Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

18.7.09

Οι Απλοί Άνθρωποι, οι "Mεγάλοι" και ο Ερπετοειδής Εγκέφαλος

"Τα έχετε βάλει όλοι με τους βλάκες. Εσείς όμως δεν ξέρετε πόσο δύσκολο πράγμα είναι να δώσεις να καταλάβει ένας έξυπνος άνθρωπος. Πιο δύσκολο από ότι στον βλάκα. Ακατόρθωτο θα έλεγα. Και αυτό σας διέφυγε ολωσδιόλου. Ως έξυπνοι αναγνώστες δεν το αντιλαμβάνεσθε. Γιαυτό δεν φταίτε!...
Μας διέφυγε ότι η εξυπνάδα έχει ένα υπέρογκο κόστος που το πληρώνουμε όλοι.....
Ξέρετε πόσο όμορφο είναι να κάνεις παρέα με ένα αφελή. Με ένα βλάκα που λέτε και εσείς. Ξανασυναντάς τη ζωή αδολίευτη. Σε ξανανιώνει. Σε επαναφέρει στον χαμένο χρόνο της γλυκιάς ανεμελιάς. Τότε που έζησες αφύλακτος. και ανέμελος. Που ο κόσμος ξαναγίνεται μαγικός, γεμάτος ελπίδα και άπειρη όρεξη να τον ζήσεις." Περί βλακείας Nefestoras


Στη βιολογία είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι διαθέτουν δύο εγκεφάλους ή δύο διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου με διαφορετικές λειτουργίες.
Το αρχαιότερο τμήμα του εγκεφάλου, γνωστό ως ερπετοειδής εγκέφαλος είναι εκείνο το τμήμα που προσδίδει στον άνθρωπο:

• επιθυμία για εξουσία,

• εμμονή σe ιεραρχικές δομές εξουσίας,

• επιθετικότητα, την πεποίθηση ότι η ισχύς είναι δικαίωμα και ότι ο νικητής τα παίρνει όλα,

τα χαρακτηριστικά της αδιαφορίας για τα θύματα των πράξεών του,

εν ολίγοις,
είναι το τμήμα εκείνο στο οποίο εδράζεται το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό των πνευματικά ανεξέλικτων ανθρώπων.

Ιδιαίτερα έντονο χαρακτηριστικό των ανθρώπων υπό την κυριαρχία του ερπετοειδούς αυτού εγκεφάλου είναι η πλεονεξία και η υπερβολή.
Όπως γράφει ο ανθρωπολόγος Glotaire Rapaille σε άρθρο του στους Los Angeles Times :
«…Η επιθυμία για πλεονεξία προέρχεται από τον ερπετοειδή εγκέφαλο, την αρχαιότερη, πιο πρωτόγονη δομή της πνευματικής μας εξέλιξης. Το ερπετοειδές θέλει ν΄αρπάξει όσο γίνεται πιο πολύ τροφή, να είναι όσο γίνεται πιο μεγάλο και ισχυρό, επειδή είναι εστιασμένο στην επιβίωση».

Μολονότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι κυρίαρχα στη λεγόμενη ανώτερη κοινωνία και τις ηγετικές τάξεις της, πολιτικούς, μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεπιστήμονες, καλλιεργείται και είναι διάχυτη η εντύπωση στην λεγόμενη ¨κοινή γνώμη" ότι οι τάξεις αυτές των ανθρώπων είναι οι περισσότερο εξελιγμένες και κατά κάποιον τρόπον πρέπει να τους εμπιστευτούμε τις τύχες μας και την προκοπή μας.

Αντιθέτως οι άνθρωποι που δεν έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά αυτά, που αρκούνται στα απαραίτητα, που
- δεν θεωρούν ότι το περισσότερο είναι και καλύτερο,

- δεν καταγίνονται σε συνεχή αύξηση της οικονομικής κατάστασής τους,

- δεν περιφέρονται επιδεικνύοντας τα πνευματικά κάλλη τους από συνέδριο σε συνέδριο ως κωλ γκερλς (όπως τους αποκαλεί ο Άρθρουρ Μίλλερ σε μια νουβέλλα του) ή

- δεν δέχονται να λειτουργήσουν ως πνευματικές πόρνες, όπως αποκάλεσε τους δημοσιογράφους και, εν γένει, αυτούς που στελεχώνουν τις εξουσίες στις διάφορες μορφές τους, ο διαπρεπής δημοσιογράφος της νέας Υόρκης John Swinton.(βλ. Δεν Υπάρχει Ανεξάρτητος Τύπος στην Αμερική) θεωρούνται ανεπρόκοποι, καθυστερημένοι, χασομέρηδες και, εν γένει καθυστερημένοι.

Άλλη μια αντιστροφή της πραγματικότητας όπως αυτές που σχολιάζονται στο: Οι Σύγχρονες Αντιστροφές

Βλ. και મન હોય તો માળવે જવાય - Θα τα Καταφέρουμε

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα