Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

31.10.09

Απλωμένα Χέρια και Σφιγμένες Καρδιές

.
"Θυμήσου το πρόσωπο του πιο φτωχού και αδύναμου ανθρώπου που είδες ποτέ και ρώτησε τον εαυτό σου αν η πράξη που σκέφτεσαι να κάνεις πρόκειται να έχει κάποια αξία γι' αυτόν.
Θα τον ωφελήσει άραγε σε κάτι; Θα του δώσει κάποιον έλεγχο πάνω στη ζωή του και στο πεπρωμένο του; Μ' άλλα λόγια, θα οδηγήσει στην αυτοδυναμία των εκατομμυρίων που πεινούν και λιμοκτονούν; Θα δεις τότε τις αμφιβολίες σου και το εγώ σου να διαλύονται".
Μαχάτμα Γκάντι
.
"Του δε πλήθους των πιστευσάντων ήταν η καρδιά και η ψυχή μία, και κανείς τίποτα από τα υπάρχοντά του δεν το έλεγε δικό του, αλλά ήταν σ' αυτούς τα πάντα κοινά... ούτε υπήρχε κανένας ανάμεσά τους που να στερείται, γιατί όσοι ήταν κτήτορες αγρών ή οικιών, τα πούλαγαν κι έφερναν τα τιμήματα των πωλουμένων και τ' απόθεταν στα πόδια των αποστόλων· και μοιράζονταν αυτά στον καθένα ανάλογα με την ανάγκη που είχε" (Πράξεις, δ΄, 32, 34, 35).


Χθες καθόμουνα σε μια καφετέρια στα Εξάρχεια μαζί με έναν κοντινό μου άνθρωπο που ο άνθρωπός του είναι στην εντατική μετά από μια δεύτερη εγχείρηση μέσα σε δυο μέρες και τρίτη κατά σειρά το φετεινό χρόνο.
Ο γιατρός που έκανε τη δεύτερη εγχείρηση δεν είδε κάτι σοβαρό στις πολλαπλές μαγνητικές και κολονοσκοπήσεις που παράγγελνε σχεδόν κάθε δυο μέρες τις τελευταίες δυο βδομάδες.
Το είδε στη μαγνητική μετά τη δεύτερη εγχείρηση που έκανε για να αποκαταστήσει κάποια δυσλειτουργία που είχε προκύψει από την πρώτη.
Γιαυτό έγινε η τρίτη εγχείρηση δύο μέρες μετά τη δεύτερη.

Ταλαιπωρημένοι άνθρωποι πέρναγαν από την καφετέρια και πλησίαζαν τους θαμώνες της.
Μεσήλικες, ηλικιωμένοι, νέοι, πατέρας με παιδί στο χέρι.
Άλλοι σιωπηλοί, άλλοι παρακλητικοί.
Όλοι με απλωμένο χέρι.

Απλωμένα χέρια πέρναγαν συνέχεια από μπροστά μου και με έκαναν να σκύβω το κεφάλι και να αναρωτιέμαι άραγε ποιο νάναι πιο τραυματικό:
Να σε σταματούν, να σε ψαχουλεύουν και να σε σιδηροδένουν συνάνθρωποί σου
ή,
να παρακαλάς γι΄ αυτό που η φύση σου κληροδότησε και σου στέρησαν συνάνθρωποι;
Να παρακαλάς για νερό, τροφή, ένα κομμάτι γης να ξαποστάσεις;

Να σε περιφρονούν άνθρωποι με στολή ή να σε περιφρονούν άνθρωποι χωρίς στολή, καλοντυμένοι καλοποτισμένοι και καλοκοιμισμένοι;
Να σε θεωρούν εχθρό ή να σε αγνοούν παντελώς;
.
Για το πρώτο έχει γίνει τελευταία πολλή συζήτηση και κινητοποίηση και καλώς.
Για το δεύτερο;

Ταλαίπωροι περιφρονημένοι άνθρωποι περνούσαν από μπροστά μου και με έκαναν να αναρωτιέμαι ποιοι είναι πιο σεβαστοί, πιο αξιοπρεπείς:
Αυτοί που σε ευχαριστούν όταν τους δίνεις κάτι από το περίσσευμά σου το οποίο ίσως και να γνωρίζουν ότι το οφείλεις στη δική τους ένδεια;
ή,
αυτοί που τους δίνεις από το υστέρημά σου, που σου το απαιτούν κραδαίνοντας το νυστέρι;
Αυτοί που τους το εγχειρίζεις για να τους εξευμενίσεις να προσέξουν τον άνθρωπό σου γιατί φοβάσαι ότι οι καρδιές τους έχουν σφίξει και τα νυστέρια θέλουν λάδι για να μην τον πετσοκόψουν;

Απλωμένα χέρια. Οι ικέτες και οι ζήτουλες. Οι δύο όψεις της ντροπής.

Στις νυχτερινές ειδήσεις στη ΝΕΤ θυμήθηκα κάποια άλλα απλωμένα χέρια, πολυσπουδαγμένα, με σφιγμένες καρδιές.
Άκουσα για την καθηγήτρια ιατρό, την επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής πανδημίας. Δήλωσε ότι μετά τις νέες πληροφορίες από την Ελβετία ότι το εμβόλιο Pandemrix της Glaxo δεν είναι ασφαλές για εγκύους και ασθενείς οργανισμούς για τους οποίους προορίζεται στην Ελλάδα, η αρμόδια επιτροπή σκέφτεται να το προωθήσει όχι σ αυτούς αλλά στους υγιείς οργανισμούς.
Η ακαταλληλότητα του εμβολίου τόσο για τις εγκύους όσο και για τους υγιείς οργανισμούς είναι καταφανής σε οποιονδήποτε μη ειδικό διαβάσει το πιστοποιητικό το συνοδευτικό του εμβολίου βλ. Tα Δύο Είδη του Nέου Εμβολίου, οι Αντιδράσεις στη Γερμανία και Ερωτήματα για την Ελλάδα
Η επικεφαλής καθηγήτρια ιατρός δεν είχε αναγνώσει, άραγε, το πιστοποιητικό;

Ύστερα, άκουσα για το κατσαρόλι έξω από το σπίτι μιας άλλης ιατρού,της θεοσεβούμενης βουλευτού, πρώην υπουργού παιδείας και θρησκευμάτων, με τα ακριβά γούστα με έξοδα του ελληνικού λαού.

Άκουσα διάφορα για την τρομοκρατία της κατσαρόλας των μπαρουτιασμένων παιδιών.

Δεν άκουσα τίποτα για την τρομοκρατία των λευκών κολάρων και των καθαρών απολυμασμένων χεριών.
.