Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

17.7.10

Το Σύγχρονο Σκάνδαλο Κοσκωτά - Οι Λαλίστατοι Οικονομολόγοι "μας" ;

Μια σημαντική απουσία παρατηρείται αυτές τις ημέρες που συζητείται ευρέως ένα κυοφορούμενο σκάνδαλο: η προσφορά της τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής Τράπεζας.
.
Συζητείται σε ιστολόγια και φόρουμ μια εξοργιστική, απροκάλυπτη επιχειρηματική αγυρτεία.
Ένα σύγχρονο σκάνδαλο Κοσκωτά. .
.
Η Πειραιώς κάνει προσφορά να εξαγοράσει τις τράπεζες με τα δικά τους λεφτά.
Και ακούμε ότι είναι υπό συζήτηση!!!
.
Πήρε δάνειο 350 εκατομμύρια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, βλ. Εδώ, γιατί δεν έχει καθόλου ρευστότητα και δεν την δάνειζε καμιά άλλη τράπεζα και κάνει προσφορά να δώσει από αυτά τα 325 και να το εξαγοράσει.

Μια υπό χρεωκοπία τράπεζα με μηδενική ρευστότητα ζητάει να εξαγοράσει την 1η τράπεζα μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών και την 3η μεταξύ των Ευρωπαϊκών, από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας, βλ. Εδώ
΄
Πριν δύο μήνες η Πειραιώς πήρε 2,2 δις από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, επί πλέον από τα 700 εκατομμύρια που είχε πάρει επίσης από τους Έλληνες φορολογούμενους παλιότερα, βλ. Εδώ
Και ζητάει να επιστρέψει 0,7 δις από αυτά τα 3,5 δις " της ζητιανιάς" (καθώς δεν της δόθηκε δάνειο αλλά βοήθημα) για να εξαγοράσει το ποσοστό του δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική.

Πιο συγκεκριμένα:
Οι Αγγελόπουλοι, οι Βαρδινογιάννηδες και μια "κυπριακή offshore ενός άγνωστου έλληνα μεγαλέμπορου γούνας που κατοικεί στην Ιταλία", βλ. Οι άγνωστοι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών, βγήκαν στη ζητιανιά και εμείς που μας περίσσευαν τους δώσαμε.... γενναιόδωρα.
"Να τους σώσουμε και ας φουντάρουμε", σκέφτηκαν οι γεναιόδωροι διαχειριστές μας για λογαριασμό μας.
Και τους δώσανε οι φιλεύσπλαχνοι το βάρος τους σε χρυσό.
Θα μπορούσαν με πολύ πιο λίγα να τους εξαγοράσουν.
Αλλά δεν θέλανε αυτό το κρίμα στο λαό.
Μην δουν οι δύσμοιροι τα δισεκατομμύριά τους να λιγοστεύουν και πάθουν.

Και οι ευεργητημένοι μας το ανταπέδωσαν.
Κάνανε ό,τι μπορούσαν να μας χρεοκοπήσουν για χάρη...του " άρτου τους του επιούσιου".
Δεν χαρίστηκαν στις τρικλοποδιές τους στον ευεργέτη τους μαζί με τον μέντορά τους, τον Έλληνα Κεντρικό Τραπεζίτη.

Και σήμερα, μας δίνουν και καταλαβαίνουμε.
Καταλαβαίνουμε τι πάει να πει "επιχειρηματικότητα", "σύγχρονη επιχειρηματικότητα", «νεωτερητικότητα» και τα άλλα επιστημονικοφανή που μας λένε οι οικονομολόγοι μας και οι άλλοι χαρισματικοί μας.
Την "επιχειρηματικότητα" που θα σώσει τη χώρα που είπε και ο πρόεδρος των βιομηχάνων, βλ. Εδώ

Το τίμημα: 701 εκατομμύρια. Μελετημένο και να φαίνεται.
Με ακρίβεια 1 εκ στα 700 εκ, κοντά στο 1%ο.
Για να μαθαίνουμε και μεις πως γίνονται οι μελετημένες δουλειές.

(Πάντως, μάλλον, το team δεν διαθέτει σούπερ ειδικό επιστήμονα αναλυτή.
Όσο νάναι αλλοιώς θα φάνταζε το 701.111.111,11 ευρώ. Θα ήταν πιο πειστικό
).

Με το χρήμα της ζητιανιάς δεν ζητάνε να πάρουν (σε εξευτελιστική τιμή) μόνον δύο νευραλγικές τράπεζες του ελληνικού λαού, αλλά μαζί με αυτές θα πάρουν και δεκάδες υγιείς εταιρίες και τεράστια δημόσια ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού που ΄κατέχουν οι τράπεζες αυτές. βλ. Εδώ

Και οι οικονομολόγοι απουσιάζουν παντελώς από τη συζήτηση. Οι καθ΄ύλην αρμόδιοι.
Δεν τους αρέσει η πρόληψη.....
Για άλλη ¨μια φορά....
.
Μόλις ευοδώσει το "deal" κάποιοι, οι "προοδευτικοί", θα βγούν και θα αγορέψουν.
Θα κατακευρανώσουν για μια άλλη φορά τους "κακούς",... οι "καλοί".
Εκ του ασφαλούς
..... Για άλλη μια φορά.....
Θα γίνουν συγκεντρώσεις και θα περιφέρονται ξανά σε βίντεο.
.
Κάποιοι άλλοι θα τα πουν δια μακρών, επιστημονικά, ναι μεν, αλλά...

Η Πειραιώς πριν την κίνησή της, την "προσφορά" της, ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πάνω από 60 δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική. βλ. Εδώ.

Για τους δημοσιογράφους καθώς φαίνεται φρόντισε η Πειραιώς.
Για τους οικονομολόγους, άραγε;

Προσθήκη 25.7.10

Aπόσπασμα από το άρθρο Η επέλαση των ραντιέρηδων
από το ιστολόγιο Techie Chan

"Στην Ελλάδα όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η λιγότερο σταθερή τράπεζα θέλει να εξαγοράσει τις άλλες και μάλιστα με εξ’ ολοκλήρου κρατική χρηματοδότηση καθώς το ποσό που προσφέρει σε μετρητά είναι το ¼ αυτού που έχει λάβει ως κρατική βοήθεια.

Είναι σαν ο μπακάλης να παίρνει ένα δάνειο από το σουπερμάρκετ και μετά -με τα χρήματα του δανείου- να θέλει να εξαγοράσει ολόκληρο του σούπερμάρκετ.

Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό σε μια καπιταλιστική αγορά? Γιατί δεν κάνει κάτι η διοίκηση του σούπερμάρκτετ? Οι μέτοχοι τι λένε?

Η διοίκηση κάνει φυσικά την πάπια διότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον μπακάλη. Και πιθανότατα με τους άλλους μπακάληδες της γειτονιάς.

Βλέπετε το φιλετάκι ζεστού χρήματος που ονομάζεται Τ.Τ. αποτελεί μήλον της έριδος για όλο το ελληνικό τραπεζική σύστημα. Ήδη Εθνική και Eurobank διαθέτουν έκαστη από 6% και όλοι περιμένουν να απαντήσουν. Μήπως λοιπόν ο πρώτος μπακάλης έσκασε τη βόμβα για να κάνει το λαγό? Μήπως η κρατική διοίκηση έθεσε τη βάση στα 700εκ για να έρθει ένας άλλος μπακάλης να τα αγοράσει στη διπλή τιμή και έτσι να φανεί πως εξυπηρετήθηκε το δημόσιο συμφέρον? Πολύ πιθανό αν και αδιάφορο για τους μετόχους του σούπερμάρκετ.

Διότι η αλήθεια είναι πως όσο και να προσπαθήσουν τα παντελώς αστεία ΜΜΕ να δώσουν μια θετική χροιά στο παραμύθι, οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα αγοράσει το ΤΤ και την Αγροτική, θα το κάνει εξ’ ολοκλήρου με κρατικά χρήματα.

Διότι η Eurobank έχει πάρει από το κράτος σε δάνεια, ρευστό και εγγυήσεις, 5,5 δις ευρώ, η Εθνική 4,3 δις ευρώ και η Alphabank 4,8 δις ευρώ.

Κι όλα αυτά χωρίς να μετρήσουμε μέσα τα επιπλέον 15δις σε εγγυήσεις που υποσχέθηκε σε 2 γραμμές του μνημονίου η κυβέρνηση (άρθρο 4, παράγραφος και τα οποία επιμελώς κρύβονται στην ειδησεογραφία πίσω από 15 δις του παλιού πακέτου των 28 δις. Ή τα 10 δις σε δάνεια που θα λάβει η κυβέρνηση για τη συγκρότηση ταμείου υπέρ των τραπεζών πάλι σύμφωνα με το μνημόνιο.

Πώς μπορούμε να μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις σ’ έναν κλάδο όπου το κράτος έχει επενδύσει ήδη 53δις ευρώ, πάνω από 3 φορές δηλαδή της σημερινής αξίας ολόκληρου του κλάδου?

Άρα -με όποιους όρους κι αν γίνει αυτή η πώληση- θα συντελεστεί μπρος στα μάτια μας, μια ξεδιάντροπη μεταφορά πλούτου, από το κρατικά ταμεία, στα ιδιωτικά. Κι αυτό δεν εξωραΐζεται, ακόμα κι αν βάλεις όλα τα μπαλέτα του LSE να χορεύουν γύρω του. Πόσο μάλλον με τους συνήθεις περιφερόμενους υπαλλήλους των τηλεπαραθύρων. Μονίμους ή συμβασιούχους.


Βλ. και
- Η Προδοσία(;) των Οικονομολόγων και η Συνενοχή της Εκκλησίας
- Σύμβουλοι από τη Μποτσουάνα στην Ουάσιγκτον για να Βοηθήσουν στην Ανόρθωση της Αμερικανικής Οικονομίας
- Πως Κάνουν τις Δουλειές τους οι "Μεγάλοι"