Τα ποντίκια
Στο βίντεο ένα ποντίκι βρίσκεται μέσα σε ένα κάπως ευρύχωρο κλουβί και ένα άλλο ακινητοποιημένο μέσα σε έναν κλειστό γυάλινο σωλήνα στο κέντρο του κλουβιού.
Το ποντίκι έξω από το σωλήνα στριφογυρίζει απεγνωσμένα γύρω από το φυλακισμένο ποντίκι και κάποια στιγμή καταφέρνει να ανοίξει την πόρτα του σωλήνα και να το απελευθερώσει.
Όπως λέει η ερευνήτρια, βλ. Εδώ, το ίδιο συνέβη και όταν εκτός από το σωλήνα με το εγκλεισμένο ποντίκι υπήρχε μέσα στο κλουβί και δεύτερος κλειστός γυάλινος σωλήνας με λιχουδιές σοκολάτας.
Τα ποντίκια απελευθέρωναν πρώτα το εγκλεισμένο ποντίκι και μετά άνοιγαν μαζί με αυτό το σωλήνα με τις λιχουδιές και τις έτρωγαν μαζί.
Ακόμη κι όταν μερικά από τα ποντίκια πειραματόζωα προτίμησαν να ανοίξουν πρώτα την πόρτα του σωλήνα με την τροφή, δεν την έτρωγαν παρά μόνον αφού απελευθέρωναν στη συνέχεια και το εγκλεισμένο ποντίκι για να την φάνε μαζί.
Η στάση αυτή των ποντικιών δεν υπαγορευόταν από την επιθυμία για παρέα.
Το «ελεύθερο ποντίκι μοχθούσε να απελευθερώσει το εγκλεισμένο ακόμη κι όταν αυτό απελευθερωνόταν σε άλλο κλουβί από το δικό του.
Η ερευνήτρια μιλάει για την ενσυναίσθηση των ποντικών, την ικανότητά τους να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να βιώνουν την κατάστασή του σαν να ήταν δική τους.
Το πρόσφατο αυτό πείραμα, δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, επαληθεύει για μιαν ακόμη φορά αυτό που ήδη είναι γνωστό εδώ και χρόνια.
Η ενσυναίσθηση είναι χαρακτηριστικό ποντικών και πολλών άλλων ζώων.
Το ίδιο και η αυτεπίγνωση. Για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα των άλλων θα πρέπει να τα γνωρίζεις, να τα έχεις βιώσει στον εαυτό σου.
Είναι πάρα πολλές οι ιστορίες με δελφίνια, ελέφαντες, σκυλιά, αλλά και πολλά άλλα ζώα που το μαρτυρούν αυτό.
Όσοι έχουν σκυλιά να τους συντροφεύουν το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.
Εικόνες όπως αυτές στο παρακάτω βίντεο τους είναι οικείες.
Είναι εντελώς φανερό ότι το σκυλί στο βίντεο βιώνει την κατάσταση του παιδιού στο δάπεδο σαν να είναι δική του.
Πιο σπάνιες είναι οι ιστορίες με ποντίκια καθώς λίγοι είναι αυτοί που τα επιλέγουν για ζώα συντροφιάς.
Γνωστές είναι κάποιες ιστορίες με ανθρώπους σε μπουντρούμια που τους κράταγαν συντροφιά ποντίκια.
Αυτό που γνώριζαν από άμεση εμπειρία όσοι είχαν επαφή με τα ζώα το ανακαλύπτει τώρα η επιστήμη.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη αντιγράφει ευρήματα των λεγόμενων απλών ανθρώπων.
Όπως και σε ένα σωρό άλλους τομείς, αντιγράφοντάς τα προσπαθεί να τα οικειοποιηθεί επικολλώντάς τους μεζούρες, εξισώσεις και μοντελοποιήσεις.
Το ίδιο κάνει και στο θέμα αυτό. Μιλάει για “νευρώνες - καθρέπτες” που επιτρέπουν το αντικαθρέφτισμα των συναισθημάτων, βλ. διπλανή εικόνα από Εδώ.
Οι άνθρωποι
Πριν κάμποσες μέρες δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη στη Ρουμανία μιας από τις μυστικές φυλακές της αυτοκρατορίας.
Το γράψανε οι εφημερίδες, αρκετά ιστολόγια και ίσως να ειπώθηκε και στα κανάλια.
Τον καιρό του σεισμού στην Αϊτή είχε έρθει στο φως μια άλλη πλωτή μυστική φυλακή στα ανοιχτά της Αϊτής, βλ. Εδώ..
Στις φυλακές αυτές άνθρωποι βασανίζονται και εξαφανίζονται.
Πριν κάμποσα χρόνια ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι συνθήκες κράτησης, τα κλουβιά και τα βασανιστήρια, των κρατούμενων στο Γκουαντανάμο.
Το 2008 έρευνα δικηγόρων και φοιτητών της νομικής που δημοσιεύτηκε στους New York Times, βλ. Εδώ, απεκάλυπτε ότι από τους φακέλλους των κρατουμένων είχε προκύψει ότι μόνον το 8% κατηγορούνταν για κάποια σχέση με την Αλ Κάϊντα, το 55% δεν κατηγορούνταν για καμμιά εχθρική ενέργεια και οι υπόλοιποι κατηγορούνταν για εντελώς ασαφή παραπτώματα, μεταξύ των οποίων ότι είχαν προσπαθήσει να σκάσουν αμερικανικές βόμβες. που δεν είχαν εκραγεί.
Οι αποκαλύψεις δημοσιοποιήθηκαν πριν κάποιους μήνες και από το Wikileaks.
Καμία διαμαρτυρία, καμία κινητοποίηση δεν ακολούθησε τις αποκαλύψεις αυτές.
Ούτε καν στις εφημερίδες και στα ιστολόγια που τα δημοσιοποίησαν και τα αναδημοσίευσαν πρόσφατα δεν υπήρξε έστω κάποιο σχόλιο.
Καμία ένδειξη ενσυναίσθησης.
Το ίδιο κι όταν πριν δυο μήνες στα κανάλια όλου του κόσμου προβλήθηκαν άκρως προσβλητικές εικόνες για την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου είδους, βλ. Εδώ.
Θάλεγε κανείς ότι άλλο να διαβάζεις και να βλέπεις σε οθόνες και άλλο να έχεις άμεση επαφή με αυτόν που δεινοπαθεί.
Τα ποντίκια στο ερευνητικό εργαστήριο και τα ζώα στις διάφορες ιστορίες είχαν άμεση επαφή με τα ζώα και τους ανθρώπους που μαζί τους συνέπασχαν και προσπαθούσαν να βοηθήσουν.
Θάλεγε κανείς ότι δεν θα μπορούσε οι άνθρωποι να παραμένουν απαθείς όταν άλλοι άνθρωποι πάσχουν μπροστά στα μάτια τους.
Ο άνθρωπος είναι εξελιγμένο ζώο και η ενσυναίσθησή του δεν μπορεί παρά να είναι εξελιγμένη κι αυτή.
Θάλεγε κανείς ότι η απάθεια που βλέπει κανείς στο παρακάτω βίντεο είναι εξαίρεση. Δεν είναι δυνατόν να σωριάζεται κάποιος μπροστά στα μάτια σου και να τον προσπερνάς αδιάφορος.
Μόνον που σήμερα οι εξαιρέσεις έγιναν κανόνες.
Πως φθάσαμε εδώ;
\
Βλ. και
_______________________________________
Προσθήκη 8.6.12
Προσθήκη 8.6.12