα εμφανής στην τρίτη βαθμίδα, τη βαθμίδα των αυθεντιών. Αλλά αυτό δείχνουν να το αγνοούν, ή σκόπιμα να το παραβλέπουν οι ειδικοί.
Πώς αλλοιώς να εξηγηθεί ο μέχρι τελικής πτώσεως ανταγωνισμός τους στην κορυφή της κλίμακός τους;

Οι μέθοδοι κατάταξης στη βαθμίδα των αυθεντιών είναι αντίστοιχες αυτών της ανάδειξης των πρωταθλητών. Όπως και στον πρωταθλητισμό υπάρχουν ιδεώδη, προσκήνιο και παρασκήνιο.
Υπάρχουν επιδόσεις, στάδια, ρεκόρ, μετάλλια, ενθουσιώδη πλήθη, ταξίδια, κριτικές επιτροπές, αθάνατοι, χορηγοί, παράγοντες, σωματεία, μίζες, ντόπα και υποταγή, όπως και κρυφές και φανερές απολαυές και εξασφάλιση επαγγελματική.

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το άθλημα του «ταχύτερου ποπού», με παραλλαγή αυτό του «ταχύτερου κυνηγού».
Το πρώτο σχετίζεται με την κατάκτηση των καλύτερων γραφείων, των καλύτερων υπολογιστών, των καλύτερων επίπλων και δη καρεκλών.
Το δεύτερο αναφέρεται, κυρίως, σε κονδύλια, επιτροπές και συμβούλια.

Οι επιδόσεις είναι εδώ οι δημοσιεύσεις και στάδια τα συνέδρια και τα επιστημονικά περιοδικά.
Όλα αυτά, όπως και στον πρωταθλητισμό, υπόκεινται στις μεθοδεύσεις των αγορών, στον εξαποντισμό των ανταγωνιστών, κ.λ.π.

Η Ακτινοβολία και η Ευτέλεια
Ιδεώδη είναι η κοινωνική συνεισφορά και το εθνικό συμφέρον, η ευγενής άμιλλα και ο πολιτισμός,
Και τα ιδανικά αυτά υπηρετούνται, όπως και στον ολυμπισμό, με τον αποκλεισμό των πολλών και ευγενή αθλήματα, όπως, η πυγμαχία και η πάλη ποιός θα ρίξει τον άλλο, αφού τον εξουθενώσει και ταπεινώσει, και όπου όλοι εύχονται την αποτυχία ο ένας του άλλου, καθώς δε γίνεται να επιτύχεις, αν ο άλλος δεν αποτύχει.

Όπως και στον ολυμπισμό, και εδώ ο πρώτος έχει την αίγλη, και άντε και δυο τρεις άλλοι, οι υπόλοιποι δεν υπάρχουν καν.
Όπως φτειάχνονται οι πρωταθλητές, φτειάχνονται και οι αυθεντίες σ όλους τους τομείς.

Η αναγόρευσή τους σε ειδικούς είναι επιδίωξη συνειδητή, όπως συνειδητή είναι η επιδίωξη κάθε αθλητή που αρέσκεται στον πρωταθλητισμό.
Δε γίνεται να ανακηρυχθεί κανείς πρωταθλητής, μόνον, επειδή κάποιος ή κάποιοι έτυχε να τον ξέρουν και να τον εκτιμούν. Πρέπει ο ίδιος να το θελήσει και να ακολουθήσει τη διαδικασία ανάδειξης πρωταθλητών.

Το ίδιο ισχύει και με τις αυθεντίες, πρωταθλητές σ΄όλους τους τομείς. Είναι, επειδή οι ίδιοι το θέλησαν και το μεθόδευσαν. Αυτό, όμως, ελάχιστα φαίνεται να βαραίνει στην κρίση των πολλών. Είναι πεπεισμένοι ότι ο ξακουστός είναι μοναδικός και δεν υπάρχουν άλλοι σαν κι αυτόν.
Και, όπως είναι ευρέως διαδεδομένη, ισχύει και εδώ η αντιστροφή να θεωρούνται οδηγοί και να τυχαίνουν γενικής αποδοχής αυτοί οι οποίοι, επειδή νοιώθουν λειψοί και όχι αυτάρκεις, επιδιώκουν επιβεβαίωση εξωτερική, αναζητώντας, κατά το πλείστον εις μάτην, την πλήρωση την εσωτερική.

Γιατί ποιός άνθρωπος που νοιώθει αυτάρκης θα περιέφερε τον εαυτό του στις αρρένες της δημοσιότητας, εκτιθέμενος ως περιζήτητο προϊόν, αποδέκτης των υποκαταστάσεων, μετατοπίσεων και λοιπών απωθήσεων των ζητωκραυγιστών και χειροκροτητών, σε αμοιβαία αιχμαλωσία ;

Γιατί ποιός άνθρωπος που του λένε ότι:
  • πρέπει να είναι υπερήφανος γι΄αυτό που έκανε ή είπε ο άλλος και όχι για αυτά που κάνει ή λέει αυτός,
  • σημασία έχει η ελευθερία και η ασφάλεια των υψηλά ιστάμενων και όχι η προσωπική του ελευθερία και ασφάλεια,
  • σημασία έχει να προχωρά η επιστήμη και το έθνος και όχι να αποκτά ο ίδιος αυτογνωσία και επάρκεια,
  • ζητωκραυγάζει και χειροκροτεί που  τον θυσιάζουν σε σύμβολα και του λένε κατάμουτρα ότι αυτός δεν αξίζει τίποτα,
αν δεν έχει αιχμαλωτιστεί και το αγνοεί; 

Οι Επιδόσεις και τα «Αντι-Ντόπινγκ»
Οι ειδικοί κατατάσσονται στα βάθρα ανάλογα με τον αριθμό των δημοσιεύσεων στα εγκεκριμένα περιοδικά.
Τα σκορ για την πρόκριση είναι, για παράδειγμα, δύο, πέντε, δέκα, κ.λ.π, δημοσιεύσεις ανάλογα με τη θέση.
Για την τελική έγκριση και την ανάβαση στα βάθρα, εκτός από τις δημοσιεύσεις μετρούν πολλά άλλα.
Είναι πλήθος τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στις μεθοδεύσεις γύρω από τις εκλογές των πανεπιστημιακών, αν και πολλές κρατώνται ως επτασφράγιστα μυστικά.
Η ντόπα, οι μίζες, οι ανταλλαγές, οι εκβιασμοί, ο εξαποντισμός των μη πρωταθλητιζόντων αθλητών και τα λοιπά αξεσουάρ του πρωταλθητισμού κρατούνται εδώ πιο μυστικά, αν και είναι πολύ πιο δραστικά.

Εδώ δεν υπάρχει «αντιντόπινγκ κοντρόλ», ούτε καθαίρεση από τα βάθρα και τα μετάλλια.
Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος πάει καρφωτός, όπως κατά καιρούς βγαίνει στη φόρα ότι κάποιος πανεπιστημιακός για χρόνια αμείβεται ως συγγραφέας βιβλίου το οποίο απλά έχει αντιγράψει, το θέμα ρυθμίζεται απλά οικονομικά.

Αν δεν είναι από τα κόκκινα πανιά, και δεν λειτουργήσει ως εξιλαστήριο θύμα, ευρίσκει αμέριστη συμπαράσταση από τους λοιπούς πανεπιστημιακούς, για τους ίδιους λόγους που οι έλληνες ολυμπιονίκες αφιερώνουν τα μετάλλιά τους σ΄αυτούς που ατύχησαν στον «αντι-ντόπινγκ κοντρόλ» στην πρόσφατη ολυμπιάδα.

Και στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορεί να αποσοβηθεί ο θόρυβος, θα προειδοποιηθούν οι ενεχόμενοι για αιφνιδιαστικό έλεγχο προσεχώς, κατά τα πρότυπα των μεγάλων ελεγκτικών οργανισμών, όπως για παράδειγμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος μετά τον θόρυβο για χρήση αναβολικών σε γυμναστήρια γνωστοποίησε μέσω των εφημερίδων ότι:
« Αιφνιδιαστική έφοδο σε γυμναστήρια της Αττικής αναμένεται να κάνουν αύριο οι Επιθεωρητές του ΕΟΦ, για να διαπιστώσουν αν πωλούνται φαρμακευτικά σκευάσματα που διακινούνται στη χώρα μας χωρίς την έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ...» 
από την «Ελευθεροτυπία» 27-8-2004. (Ευτυχώς, θα πρόσθετε κανείς, που είμαστε ασφαλείς με όσα έχουν ελεγχθεί. Τόσο αιφνιδιαστικοί έλεγχοι δεν μπορεί παρά να είναι αποτελεσματικοί).

Αν κάποιοι φοιτητές πιαστούν στις εξετάσεις να αντιγράφουν από τα βιβλία που έχουν αντιγράψει οι πανεπιστημιακοί κινδυνεύουν με διασυρμό και αποκλεισμό με διαδικασίες των πανεπιστημιακών αυτών, ακριβώς, όπως και στον ολυμπισμό.

Οι Εγκαταστάσεις, οι Εξοπλισμοί, οι Χορηγίες και οι Κριτικές Επιτροπές
« Ντρέπομαι που απολαμβάνω, έστω για εβδομάδες, μια πολυτελή διαμονή τη στιγμή που οι δικοί μου άνθρωποι υποφέρουν στον προσφυγικό καταυλισμό» 
λέει ο αθλητής από την Παλαιστίνη Αμπντέλ Σαλάμ (Ελευθεροτυπία 27-8-2004) και συνεχίζει:
«Προτιμώ να τερματίσω τελευταίος και καθαρός, παρά πρώτος και βρώμικος»
Και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχαηλίδης που παίρνει τη συνέντευξη παρατηρεί:
«Άκουσα εκείνην τη δήλωση της Φανή Χαλκιά, για μας τους ελληνες που “είμαστε γεννημένοι για να είμαστε πρώτοι”. Τότε ξαναχώθηκα στο μοναχικό μου καβούκι και άρχισα να αναζητώ τα καθαρά πρόσωπα των τελευταίων. Τρία παιδιά ήταν όλα κι όλα από την Παλαιστίνη. Τερμάτισαν και οι τρεις τελευταίοι και αποκλείστηκαν από τους αγώνες. Είναι όμως αδιαφιλονίκητοι ολυμπιονίκες. Και σίγουρα δεν γεννήθηκαν για να είναι τελευταίοι»
Κανείς από τις μεγάλες αυθεντίες δεν έχει ποτέ ντραπεί γιατί απολαμβάνει διευκολύνσεις που δεν απολαμβάνουν οι δικοί τους άνθρωποι, γιατί, όπως φαίνεται παρακάτω, δεν υπάρχουν γι αυτούς δικοί τους άνθρωποι.

Αντιθέτως, οι περισσότεροι έχουν ενδιατρίψει στο πώς θα σφετεριστούν όλες τις διευκολύνσεις, τα εργαστήρια, τους εξοπλισμούς, τα κονδύλια, εξοστρακίζοντας αρκετούς και εξαγοράζοντας μερικούς.
Και φυσικά ποιός από τους «μεγάλους» προτιμάει να είναι τελευταίος και καθαρός;
 «Οι μεγάλοι άντρες θεωρούν ντροπή (τους) να χάνουν, κι όχι να εξαπατούν για να κερδίσουν», 
όπως γράφει ο Μακαβέλλι (δεν υπήρχαν τότε μεγάλες γυναίκες).

Το Citius, Altius, Fortius των Αυθεντιών
Η πατέντα των Ρωμαίων για « ταχύτερα, υψηλότερα, δυνατότερα», αξίωμα όλων των πρωταθλητισμών, είναι και το μοτίβο όλων των αυθεντιών.

Και η ιστορία επαναλμβάνεται.
Όπως το μοτίβο αυτό οδήγησε στο Ρωμαϊκό ολοκληρωτισμό, έτσι και σήμερα οδηγεί στον τεχνοκρατικό ολοκληρωτισμό.

Και όπως ο ολοκληρωτισμός εκείνος οδήγησε σε αφανισμό, έτσι και ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός των παντός τύπου αυθεντιών επαπειλεί ξανά, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά από τις παρακάτω ρήσεις μιας από τις αυθεντίες, πλανητικής εμβέλειας:
"Θα εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις με πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές συμμαχικές χώρες με στόχο τη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος...» από το flash.gr 26/11/03.
«Οι εχθροί μας είναι επινοητικοί και εφευρετικοί. Αλλά είμαστε και εμείς. Δεν σταματούν να σκέφτονται νέους τρόπους για να βλάψουν το λαό και τη χώρα μας, αλλά το ίδιο και μεις», 
από την Ελευθεροτυπία 7/8/2004.
Ως γνωστόν η παραδρομή «είναι ένας πλήρης λόγος». Εκείνο που «ξεφεύγει», στον αυθόρμητο σχηματισμό λογοπαιγνίων, είναι ο λόγος που αληθεύει, λόγος υπεράνω της λογοκρισίας του συνειδητού.

Βλ. και
Οι Απλοί Άνθρωποι, οι "Mεγάλοι" και ο Ερπετοειδής Εγκέφαλος