Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε σχολιάσει την αποκαλυπτική φύση και το απελευθερωτικό δυναμικό της κρίσης αυτής, βλ. το Ελπιδοφόρο Δυναμικό της Γενικευμένης Δυσαρέσκειας, τις αυξημένες δυνατότητες για συνειδητοποίηση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε.
Ίσως η συνειδητοποίηση αυτή να είναι εξίσου σημαντική με το προτασσόμενο επιτακτικά πια ερώτημα από πολλούς σχολιαστές τί κάνουμε για να αναστρέψουμε τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Η ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να ιδωθεί σαν ένα ταξίδι.
Να σκέφτεσαι και να βρίσκεις τρόπους να κάνεις άνετο και ευχάριστο το ταξίδι είναι σίγουρα επιθυμητό, αλλά, ίσως, πιο ενδιαφέρον είναι να φροντίσεις να είσαι σε εγρήγορση και να παρατηρείς γύρω σου και μέσα σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να αφήνεσαι να αλλάζεις.
Η έννοια του ταξιδιού είναι η κίνηση και η συνειδητοποίησή της.
Οι πολλές αποσκευές και ασφάλειες μπορούν να κάνουν το ταξίδι πιο άνετο και ευχάριστο, αλλά όχι και πιο ενδιαφέρον. Αντιθέτως, θα έλεγε κανείς.
Στον κόσμο μας αυτή την περίοδο συμβαίνουν πολλά. Το ταξίδι μας βρίσκεται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα καμπή.
Απρόοπτα και κακουχίες συσσωρεύονται στο δρόμο μας.
Πολλά αποκαλύπτονται που πριν περνούσαν απαρατήρητα.
Τι δεν μας Είπαν για μια Πολυδιαφημισμένη Βράβευση
Αν σας έλεγαν ότι κάποιος επιφανής υποστηρίζει ότι:
- Οι πόλεμοι των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και την Κορέα ήταν πόλεμοι κατά του ολοκληρωτισμού και ότι συνέβαλαν στην «ηθική αξιοπιστία» της Ουάσιγκτον
- Ο Μπους είχε δίκιο για την εισβολή στο Ιράκ. Η κριτική του γερουσιαστή Κέρι ήταν «συκοφαντική δυσφήμηση»
- Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι καθόλα δικαιολογημένος
θα τον θεωρούσατε φιλειρηνιστή;
Θα θεωρούσατε τις απόψεις του ότι συμβάλλουν στην ειρήνευση του κόσμου;
Η ερώτηση είναι προφανώς ρητορική.
Ο επιφανής με τις παραπάνω απόψεις είναι ο Λιου Σιαομπό, ο Κινέζος αντιφρονών στον οποίο απονεμήθηκε πρόσφατα το Νόμπελ ειρήνης.
Άποψή του είναι, επίσης, ότι:
- Η τραγωδία της Κίνας είναι ότι δεν αποικιοκρατήθηκε για τουλάχιστον 300 χρόνια από κάποια δυτική δύναμη ή την Ιαπωνία. Αυτό θα την είχε εκπολιτίσει για πάντα. Αν και ίσως δεν αρκούσαν 300 χρόνια.
Καθώς και η άποψη ότι:
- Για τη «διένεξη» Ισραήλ-Παλαιστίνης ευθύνονται οι τρομοκράτες Παλαιστίνιοι.
Έχει συγγράψει και βιβλίο με τίτλο: «Νίκη στην Αγγλο-Αμερικανική Συμμαχία Ελευθερίας» στο οποίο επαινεί τους πολέμους των ΗΠΑ ως "βέλτιστα παραδείγματα πως θάπρεπε να διεξάγονται οι πόλεμοι στο σύγχρονο πολιτισμό».
Ο συγγραφέας εκτίει ποινή για αντικαθεστωτική δράση.
Για την άρνηση του Κινεζικού καθεστώτος να του επιτρέψει να πάει να παραλάβει το Νόμπελ ειρήνης και για τις δραστηριότητες του βραβευμένου για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων διαβάζαμε για μέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων καθώς και τις διαμαρτυρίες κυβερνητικών αξιωματούχων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και των λεγόμενων διανοούμενων της Δύσης.
Δεν διαβάσαμε όμως τίποτα για τις παραπάνω απόψεις του που επανειλημμένα υποστηρίζει σε άρθρα του σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες καθώς και στα βιβλία του, βλ. Liu Xiaobo - Wikipedia,
Τί δεν μας Είπαν για μιαν Άλλη Βράβευση
Την ίδια περίοδο μια άλλη διεθνής βράβευση άλλου επιστήμονα και η παρεμπόδισή του να παραλάβει το βραβείο, αν και έχει εκτίσει την ποινή του και υποτίθεται ότι είναι ελεύθερος, δεν αναφέρεται ούτε στα ψιλά των εφημερίδων.
Δημοσιοποιείται από ιστοσελίδα του Λιβάνου, βλ. Εδώ και τις τελευταίες ημέρες έχει προστεθεί και στο αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia, βλ. Εδώ.
Πρόκειται για τον γνωστό Ισραηλινό επιστήμονα Βανούνου στον οποίο δεν επετράπη να πάει στο Βερολίνο να παραλάβει το βραβείο που του απένειμε η Διεθνής Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι Ισραηλινοί κρατούντες ούτε καν απάντησαν στο αίτημα της επιτροπής να επιτραπεί στον Βανούνου να παραλάβει το βραβείο.
Την αποσιώπηση αυτή των ΜΜΕ την έχουμε σχολιάσει σε παλιότερη ανάρτηση, βλ. "Αντισημιτισμός" και Ισραηλινισμός - Wikileaks και Βανούνου
Δύο Ανησυχητικά Όμοιες Περιπτώσεις
Η απαγόρευση αυτή των κρατούντων του Ισραήλ αναδεικνύει, όμως, και μια άλλη διάσταση, πέραν αυτής της αποσιώπισής της από τα λεγόμενα διεθνή ΜΜΕ.
Το βραβείο που απονεμήθηκε στον Βανούνου ονομάζεται Carl von Ossietzky και απονέμεται στη μνήμη του Γερμανού ειρηνιστή Ossietzky.
Η απονομή του βραβείου αυτού στον Βανούνου έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.
Ο Carl von Ossietzky ως υπεύθυνος εκδότης Γερμανικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας αποκάλυψε την στρατικοποίηση και τον κρυφό εξοπλισμό της Γερμανίας με όπλα κατά παράβαση διεθνών συνθηκών και προειδοποιούσε για τον επερχόμενο ναζισμό και τις ολέθριες συνέπειές του.
Για τις αποκαλύψεις του φυλακίστηκε το 1929.
Το 1932 του δόθηκε αμνηστία και αποφυλακίστηκε. Λίγες εβδομάδες μετά ξαναφυλακίστηκε από τους Ναζί και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους κρατούμενους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Λόγω των κακουχιών αρρώστησε βαριά από φυματίωση και κατόπιν επίσκεψης στο στρατόπεδο Ελβετού διπλωμάτη και την ευρεία δημοσιοποίηση των συνθηκών κράτησής του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο υπό τη φρούρηση της Γκεστάπο όπου και πέθανε.
Το 1935 του απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης το οποίο δεν του επέτρεψαν οι Ναζί να πάει να παραλάβει, βλ. Remembering Carl von Ossietzky.
Ο Ισραηλινός Βανούνου αποκάλυψε το κατά παράβαση διεθνών συνθηκών κρυφό πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ και προειδοποίησε για τους κινδύνους από την στρατικοποίηση του Ισραήλ.
Φυλακίστηκε για 18 χρόνια από τα οποία περισσότερα από 11 χρόνια σε πλήρη απομόνωση και σε συνθήκες που ο ίδιος κατήγγειλε ότι προσπαθούν να τον τρελλάνουν και για τις οποίες Ισραηλινός δημοσιογράφος έγραψε στην αξιόλογη Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι η μεταχείρησή του από την Ισραηλινή κυβέρνηση είναι πρωτοφανής σε σκληρότητα και η Διεθνής Αμνηστεία κατήγγειλε τη μεταχείρησή του ως " αποκρουστική, απάνθρωπη, που παραβιάζει κάθε διεθνή νόμο", βλ. Mordechai Vanunu- Wikipedia
Του απονεμήθηκε διεθνές βραβείο και οι κρατούντες του Ισραήλ δεν του επέτρεψαν να πάει να το παραλάβει. αν και υποτίθεται ότι είναι ελεύθερος, αφού έχει εκτίσει την ποινή του.
Οι αντιστοιχίες της αντιμετώπισης του Ossietzky από τους Ναζί με την αντιμετώπιση του Βανούνου από τους Ισραηλινούς κρατούντες είναι εμφανώς μεγάλες και ανησυχητικές, αν λάβει κανείς υπόψη του και τις εν γένει πρακτικές τους στην κατά παράβαση κάθε δικαίου κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Ετικέτες: Επίφαση Θεσμών , Ισραήλ-Ιράν , Βραβεία