Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

4.1.11

Επιστημονικά Νέα για μια Νέα Αισιοδοξία


.
Νέο έτος, παλιά ανάγκη. Η ανάγκη του ιστολογείν.
Απότοκη της αμηχανίας της ύπαρξης.
.
Η ανάγκη του ανθρώπου να δηλώνει παρών στα πράγματα του κόσμου, ενός κόσμου που άλλοτε τον προσπερνά και άλλοτε τον παρασέρνει.
.
Η ανάγκη του αποκομμένου ανθρώπου.
Του ανθρώπου που νοιώθει ότι κάτι πρέπει να κάνει, κάτι πρέπει να πει να δικαιολογήσει που ζει σε έναν κόσμο που τον ξενίζει, που για να ζει αυτός κάποιος άλλος πεθαίνει ή δεινοπαθεί.
.
Κι ας νοιώθει κατά βάθος ότι ο κόσμος είναι αυτός που βλέπει γιατί έτσι είναι αυτός που βλέπει.
.
Να προσπαθεί να αλλάξει κανείς αυτό που βλέπει θα αλλάξει άραγε και αυτόν που βλέπει ώστε η αλλαγή να είναι ουσιαστική;
.
Μοιάζει πιο εύκολο αυτό, είναι πιο προσιτό. Είναι και αποτελεσματικό;
Θα δείξει.
.
.
Η λέξη «Νέα» δις στον τίτλο της ανάρτησης είναι για να εγκαινιάσουμε μια νέα εκκίνηση στο ιστολογείν αν και με τον παλιό τρόπο.
.
Ξεκινούμε με την αισιόδοξη ανακάλυψη των επιστημόνων μας ότι ο εγκέφαλός μας με την πάροδο των ετών συρρικνώνεται και δεν αυξάνει σε όγκον όπως το θεωρούσαμε αυτονόητο παλιά, βλ. Are we becoming more stupid? Human brain has been 'shrinking for the last 20,000 years'
Οι επιστήμονες το θεωρούν απαισιόδοξο το εύρημα αυτό.
Συμπεραίνουν ότι αυτό είναι ένδειξη ότι γινόμαστε πιο κουτοί.
.
Κάποιοι μιλούν για τα μύρια όσα μολύνουν το νερό και την τροφή μας σήμερα (μέχρι και ουράνιο εντόπισαν στο πόσιμο νερό στις ΗΠΑ, βλ. Εδώ και Εδώ).
.
Άλλοι το αποδίδουν στη σύγχρονη καλοζωία, ότι εξέλιπαν οι παλιές αντιξοότητες που κρατούσαν τους ανθρώπους επάγρυπνους και εφευρετικούς για να αντεπεξέλθουν σε αυτές

Σε αυτό το δεύτερο βασίζεται η δική μας αισιοδοξία.
Μπαίνουμε σε νέα φάση αντιξοοτήτων.
Ο εγκέφαλός μας αναμένεται να διογκωθεί ξανά για να αντεπεξέλθει.
.
Και αυτό χάρις στους άρχοντες του χρήματος που τόσο είχαμε παρεξηγήσει τη χρονιά που πέρασε. Τους γνωστούς μας παλιά ως τραπεζογκάγκστερς.

Να λοιπόν που η αισιοδοξία μας της παραμονής του νέου χρόνου απεδείχθη βάσιμη.
Έτυχεν επιστημονικής επιβεβαίωσης.
.
Ποιος μπορεί να την αμφισβητήσει; (1)
_________________________________________
.
(1) Η αντίληψη περί της πρωτοκαθεδρίας του εγκεφάλου ως οργάνου νόησης έχει αρθεί εδώ και πολλά χρόνια, μολονότι σε αυτήν έχουν εδραιωθεί ολόκληροι κλάδοι της επιστήμης, όπως η παλαιοντολογία και οι σύγχρονες αντιλήψεις περί της εξέλιξης του ανθρώπου.
.
Ήδη από το 1980 υπάρχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις που μιλούν για νοήμονες ανθρώπους με σχεδόν ανύπαρκτο εγκέφαλο., βλ. H Μοναδικότητα του Ανθρώπου και οι Μηχανισμοί Συμμόρφωσης ...
Β και
Βλ. και
.
.
Ετικέτες: Blogging , Xιούμορ