Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

14.12.10

Επιστήμη και Χρήμα - Η Επιστολή Αποχώρησης Διαπρεπούς Επιστήμονα από την Αμερικανική Ένωση Φυσικών λόγω Ντροπής


«Όταν τα σημαντικά ζητήματα που έχουν επιπτώσεις στη ζωή
ενός ατόμου αποφασίζονται από κάποιον άλλο,
δεν έχει καμιά διαφορά για το άτομο εάν αυτός ο κάποιος άλλος
είναι βασιλιάς, δικτάτορας, ή η κοινωνία στην πλειοψηφία της»
James Taggart

«Αν και οφείλουμε σεβασμό στην επιστημονική έρευνα και ανακάλυψη,
πρέπει να επαγρτπνούμε για τον κίνδυνο η δημόσια πολιτική
να γίνει αιχμάλωτος μιας επιστημονικής-τεχνολογικής ελίτ»
Από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Eisenhower προς το έθνος, 1961


Οι Κακές Παρενέργειες του Χρήματος στην Επιστήμη

Μια από τις πάγιες διεκδικήσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών, επιστημονικών συλλόγων, αλλά και σχεδόν του συνόλου των πολιτών είναι περισσότερο χρήμα για την επιστήμη και την έρευνα.
Η διεκδίκηση αυτή στηρίζεται στην άποψη ότι το χρήμα είναι ο βασικός συντελεστής της επιστημονικής προόδου, ότι η έλλειψή του αντιστρατεύεται την προκοπή στην επιστήμη.
.
Το χρήμα είναι μια μορφή ενέργειας, θα μπορούσε να πει κανείς. Είναι αυτό μέσω του οποίου παράγεται έργο.
Υπάρχουν, όμως, και άλλες μορφές ενέργειας, όπως είναι η επιθυμία για διάκριση και αναγνώριση, αλλά και η έφεση για γνώση, η ώθηση για αυτοέκφραση και δημιουργικότητα, η επιθυμία να προσφέρεις, κ. α.
Όλοι αυτοί οι τύποι ενέργειας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται κάθε φορά από τον τύπο του έργου προς παραγωγή.

Ενώ το χρήμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε έργα σχετιζόμενα με εμπορικές δοσοληψίες και η επιθυμία για διάκριση και αναγνώριση gια επιδόσεις σε αθλήματα,
για έργα τέχνης είναι η ώθηση για αυτοέκφραση και δημιουργικότητα και για αυτά της επιστήμης η έφεση για γνώση. .
Από τις ενέργειες αυτές το χρήμα είναι η πιο προβληματική και η πιο σκοτεινή, συχνά με το χρώμα αίματος και στεναγμών.

Σήμερα, δυστυχώς, το χρήμα και δευτερευόντως η επιθυμία για διάκριση και αναγνώριση έχουν εκτοπίσει τους άλλους τύπους ενέργειας που κινητοποιούν τους ανθρώπους για παραγωγή έργου.
Και αυτό φαίνεται πια στη σημερινή καλλιτεχνία και τη σημερινή επιστήμη
.

Η σημερινή τέχνη και η σημερινή επιστήμη έχουν μεταλλαχθεί σε εμπορικές δοσοληψίες και σε αθλήματα προς διάκριση.
Εξ ου, και η μόνιμη επωδός των επιστημαρχών, για κονδύλια, για περισσότερο χρήμα.
Εξ ου, και τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα που συνοδεύουν πια τις διακρίσεις των επιστημόνων όπως αυτές των αθλητών. Οι κλάδοι ελαίας δεν συγκινούν πια, είναι ντεμοντέ.

Το επιστημονικό έργο υπόκειται πια στις ίδιες μεθόδους μάρκετινγκ με τα έργα των εμπορικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι επιστημονικές επιχειρήσεις διαθέτουν πια το δικό τους τμήμα μάρκετινγκ, γνωστό ως γραφείο τύπου, ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όπως είδαμε τον τελευταίο καιρό με τη διαφήμιση των δύο γιγάντων του τομέα, της ΝΑΣΑ και του CERN.

Οι επιστημονικές επιχειρήσεις, όμως, έχουν μια βασική διαφορά από τις άλλες. .
Ενώ μια κοινή επιχείρηση, αν το έργο, προϊόν ή υπηρεσία, που παράγει αποδειχθεί προβληματικό, υφίσταται κυρώσεις ή κατηγορείται για εύνοια αν δεν υποστεί, οι επιστημονικές επιχειρήσεις δεν υπόκεινται σε τέτοιο έλεγχο και κύρωση. .
Είναι δομημένες στη λογική των τραπεζών: Τα κέρδη δικά μας και οι ζημίες δικές σας. Αν κάτι αποτύχει, αν αποδειχθεί ζημιογόνο ή επιβλαβές δεν υπάρχουν συνέπειες.
Τις συνέπειες τις αναλαμβάνει η πολιτεία, δηλαδή, όλοι μαζί. Ο φταίχτης δεν μπορεί να εντοπιστεί. Είναι η στάθμη της επιστημονικής γνώσης της εποχής.
Οι επιστήμονες κάνουν το έργο όταν πάει καλά. Και ανταμείβονται με διακρίσεις, χρήμα και δόξα. Αν το έργο δεν πάει καλά τότε δεν είναι δικό τους. Είναι της επιστήμης γενικά.
.
Το χρήμα έχει πια αναγορευτεί ως η κυρίαρχη μορφή ενέργειας, ο πρωταρχικός παράγοντας στην άσκηση της επιστήμης.
Γιαυτό και το έργο της επιστήμης σήμερα έχει μεταλλαχθεί
. .
Τα προιόντα της συναγωνίζονται αυτά των σύγχρονων σούπερμάρκετ με τις πολλές παραλλαγές, τα εντυπωσιακά σελοφάν, αλλά τα ανθυγιεινά περιεχόμενά τους.

Υπερπληθώρα επιτροπών, δημοσιεύσεων, ανακοινώσεων, συνεδρίων, τόσο αποτελεσματικών όσο τα πονήματα των οικονομολόγων και αυτά των διεθνών επιτροπών για ειρήνευση και ευημερία στον κόσμο.
Κατεβατά μετρήσεων, εντυπωσιακά γραφήματα συναγωνίζονται επαξίως τα καλλιτεχνικά εφέ. Υπερπαραγωγές όπως αυτές του CERN των 11 δις με μετρήσεις, μετρήσεις, μετρήσεις... .
Για δύο ακόμη χρόνια παρατείνεται η λειτουργία του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στην ίδια στάθμη ενέργειας. Για περισσότερες μετρήσεις.....(και περισσότερο χρήμα;)
Το 2014 η αναβάθμιση του πειράματος.
.
Η ποσότητα έχει εκτοπίσει πια την ποιότητα. Όπως ακριβώς και με τη σύγχρονη παραγωγή των άλλων "αγαθών".
Όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα "αγαθά" σήμερα και τα επιστημονικά αγαθά έχουν κι αυτά μικρή διάρκεια.
Μερικές φορές όσο διαρκεί μια τηλεοπτική εμφάνιση, όπως πρόσφατα με το πολυδιαφημισμένο προιόν του αστροβιολογικού εργαστηρίου της ΝΑΣΑ.
(Όχι μόνον ήταν λάθος το βασικό εύρημα τους περί ενσωμάτωσης του αρσενικού στο DNA του βακτηρίου, το οποίο ανακοίνωσαν με πρωτοφανείς τυμπανοκρουσίες, βλ. Εδώ, αλλά, όπως προέκυψε από το άρθρο που έστειλαν μετά για δημοσίευση, δεν είχαν καν εκτελέσει τις τυπικές δοκιμές που απαιτούνταν για να αποφανθεί κανείς περί της σύστασης του DNA. Τόσο επιστημονικά!!!. Παρ΄όλα αυτά το άρθρο εγκρίθηκε από τους διαπρεπείς κριτές. Για τους έχοντες εμπειρία στην επιχείρηση των δημοσιεύσεων καθόλου αξιοπερίεργο).

Μια Αποκαλυπτική Επιστολή Αποχώρησης λόγω Ντροπής από την Αμερικανική Ένωση Φυσικών Διαπρεπούς Επιστήμονα
.
Αποκαλυπτική του νέου κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην επιστήμη και της μεγάλης ευθύνης που φέρουν γι αυτήν την εξέλιξη οι επιστημονικές ενώσεις είναι η παρακάτω επιστολή, βλ. Εδώ του Harold Lewis, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφρόνια, μέλους πολλών επιστημονικών συμβουλίων και επιτροπών, προς τον Curtis Γ. Callan, Jr, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Princeton, προέδρου της Aμερικανικής Ένωσης Φυσικών ανακοινώνοντας ότι δεν επιθυμεί να είναι άλλο μέλος της Ένωσης γιατί ντρέπεται να ανήκει σ΄αυτή.

Στην επιστολή του αναφέρεται στην απάτη της (ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, βλ. Εδώ και στη διαρροή εγγράφων από τα οποία προέκυψε το μαγείρεμα των στοιχείων, το γνωστό Climategate.

Σύντομη περίληψη πάμπολλων δημοσιεύσεων που αποδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ανθρωπογενής αλλά ανθρωποκατασκευασμένη υπάρχει Εδώ.

Στην αρχή της επιστολής του γράφει:

"Όταν γράφτηκα στην Αμερικανική Ένωση Φυσικών εξήντα επτά χρόνια πριν, ήταν πολύ μικρότερη, πολύ ευγενέστερη και ακόμη δεν είχε διαφθαρεί οικονομικά (μια απειλή για την οποία ο Dwight Eisenhower προειδοποίησε μισό αιώνα πριν).
Η επιλογή της φυσικής ως επάγγελμα ήταν τότε εγγύηση για μια ζωή φτώχειας και στέρησης.

Ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος που τα άλλαξε όλα αυτά. Η προοπτική κοσμικού κέρδους αποτέλεσε τότε κίνητρο για μερικούς φυσικούς.

Όταν πριν τριάντα πέντε χρόνια προήδρευα στην πρώτη μελέτη της Ένωσης σε ένα αμφιλεγόμενο κοινωνικό / επιστημονικό θέμα, τη μελέτη ασφάλειας του αντιδραστήρα, αν και υπήρχαν πάμπολλοι ζηλωτές εκεί έξω, δεν μας ασκήθηκε η παραμικρή πίεση.
Γιαυτό, ήμασταν σε θέση να δώσουμε αυτό που πιστεύω ότι ήταν και είναι μια ειλικρινής εκτίμηση της κατάστασης την εποχή εκείνη.
Ενισχυθήκαμε και από την παρουσία μιας εποπτεύουσας επιτροπής από τους Pief Panofsky, Vicki Weisskopf και Hans Bethe, όλους άψογους φυσικούς υψηλής στάθμης.
Ήμουν περήφανος για ό, τι κάναμε εν μέσω μιας φορτισμένης ατμόσφαιρας.
Στο τέλος η εποπτεύουσα επιτροπή, στην έκθεσή της προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου, σημείωσε την απόλυτη ανεξαρτησία με την οποία κάναμε την εργασία και προέβλεψε ότι η έκθεση θα δεχόταν επίθεση και από τις δύο πλευρές. Τι μεγαλύτερη αναγνώριση θα μπορούσε να υπάρχει;

Πόσο διαφορετικά είναι τώρα. Οι γίγαντες δεν βαδίζουν πια στη γη και ο καταιγισμός χρημάτων έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ο λόγος ύπαρξης της έρευνας στη φυσική σήμερα, συντηρεί πολλά περισσότερα και στηρίζει ανείπωτους αριθμούς επαγγελματικών θέσεων εργασίας.
Για λόγους που θα γίνουν σύντομα σαφείς η παλιότερη υπερηφάνειά μου που ήμουνα όλα αυτά τα χρόνια μέλος της Ένωσης Φυσικών έχει μετατραπεί σε ντροπή και είμαι υποχρεωμένος, με λύπη μου, να σας δώσω την παραίτησή μου από το Σύλλογο.
Είναι φυσικά, η παγκόσμια απάτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τα (κυριολεκτικά) τρισεκατομμύρια δολάρια που την προωθούν, η οποία έχει διαφθείρει τόσους πολλούς επιστήμονες και έχει παρασύρει την Ένωση όπως ένα βίαιο κύμα.
Είναι η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη ψευτοεπιστημονική απάτη
που έχω δει στη μεγάλη διάρκεια της ζωής μου ως φυσικός.
Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό είναι έτσι πρέπει να αναγκάσει τον εαυτό του να διαβάσει τα έγγραφα του Climategate (Το βιβλίο του Montford εκθέτει τα γεγονότα πολύ καλά).
Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε πραγματικός φυσικός, οποιοσδήποτε που θεωρεί τον εαυτό του στο ελάχιστο ως επιστήμονα, μπορεί να διαβάσει αυτό το υλικό χωρίς αποστροφή. Αυτή η αποστροφή είναι για μένα σχεδόν ο ορισμός της λέξης επιστήμονας.

Τι έχει κάνει η Ένωση ως οργανισμός μπροστά σε αυτή την πρόκληση;
Αποδέχθηκε τη διαφθορά ως τον κανόνα και συμπορεύτηκε μ ΄αυτή".

Στη συνέχεια της επιστολής του αναφερόμενος στην τέλεια απραξία της Ένωσης μετά την αποκάλυψη του Climategate, η δημοσιοποίηση του οποίου δεν επέφερε καμία αλλαγή στη στάση της Ένωσης λέει: "Αυτή δεν είναι επιστήμη. Άλλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση της"

και περιγράφει (βλ. υποσημείωση της ανάρτησης) κάποιες από τις ραδιουργίες, όπως τις χαρακτηρίζει, της διοίκησης της Ένωσης η οποία κατά παράβαση του καταστατικού της παρεμπόδισε την ανοιχτή συζήτηση από τα μέλη της Ένωσης της ανακοίνωσης που εξέδωσε προς τις κυβερνήσεις του κόσμου, ανακοίνωσης που συντάχθηκε αδιαφανώς και στο πόδι.

Εκτός των άλλων καυστηριάζει και την αντιεπιστημονικότητα της λέξης "αναμφισβήτητη" που αναφέρεται στην ανακοίνωση για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Κλείνοντας την επιστολή του αναφέρει:

"Η διοίκηση της Ένωσης έχει ενορχηστρώσει το παιχνίδι από την αρχή για να καταστείλει κάθε σοβαρή συζήτηση σχετικά με το βάσιμο των ισχυρισμών της για την αλλαγή του κλίματος. .
Διερωτάστε γιατί έχω χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη μου στον οργανισμό;

Αισθάνομαι την ανάγκη να προσθέσω μια σημείωση, και αυτό είναι εικασίες, δεδομένου ότι είναι πάντοτε επικίνδυνο να συζητάς τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων.
Αυτές οι ραδιουργίες στο συμβούλιο της Ένωσης είναι τόσο περίεργες που δεν μπορεί να υπάρχει απλή εξήγηση για αυτές. .
Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι οι φυσικοί σήμερα δεν είναι τόσο νοήμονες όσο ήταν στο παρελθόν
, αλλά δεν νομίζω ότι φταίει αυτό.
Νομίζω ότι είναι τα χρήματα. Ακριβώς αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Αϊζενχάουερ μισό αιώνα πριν.
Υπάρχουν τρισεκατομμύρια δολάρια που εμπλέκονται, για να μην αναφέρουμε τη φήμη και τη δόξα (και συχνά ταξίδια σε εξωτικά νησιά) που συνοδεύουν το να είσαι μέλος της Ένωσης.
Το δικό σας Τμήμα Φυσικής (του οποίου είστε πρόεδρος) θα έχανε εκατομμύρια ετησίως, αν έσπαγε η φούσκα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Όταν ο Penn State απάλλασσε τον Mike Mann για τα μαγειρέματα του και το Πανεπιστήμιο της East Anglia έκανε το ίδιο για τον Φιλ Τζόουνς, δεν ήταν δυνατόν να αγνοούν τη χρηματική ποινή αν τηρούσαν άλλη στάση.
Καθώς λέει η παλιά παροιμία, δεν χρειάζεται να είσαι μετεωρολόγος για να γνωρίζεις προς τα που φυσάει ο άνεμος.

Επειδή δεν είμαι φιλόσοφος, δεν προτίθεμαι να διερευνήσω σε ποιο σημείο ξεπεράστηκε το όριο και διολίσθησε στη διαφθορά. αλλά μια προσεκτική ανάγνωση των διαρροών του Climategate καθιστά σαφές ότι αυτό δεν είναι μια ακαδημαϊκή ερώτηση.

Δεν θέλω να είμαι μέρος του, γιαυτό, παρακαλώ δεχτείτε την παραίτησή μου. Η Ένωση δεν με αντιπροσωπεύει πια, αλλά ελπίζω να είμαστε ακόμη φίλοι".

_.________________________________________________
Ενδιάμεσα στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

1. Περίπου ένα χρόνο πριν, κάποιοι από μας έστειλαν ένα e-mail σχετικά με το θέμα σε ένα μέρος των μελών. Η Ένωση αγνόησε το θέμα.
Ο τότε πρόεδρος ξεκίνησε αμέσως μια επιθετική έρευνα αναζητώντας από που πήραμε τις διευθύνσεις των e-mail των μελών.
Στις καλύτερες μέρες της, η Ένωση συνήθιζε να ενθαρρύνει τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων, αλλά και το καταστατικό της το επικαλείται αυτό ως τον πρωταρχικό σκοπό της. Όχι πια.
Ό, τιδήποτε έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο είναι μελετημένο για να εμποδίσει τη συζήτηση.

2. Η φοβερά προκατειλημμένη ανακοίνωση της Ένωσης για την κλιματική αλλαγή ήταν εμφανώς γραμμένη στο πόδι στη διάρκεια κάποιου γεύματος από κάποιους και σίγουρα δεν ήταν αντιπροσωπευτική των ταλέντων των μελών της Ένωσης, όπως τα γνωρίζω, εδώ και καιρό.
Γιαυτό, μερικοί από μας υποβάλαμε αίτηση στην Ένωση να την επανεξετάσει.
Ένα από τα σημαντικά προβληματικά σημεία στην ανακοίνωση ήταν η κατηγορηματική λέξη «αναμφισβήτητη», μια λέξη που ισχύει για λίγα πράγματα στη φυσική, αλλά σίγουρα όχι για το θέμα αυτό (την υπερθέρμανση).
Σε απάντηση η Ένωση όρισε μια μυστική επιτροπή τα μέλη της οποίας δεν συναντήθηκαν ποτέ, δεν μπήκε στον κόπο να μιλήσει με κανέναν από τους σκεπτικιστές και η οποία υιοθέτηση την ανακοίνωση της Ένωσης στο σύνολό της. (Παραδέχθηκαν ότι ήταν κάπως υπερβολική η έμφαση, αλλά, εντούτοις, διατήρησαν τη λέξη αναμφισβήτητη ως την περιγραφή μιας κατάστασης που δεν υποστηρίζεται από κανέναν).
Τελικά, το Συμβούλιο διατήρησε την αρχική ανακοίνωση, λέξη προς λέξη, αλλά ενέκρινε ένα πολύ περισσότερο "επεξηγηματικά" κείμενο αναγνωρίζοντας ότι υπήρχαν αβεβαιότητες.
Η αρχική ανακοίνωση, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται ως η επίσημη θέση της Ένωσης περιέχει επίσης αυτό που θεωρώ ότι είναι μια πομπώδη συμβουλή προς όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, ως εάν η Ένωση ήταν ο κυρίαρχος του σύμπαντος. Δεν είναι, και εξανίσταμαι που οι ηγέτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι.
Αυτά δεν είναι θέματα διασκέδασης και παιχνιδιών, είναι σοβαρά θέματα που αφορούν την εθνική μας ουσία και η αξιοπιστία της Ένωσης ως μιας επιστημονικής κοινωνίας είναι σε κίνδυνο.

3. Εν τω μεταξύ το σκάνδαλο Climategate διέρρευσε στα ΜΜΕ και οι μηχανορραφίες των κυριότερων κινδυνολόγωνι αποκαλύφθηκαν στον κόσμο.
Ήταν τέτοιας κλίμακας απάτη που δεν έχω δει ποτέ και δεν βρίσκω τις λέξεις για να περιγράψω το μέγεθό της.
Επιπτώσεις στη θέση της Ένωσης; Καμία. Εντελώς καμία.
Αυτή δεν είναι επιστήμη. Άλλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση της.

4. Γιαυτό, μερικοί από εμάς προσπάθησαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την επιστήμη (αυτός είναι, άλλωστε, ο καταστατικός και ιστορικός σκοπός της Ένωσης) και συγκέντρωσαν 200 + υπογραφές για να φέρουν στο Συμβούλιο πρόταση για μια Τοπική Ομάδα για την κλιματική επιστήμη, σκεπτόμενοι ότι ανοικτή συζήτηση για τα επιστημονικά ζητήματα, σύμφωνα με την παράδοση της φυσικής, θα ήταν επωφελής για όλους, και επίσης μια συμβολή προς το έθνος.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν ήταν εύκολη για μας η συγκέντρωση των υπογραφών καθώς μας αρνήθηκαν να κάνουμε χρήση του καταλόγου των μελών της Ένωσης.

Εμείς συμμορφωθήκαμε πλήρως με κάθε απαίτηση του καταστατικού της Ένωσης και περιγράψαμε με κάθε λεπτομέρεια τι είχαμε στο μυαλό μας, απλά να φέρουμε το θέμα στο φως.

5. Προς έκπληξη μας, κατά παράβαση του καταστατικού, αρνηθήκατε να αποδεχθείτε την αίτηση μας, αλλά αντ΄αυτού ασκήσατε την εξουσία σας να διενεργήσετε δημοσκόπηση κατά πόσον ενδιαφέρονταν και συνέφερε τα μέλη ......

Ετικέτες: Επιστημονοκρατία Ι, Επιστημονοκρατία ΙΙ