Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

23.1.11

H Ιρλανδία Τυπώνει Δικά της 51 Δις Ευρώ με Σύμφωνη την ΕΚΤ. Γιατί δεν το Μαθαίνουμε στην Ελλάδα;


.
Το περασμένο Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, στην έγκριτη Ιρλανδική εφημερίδα The Irish Independent σε άρθρο της με τίτλο: "Η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε στήριξη των Ιρλανδικών Τραπεζών χρηματοδοτώντας τες με χρήματα που τυπώνει η ίδια", βλ. Central Bank steps up its cash support to Irish banks financed by institution printing own money, αναφέρεται ότι:.

" Η Irish Independent έμαθε χθες το βράδυ ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με 51 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ενός προγράμματος δανείων έκτακτης ανάγκης εκτυπώνοντας δικά της χρήματα....

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί η ίδια τα χρήματα που χορηγεί ως δάνεια σε τράπεζες και δε χρησιμοποιεί το δάνειο από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των πληρωμών.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της κεφάλαια, αν το κρίνει σκόπιμο, εφόσον το γνωστοποιεί στην ΕΚΤ.
Η είδηση ότι δημιουργείται χρήμα στην Ιρλανδία θα τροφοδοτήσει τους φόβους που έχει ήδη εκφράσει αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet ότι ο πληθωρισμός αποτελεί δυνητικό πρόβλημα για την ευρωζώνη".
.

Η είδηση έγινε γνωστή από άρθρο στην Daily Bell με τίτλο: "Τέλος του Ευρώ;...Η Ιρλανδία Τυπώνει το δικό της Χρήμα", βλ. End of Euro? ... Ireland Prints Own Notes και από σχετική αναζήτηση στην Google προκύπτει ότι έχει αναδημοσιευτεί σε πολλά ξένα ιστολόγια. To άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά διάψευση των παραπάνω δημοσιεύσεων.
.
Αν η είδηση είναι αξιόπιστη, είναι πραγματικά περίεργη.
.
Το περίεργο δεν είναι φυσικά ότι η Ιρλανδία τυπώνει χρήμα από σχέτο αέρα. Το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
.
Το περίεργο είναι ότι μπορεί να το κάνει.

Μέχρι τώρα είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι αυτό δεν μπορούσαν να το κάνουν τα επί μέρους κράτη της Ευρωζώνης.
Και τώρα μαθαίνουμε ότι τα κράτη μπορούν να τυπώνουν τα δικά τους ευρώ. Δεν τα εμποδίζει κάποια σύμβαση.

Γιατί κανείς δεν το πρότεινε αυτό για την Ελλάδα;
.
Γιατί αυτό δεν μας το είπανε οι οικονομολόγοι μας; (1)
.
Αυτές τις ημέρες ακούμε ότι οι Ευρωκράτορες συσκέπτονται για να λύσουν το "ελληνικό" πρόβλημα.
Άραγε αυτός ο ξαφνικός οίστρος των Ευρωκρατών μετά από μήνες κωλυσιεργιών και παρελκυστικών ενεργειών σχετίζεται με την κίνηση αυτή της Ιρλανδίας;
.
Γιατί δεν ακούσαμε τίποτα από τα ΜΜΕ ;
(τουλάχιστον στις online εκδόσεις των ελληνικών εφημερίδων δεν υπάρχει τίποτα σχετικό).
.
Σχετίζεται η κίνηση αυτή της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία των τελευταίων ημερών;
Η αποχώρηση των πρασίνων από την κυβέρνηση και το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε ακύρωσε τό τύπωμα των Ιρλανδικών ευρώ;
.
Γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη και στα διεθνή ΜΜΕ πέραν των ελληνικών;
Υπάρχει συντονισμός και έλεγχος των ΜΜΕ σε υπερεθνικό επίπεδο;
.
..
Βλ. και
___________________________________
(1) Προσθήκη 27.1.11
Σε σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας με τίτλο: Γιατί η Ελλάδα δεν «τυπώνει» α λα ιρλανδικά αναφέρονται τα παρακάτω:
.
Η ελληνική Βουλή θα κληθεί να τοποθετηθεί στο κατά πόσο η Ιρλανδία «τύπωσε» νέο χρήμα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών της.
Το ζήτημα που έχει προκληθεί από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα ιρλανδικών εφημερίδων έφερε στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός καλείται να απαντήσει ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει προβεί σε χρηματοδότηση δεκάδων δισ. ευρώ του τραπεζικού ιρλανδικού συστήματος, και αν έχει μέχρι τώρα χρηματοδοτήσει με ανάλογα μέσα τις ελληνικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ δεν έχει κάνει χρήση του μηχανισμού «έκτακτης συνεισφοράς ρευστότητας» (Emergency Financial Assistance ή ELA), όπως έπραξε η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, καθώς η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών καλύπτεται επαρκώς τόσο από τις εγγυήσεις που έχει προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο όσο και από τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εσχατο μέτρο
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Independent» της Ιρλανδίας, η χώρα έχει προσφύγει στην έσχατη λύση της χορήγησης έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζές της.
Οπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, τα δάνεια που έχει χορηγήσει στις τράπεζες της χώρας (τις οποίες διέσωσε ο κρατικός προϋπολογισμός εκτοξεύοντας το έλλειμμά του στο 30% του ΑΕΠ), ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ άλλα 132 δισ. ευρώ έναντι 95 δισ. ευρώ, που οφείλουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες.
Οπως προκύπτει από ανάλυση που εξέδωσε η Citi επί του θέματος, γίνεται σαφές ότι ο δανεισμός των εμπορικών τραπεζών μέσω του προγράμματος ELA είναι αποτελεί μια «γκρίζα» διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της ΕΚΤ, ωστόσο δημοσιοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση και κυρίως διότι δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία:
α) για την προέλευση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι τράπεζες,
β) για τους όρους αυτού του δανεισμού όσον αφορά το επιτόκιο και
γ) σχετικά με το ποια είναι τα ενέχυρα που δίνουν οι τράπεζες που λαμβάνουν αυτήν τη χρηματοδότηση.
Στο ζήτημα που έχει προκύψει παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διευκρίνισε ότι δεν έχει δανείσει την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, ώστε αυτή να ενισχύσει εν συνεχεία τα τραπεζικά ιδρύματα. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ήταν ενήμερη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση της Ιρλανδίας ο μηχανισμός λειτούργησε δημιουργώντας ηλεκτρονικές καταθέσεις overnight, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως αποθεματικές καταθέσεις των τραπεζών.
Νέο χρήμα, χωρίς εκτύπωση
Τούτο, σύμφωνα με τη Citi, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας «δημιούργησε νέο χρήμα χωρίς να καταφύγει στις παραδοσιακές μεθόδους της εκτύπωσης χαρτονομισμάτων ή της χύτευσης νομισμάτων».
Το ποσό του δανεισμού των ιρλανδικών τραπεζών από την κεντρική τράπεζα της χώρας πιστοποιήθηκε (σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του «Irish Independent») από τη Λογιστική Κατάσταση που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο. Επομένως, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΤτΕ, αν είχε συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, θα είχε ήδη αποτυπωθεί στα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε μήνα η κεντρική τράπεζα.
Πάντως τα στοιχεία της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι, ενώ μειώθηκε το ποσό που οι ιρλανδικές τράπεζες δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 4,4 δισ. ευρώ, στα 132 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα του 2010, παράλληλα αυξήθηκε αυτό που δανείστηκαν από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας κατά 6,4 δισ. ευρώ, στα 51 δισ. ευρώ. *
।Σ