Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

26.9.10

Κείμενο Ομιλίας Ιρανού Προέδρου στον ΟΗΕ (2) - "Δικαιοσύνη και Προστασία της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας οι Πυλώνες για Ειρήνη και Ασφάλεια στον Κόσμο"



Ιρανική μουσική Ι Εδώ



Ιρανική μουσική ΙΙ- Νεανικό συγκρότημα Εδώ




Ιρανική μουσική Ι ΙΙ Εδώ



Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο, βλ. Εδώ, με την ομιλία του Ιρανού προέδρου στον ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου σε αγγλική μετάφραση. Κεντρικός άξονας της ομιλίας αυτής είναι η αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής των γεγονότων στις 9 / 11 και η πρότασή για επανεξέτασή τους από διεθνή επιτροπή.

Για το θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί αρκετά διεξοδικά στο ιστολόγιο αυτό, βλ. 9 / 11. Έχουμε παραθέσει επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή των Ισραηλινών στα γεγονότα , τις δηλώσεις πρώην προέδρων και αξιωματούχων γι αυτό , τις συζητήσεις για το θέμα σε ξένα κοινοβούλια , έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η εισβολή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ήταν προαποφασισμένη πολύ πριν από τα γεγονότα αυτά και σωρεία άλλων επίσημων στοιχείων καθώς και την εκ των υστέρων δήλωση του επικεφαλής και των μελών της επιτροπής διερεύνησης ότι παρακωλύθηκαν στο έργο τους , ότι είχαν εντολή να μην προχωρήσει σε βάθος και πρακτικά ανακάλεσαν την ετυμηγορία τους που πιστοποιούσε την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Γιαυτό δεν κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε σε μετάφραση και αυτή την ομιλία του Ιρανού προέδρου. Για όποιον ενδιαφέρεται , μπορεί να διαβάσει στα αγγλικά το κείμενο της ομιλίας αυτής σε μορφή pdf Εδώ ή σε απλή μορφή Εδώ.

Συνεχίζουμε παραθέτοντας το δεύτερο μέρος παλιότερης ομιλίας του Ιρανού προέδρου στον ΟΗΕ το πρώτο μέρος της οποίας παραθέσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση Εδώ.

.

"Δυστυχώς, η εμμονή ορισμένων ηγεμονικών δυνάμεων για την επιβολή των πολιτικών τους σε αποκλειστικά διεθνείς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου ασφαλείας, έχει επιφέρει αυξανόμενη δυσπιστία στη διεθνή κοινή γνώμη, υπονομεύοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα αυτού του κατ΄εξοχήν διεθνούς συστήματος συλλογικής ασφάλειας.

Εξοχότατοι,
Για πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει μια τέτοια κατάσταση στον κόσμο; Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά ορισμένων δυνάμεων συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ολόκληρου του οργανισμού και των συνδεδεμένων με αυτόν υπηρεσιών.
Η σημερινή δομή και οι μέθοδοι του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είναι κληρονομιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της σημερινής γενιάς και τις σύγχρονες ανάγκες της ανθρωπότητας.

Σήμερα, είναι αναμφισβήτητο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, χρειάζεται επειγόντως νομιμοποίηση και αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έως ότου το Συμβούλιο θα είναι σε θέση να ενεργεί εξ ονόματος του συνόλου της διεθνούς κοινότητας κατά τρόπο διαφανή, δίκαιο και δημοκρατικό, δεν θα είναι ούτε νόμιμο ούτε αποτελεσματικό.
Περαιτέρω, η άμεση σχέση μεταξύ της κατάχρησης του βέτο και της διάβρωσης της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας του Συμβουλίου, έχει πλέον σαφώς και αναμφισβήτητα καταδειχθεί.

Δεν μπορούμε και δεν θα μπορούσαμε να αναμένουμε την εξάλειψη, ή έστω τον περιορισμό της αδικίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης χωρίς τροποποίηση της δομής και των μεθόδων εργασίας του Συμβουλίου.

Είναι λογικό να αναμένουμε η σημερινή γενιά να υπόκειται στις αποφάσεις και τους διακανονισμούς που θεσπίστηκαν πάνω από μισό αιώνα πριν;

Δεν έχει το δικαίωμα αυτή η γενιά ή οι μελλοντικές γενιές να αποφασίζουν οι ίδιες για τον κόσμο στον οποίο θέλουν να ζήσουν;

Σήμερα, η εκ βάθρων μεταρρύθμιση στη δομή και τις μεθόδους εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική.
Η δικαιοσύνη και η δημοκρατία υπαγορεύει ότι ο ρόλος της Γενικής Συνέλευσης, ως ανώτατου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να γίνει σεβαστός.

Η Γενική Συνέλευση μπορεί στη συνέχεια μέσω των κατάλληλων μηχανισμών να αναλάβει το έργο της μεταρρύθμισης του Οργανισμού και ιδιαίτερα τη διάσωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από την τρέχουσα κατάστασή του.
Στο μεσοδιάστημα, το μη ευθυγραμμισμένο Κίνημα, ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης και της Αφρικανικής Ηπείρου θα πρέπει να έχουν έναν εκπρόσωπο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με το προνόμιο του βέτο.

Η ισορροπία που θα επιτευχθεί ευελπιστούμε ότι θα αποτρέψει την περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαών.

Κυρία Πρόεδρε, Εξοχότατοι,
Είναι απαραίτητο η πνευματικότητα και η ηθική να βρουν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς σχέσεις. Χωρίς ηθική και πνευματικότητα, που προκύπτουν από τα διδάγματα των θείων προφητών, η δικαιοσύνη, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να εξασφαλιστούν.
Η λύση των σύγχρονων ανθρώπινων κρίσεων έγκειται στην ηθική και την πνευματικότητα και τη διακυβέρνηση από δίκαιους ανθρώπους μεγάλης σύνεσης και ευσέβειας.
Αν ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων αποτελέσει το βασικό στόχο, τότε η αδικία, η κακή συμπεριφορά, η επιθετικότητα και ο πόλεμος θα εξαλειφθούν.

Τα ανθρώπινα όντα είναι όλα πλάσματα του Θεού και είναι όλα προικοδοτημένα με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Κανείς δεν υπερέχει έναντι των άλλων.

Κανένα άτομο ή κράτος δεν μπορεί να προσδίδει στον εαυτό του ειδικά προνόμια, ούτε μπορεί να αγνοεί τα δικαιώματα των άλλων και, μέσω καταναγκασμών και επιρροών να προβάλλουν τους εαυτούς τους ως η « διεθνής κοινότητα ».
Οι πολίτες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Αμερικής είναι όλοι ίσοι. Πάνω από 6 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη είναι όλοι ίσοι και άξιοι σεβασμού.

Δικαιοσύνη και προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι οι δύο πυλώνες για τη διατήρηση βιώσιμης ειρήνης, ασφάλειας και ηρεμίας στον κόσμο.

Είναι για αυτό το λόγο που δηλώνουμε:
Βιώσιμη ειρήνη και την ηρεμία στον κόσμο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της δικαιοσύνης, της πνευματικότητας, της ηθικής, της συμπόνιας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Όλα τα έθνη και τα κράτη έχουν δικαίωμα στην ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια.
Είμαστε όλοι μέλη της διεθνούς κοινότητας και έχουμε όλοι το δικαίωμα να επιμείνουμε στη δημιουργία κλίματος συμπόνιας, αγάπης και δικαιοσύνης.

Όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών επηρεάζονται τόσο από τα άσχημα όσο και από τα καλά γεγονότα και εξελίξεις στο σημερινό κόσμο.
Μπορούμε να υιοθετήσουμε σταθερές και λογικές αποφάσεις, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές για μια καλύτερη ζωή για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Μαζί, μπορούμε να εξαλείψουμε τις ρίζες των πικρών δεινών, και αντ ' αυτών, μέσω της προώθησης καθολικών και βιώσιμων αξιών όπως η ηθική, η πνευματικότητα και η δικαιοσύνη, να επιτρέψουμε στα κράτη μας να δοκιμάσουν τη γλυκύτητα ενός καλύτερου μέλλοντος.
Οι άνθρωποι όταν καθοδηγούνται από τη θεία φύση τους, αναζητούν το Καλό, την Αρετή, την Τελειότητα και το Κάλλος.
Επαφιόμενοι στους λαούς μας, μπορούμε να κάνουμε τεράστια βήματα
προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης και να ανοίξουμε το δρόμο για την ανθρώπινη τελειότητα.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η αρετή αργά ή γρήγορα θα επικρατήσουν στον κόσμο με τη βούληση του Παντοδύναμου Θεού.

Είναι επιτακτική ανάγκη , αλλά και επιθυμητή, να συμβάλλουμε και μεις στην προώθηση της δικαιοσύνης και της αρετής.

Ο Παντοδύναμος και Ελεήμων Θεός, ο οποίος είναι ο Δημιουργός του Σύμπαντος, είναι και ο Κύριος και Κυβερνήτης του. Η δικαιοσύνη είναι εντολή Του. Εντέλει τα ανθρώπινα να στηρίξουν το ένα το άλλο στο καλό, την αρετή και την ευσέβεια και όχι στην παρακμή και τη διαφθορά.
Ζητάει από τα πλάσματά Του να συνδεθούν το ένα με το άλλο σε ευθύτητα και αρετή και όχι σε αμαρτία και παραβατικότητα.

Όλοι οι θείοι προφήτες από τον Προφήτη Αδάμ (ειρήνη σ΄αυτόν) τον Προφήτη Μωυσή ( ειρήνη σ΄αυτόν), τον Προφήτη Ιησού Χριστό (ειρήνη σ΄αυτόν), τον Προφήτη Μωάμεθ (ειρήνης΄αυτόν), όλοι έχουν καλέσει την ανθρωπότητα στο μονοθεϊσμό, τη δικαιοσύνη, την αδελφοσύνη, την αγάπη και τη συμπόνια.
Δεν είναι δυνατό να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο που να βασίζεται στο μονοθεϊσμό, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και με τον τρόπο αυτό οι εχθρότητες να μετατραπούν σε φιλία;

Εμφατικά δηλώνω ότι ο σημερινός κόσμος περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αποζητά ευθείς και δίκαιους ανθρώπους με αγάπη για όλη την ανθρωπότητα. Και πάνω απ 'όλα λαχταρά για το απόλυτα δίκαιο ανθρώπινο ον και τον πραγματικό σωτήρα που έχει δοθεί ως υπόσχεση σε όλους τους λαούς και ο οποίος θα εγκαταστήσει τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και αδελφοσύνη στον πλανήτη.

Ω, Παντοδύναμε Θεέ, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι πλάσματα σου και έχεις αναλάβει την καθοδήγηση και τη σωτηρία τους. Δος στην ανθρωπότητα που διψά για δικαιοσύνη το τέλειο ανθρώπινο ον που υποσχέθηκες σε όλους και κάνε μας να είμαστε ανάμεσα στους ακολούθους του και μεταξύ εκείνων που αγωνίζονται για την επιστροφή του.

Βλ. και

Aman Nazari: Οι πόνοι που κουβαλάω τόσα χρόνια μέσα μου

Συνέντευξη πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα - Οι κόρνες του Ισραήλ, ο ψυχολογικός πόλεμος των ΗΠΑ και αυτά που ενώνουν Ελλάδα και Ιράν

Ιράν- Η Διαχρονική Εμπλοκή της Δύσης
______________________________________

Βίντεο Ιρανοελληνικής μουσικής συνεργασίας:

Στίχοι από ποίημα των Σούφι και μουσική Ελένης Καραϊνδρου .