Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

18.1.10

Συμπαράσταση στους Απεργούς στις Φυλακές Γρεβενών - Έκκληση για Δωρεά Βιβλίων

1. Συμπαράσταση στους Απεργούς στις Φυλακές Γρεβενών
Από το ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ με τίτλο: Απεργία Πείνας Φυλακές Γρεβενών

"Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμέν ωνwww.keli.gr
Δελτίο Τύπου Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010
Απεργία Πείνας Φυλακές Γρεβενών

Πάνω από 400 κρατούμενοι στις Φυλακές Γρεβενών συνεχίζουν για 6η ημέρα την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 11/01/10.

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές κολαστήριο που ξεκίνησαν την λειτουργία τους μόλις το 2008.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών συμπεριφέρονται στους κρατούμενους χωρίς κανένα σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, δικαιώματα που σε καμία περίπτωση δεν χάνουν όντας κρατούμενοι.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η απεργία ξεκίνησε λίγο μετά τις πρόσφατες καταγγελίες δύο κρατουμένων για τον εξευτελιστικό πρωκτικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι κρατούμενοι σχεδόν μετά από κάθε «έξοδο» τους από την φυλακή, όπως όταν μεταφέρονται στο δικαστήριο ή για ιατρικούς λόγους.
Στους δυο αυτούς κρατούμενους δεν αναγνωρίστηκε το δικαίωμα που έχουν να αρνηθούν εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση και επιπλέον «τιμωρήθηκαν» με απομόνωση.

Η απάνθρωπη μεταχείρισή τους συνεχίζεται, καθώς αντιμετωπίζουν συνεχώς πειθαρχικές διώξεις, χωρίς επαρκής αιτιολόγηση και χωρίς το δικαίωμα τα προσφύγουν κατά της δίωξης αυτής.

Τα αιτήματα των κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών για άδειες, όπως προβλέπονται από το Σωφρονιστικό Κώδικα, είτε αγνοούνται είτε απορρίπτονται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Φαινόμενα συνηθισμένα και σε άλλες φυλακές.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη με Ειδική Έκθεση αναφέρθηκε στην προβληματική εφαρμογή του θεσμού των αδειών, όμως ενάμιση χρόνο μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Οι βασικές ανάγκες των κρατουμένων δεν καλύπτονται και είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τα πάντα, κάτι που έχει τραγικές συνέπειες γιατί πολλοί δεν έχουν καμιά τέτοια δυνατότητα.
Οι κρατούμενοι έχουν καταθέσει με υπόμνημα τα αιτήματά τους στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι τώρα απάντηση.
Η Πρωτοβουλία είναι σε συνεχή επαφή με κρατούμενους των Φυλακών Γρεβενών, που είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν επώνυμα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κρατουμένων.
Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944361139, 6936514299, 210-3635667"


2. Έκκληση για Δωρεά Βιβλίων
Από το Τσαλαπετεινός με τίτλο Μια χάρη

"Το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών θα σας ήταν ευγνώμον αν μας προτιμούσατε στο…χάρισμα των βιβλίων σας!

Έχουμε δανειστικές βιβλιοθήκες σε κάθε πτέρυγα με πολύ μεγάλη χρήση από τις γυναίκες- κρατούμενές μας.
Και κάθε φορά τρομάζουμε να βρούμε πόρους για να αγοράσουμε καινούρια.
Έτσι στηριζόμαστε κυρίως σε δωρεές φίλων και γνωστών.
Μόνο που δε μπορούμε να έρθουμε να τα παραλάβουμε.
Αν θελήσετε να μας προτιμήσετε και μπορείτε να μας τα στείλετε.

Η διεύθυνσή μας είναι:
Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών
Ελαιώνας Θήβας 32
Υπ` όψιν κ. Κοσμάτου Ευάγγελου, ψυχολόγου ".
.