Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

27.2.10

Οι Τιμητές των Πάντων και το Αντικαθρέφτισμα

.
Από την εργασιακή μου εμπειρία αυτό που μου έχει μείνει έντονα στη μνήμη είναι το πως μερικοί άνθρωποι καταλογίζουν στους άλλους αυτά που θάπρεπε να καταλογίσουν στον εαυτό τους.

Ακόμη θυμάμαι το σοκ που ένοιωσα όταν στο εργαστήριο δημόσιας σχολής στην οποία εργαζόμουν, άκουσα επισκέπτη «συνάδελφο» να κατακευρανώνει τα κακώς κείμενα του εργαστηρίου, να απευθύνεται σε άλλους συνεπείς εργαζόμενους και να λέει με στόμφο ότι χρειάζεται δουλειά και συνέπεια για να προκόψει ο τόπος.

Ο αγανακτισμένος συνάδελφος και τιμητής των πάντων αν και τυπικά εργαζόμενος όπως και οι υπόλοιποι, στην πράξη ήταν πελάτης του εργαστηρίου.
Το επισκεπτόταν κάθε φορά που χρειαζόταν να διεκπεραιώσει (δωρεάν) δικές του ιδιωτικές δουλειές με τον εξοπλισμό και την εργασία του τεχνικού προσωπικού του εργαστηρίου.
Για την ιδιόμορφη αυτή σχέση εργασίας με τη σχολή από την οποία αμειβόταν κανονικά ως υπάλληλος είχε την κάλυψη του τότε υπεύθυνου του εργαστηρίου στον οποίο προσέφερε διάφορες εκδουλεύσεις.

Στην αρχή φαντάστηκα ότι ο επίτιμος πελάτης-συνάδελφος έκανε χιούμορ με σοβαρό ύφος, γρήγορα, όμως, κατάλαβα ότι τα εννοούσε όσα έλεγε και αυτό που με σόκαρε περισσότερο είναι ότι φαινόταν ότι τα πίστευε. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,, ,,,,, ,.......,,,.......,,,, ,,, ,,,,,, ,,Φίλοι του ανθρώπου

Με τον καιρό, δυστυχώς, τέτοιες συμπεριφορές αντικαθρεφτίσματος, προβολής των δικών μας κακώς κείμενων στους άλλους σταμάτησαν να με σοκάρουν, καθώς διαπίστωνα συνεχώς ότι είχαν αρχίσει πια να αποτελούν γενικότερη παθογένεια των ανθρώπων και ότι είχα προσβληθεί σε κάποιο βαθμό και ο ίδιος.
Γιαυτό, σιώπησα και άρχισα να αυτοπαρατηρούμαι.

Σήμερα, παρακολουθώντας στον τύπο και τα περισσότερα ιστολόγια τον καταιγισμό κατηγοριών και απαξίωσης όλων των πολιτών γενικώς,
έρχονται στο νου μου ξανά οι μνήμες του αρχικού εκείνου σοκ και
διερωτώμαι αν οι σημερινοί τιμητές των πάντων έχουν, άραγε, συνείδηση του δικού τους αντικαθρεφτίσματος και της, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιούν, ζημιάς που προκαλούν, όπως σχολιάζει ο Στάθης στο σημερινό του άρθρο στην Ελευθεροτυπία με τίτλο πειραγμένα πειράματα
..
Βλ. H Αυτοαιχμαλωσία του Ανθρώπου...... Όπως Μέσα, έτσι και Έξω..... Ο Κόσμος ως Κάτοπτρο
. ....