Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

25.1.11

Παρατηρώντας το Σύγχρονο Πύργο της Βαβέλ


"Όταν χάσεις την πνευματικότητά σου, όταν χάσεις τον πολιτισμό σου,
ποιος είσαι αλήθεια; Δεν ξέρεις ποιος είσαι!
.
Τώρα ίσως έχεις γίνει ένας από το «ανθρώπινο δυναμικό».
Πηγαίνεις και γίνεσαι σκλάβος σε άλλους και σου δίνουν λίγα χρήματα
και νομίζεις ότι είσαι πλούσιος. Πλούσιος σε τι;
Πλούσιος σε υλικά πράγματα;
.
Αυτό δεν είναι ζωή! Έχεις χάσει τα πάντα!
Δεν είσαι πια ο πνευματικός άνθρωπος που ήσουν.
Γερόντισσα των Shoshone


Είναι καιρός τώρα που κάθε φορά που συνδέομαι στο διαδίκυο ασφυκτιώ.
Τις τελευταίες ημέρες η αίσθηση αυτή έχει ενταθεί.
Επανέρχεται όλο και πιο συχνά μπροστά μου η βιβλική εικόνα του πύργου της Βαβέλ.
Συμμετέχω σ΄αυτήν την κατάσταση και με προβληματίζει.

Το ιστολόγιο αυτό το ξεκίνησα πριν ενάμισυ περίπου χρόνο όταν σκεπτόμουνα να αποχωρήσω κάπως πρόωρα από τον εργασιακό μου χώρο, τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση.
.
Πέραν από ένα τρόπο έκφρασής μου ως αυτόνομου όντος που μου επέτρεπε η δυνατότητα αποποίησης του ονόματος του καταχωρημένου στα κρατικά κατάστιχα και της κατάστασης του υπηκόου που απέρρεε από την καταχώρηση αυτή
το ιστολόγιο το έβλεπα και ως ένα μέσο να κάνω γνωστές και να σχολιάσω πληροφορίες σχετιζόμενες με την επικαιρότητα που δεν δημοσιοποιούντο είτε περιθωριοποιούντο στα συμβατικά ΜΜΕ.
Την αναζήτηση και γνωστοποίηση των πληροφοριών αυτών την αντιλαμβανόμουνα ως υποχρέωσή μου προς όσους ενδιαφέρονταν για αυτές αλλά δεν είχαν τον χρόνο για την αναζήτηση αυτή.
Η υποχρέωση αυτή απέρρεε από την ανάγκη να ξεδουλέψω κατά κάποιον τρόπο τα χρήματα των φορολογουμένων που θα μου καταβάλλονταν ως σύνταξη (τα οποία καθώς θα ήταν η μοναδική πηγή εσόδων μου δεν μπορούσα να τα αποποιηθώ).

Φυσικά η επιλογή των πληροφοριών που γνωστοποιούσα ήταν υποκειμενική, όπως υποκειμενικός ήταν και ο σχολιασμός τους.
Εξέφραζε την ιδιοσυγκρασία και τις εμπειρίες μου.

Κατά κανόνα δεν εστιάζονταν στους πολιτικούς ως την πηγή όλων των κακών της κοινωνίας.
Δεν αντιλαμβανόμουνα τους πολιτικούς ως μοναδικούς υπεύθυνους για τη σύγχρονη κοινωνική αρρώστια τον γενικευμένο πια εθισμό στο χρήμα, τη λεγόμενη διαφθορά.

Τις τελευταίες ημέρες γράφονται κυριολεκτικά λίβελοι συλλήβδην για τους πολιτικούς για την άσκηση και υπόθαλψη της λεγόμενης διαφθοράς.
.
Να ξορκίζουμε την αρρώστια και να κατασκευάζουμε δαίμονες να τους φορτώνουμε τα λάθη μας δεν μου φαίνεται και τόσο θεραπευτικό για τη σημερινή ανάπτυξη του ανθρώπου.
.
Αν αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως υπεύθυνα όντα και όχι υπηκόους θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αυτοθεραπευτούμε ή να αναζητήσουμε θεραπεία, ο καθένας ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του.

Και δεν νοείται νομίζω θεραπεία με κατακεραύνωμα του ασθενούς.

Bλ. και