Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

18.3.11

Ιαπωνία (4) – Ανακρίβειες και Παράμετροι που Παραβλέπονται - Ναι στην Πυρηνική Ενέργεια ή Όχι ;

.

.

Η τραγωδία του Ιαπωνικού λαού βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είχα πρόθεση να εστιάσω στα κακώς κείμενα, στο τι και ποιος έφταιξε.
Αυτές τις ημέρες, όμως, γίνεται έντονη συζήτηση για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας. Κατά τη γνώμη μου στις αναλύσεις που διαβάζω σε ελληνικά και ξένα ιστολόγια υπάρχουν ανακρίβειες και παραβλέπονται σημαντικές παράμετροι που αναδείχθηκαν από την τραγωδία στην Ιαπωνία.

Αυτός είναι ο λόγος για το κείμενο αυτό. Το κείμενο θα περιοριστεί μόνο στα θέματα αυτά.

Η απουσία άμεσων εμφανών προειδοποιητικών ενδείξεων αστοχίας για τον μη ειδικό ..

Όταν υπάρχει κάποια αστοχία σε κάποια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, η διαρροή του πετρελαίου δεν είναι εύκολο να αποκρυβεί, καθώς η πετρελαιοκηλίδα που θα εμφανιστεί θα είναι εμφανής σε όλους και θα υπάρχουν άμεσα προειδοποιητικά σημάδια, π।χ। θάνατοι ή παράξενη συμπεριφορά ψαριών και πουλιών.
Η απόκρυψη από την πετρελαϊκή εταιρία της αστοχίας δεν είναι και τόσο εφικτή.

Αντιθέτως, η απόκρυψη αστοχίας σε κάποιον αντιδραστήρα είναι ιδιαίτερα εύκολα να γίνει καθώς δεν υπάρχουν για κάποιον που δεν είναι ειδικός εμφανή σημάδια ραδιενεργής διαρροής, οι δε συνέπειες στο περιβάλλον και τον άνθρωπο δεν είναι άμεσες και έκδηλες.
.
Απόδειξη της ευκολίας αυτής είναι οι αποκρύψεις παλιών ραδιενεργών ατυχημάτων που έρχονται σήμερα στο φως όχι μόνον στην Ιαπωνία αλλά και αλλού, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, βλ. Cover-up in Canada: Radioactive Leak Into Lake Ontario
Στα ΜΜΕ πληροφορούμαστε ότι τα πυρηνικά ατυχήματα είναι σπάνια και μένουμε με την εντύπωση για δυο τρία απ΄αυτά. Αν ρίξει κανείς μια ματιά Εδώ και Εδώ θα δει όχι λίγαα.
..
Κατά κάποιον τρόπο, στην περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας η ασφάλειά μας είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια των εταιρικών κολοσσών, για την καθαρότητα των οποίων δεν χρειάζεται νομίζω να πούμε πολλά। Σχολιάζεται αυτές τις ημέρες σε πολλά ιστολόγια αλλά ακόμη και από τα συμβατικά ΜΜΕ।

Αρκετά στοιχεία μπορεί να δει κανείς σε παλιότερες αναρτήσεις, για παράδειγμα H Ψυχοπαθολογική Φύση των Μεγάλων Εταιριών και Κατασκευαστικοί Κολοσσοί και Πόλεμοι . .
Για το πόσο νοιάζονται για την ασφάλεια τόσο οι εταιρίες όσο και οι υποτακτικοί τους πολιτικοί, αλλά και οι επίσης υποτακτικές τους επιστημονικές ενώσεις, αρκεί να θυμηθούμε την πρόσφατη δολιοφθορά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και τις άνανδρες δολοφονίες των Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων.
.
Ουδεμία ανησυχία για ενδεχόμενη πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος,
ούτε καν της λεγόμενης διεθνούς επιτροπής πυρηνικής ενέργειας, ουδεμία διαμαρτυρία των ενώσεων των πυρηνικών επιστημόνων για την άνανδρη δολοφονία των συναδέλφων τους, καμία εξεταστική επιτροπή.
..
Πολλά ακούγονται, επίσης, και για την αξιοπιστία των μετρήσεων της ραδιενεργής μόλυνσης και πόσο εύκολο είναι να υποβαθμίσουν αν θέλουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, βλ.Faking The Radiation Data?

Η ασφάλεια είναι περισσότερο θέμα απλής λογικής παρά υψηλής τεχνογνωσίας

Πολλά ακούγονται τις ημέρες αυτές για τις ξεπερασμένες προδιαγραφές των αντιδραστήρων στη Φουκουμίσα και των πολλών άλλων παλιού τύπου αντιδραστήρων (που αποτελούν την πλειοψηφία των αντιδραστήρων σήμερα) και ότι οι νεώτεροι αντιδραστήρες θα είναι πιο ασφαλείς.

Τα ατυχήματα, όμως, στη Φουκουμίσα, όπως και στο Τσερνομπίλ και αλλού, δεν προκλήθηκαν από προβλήματα στη λειτουργία των ίδιων των αντιδραστήρων, αλλά από λάθη απλής λογικής.

Τα προβλήματα με την ψύξη των αντιδραστήρων στη Φουκουμίσα που είναι η αιτία της τραγωδίας δεν θα υπήρχαν αν λειτουργούσαν οι εφεδρικές γεννήτριες ρεύματος μετά την αχρήστευση των γεννητριών ντίζελ.
Αν και οι επίσημες αναφορές, βλ. π।χ। wikipedia , λένε ότι οι λόγοι είναι άγνωστοι, γνώστες του θέματος λένε ότι οι γεννήτριες δεν λειτούργησαν γιατί ορισμένα βύσματά τους δεν ταίριαζαν σε κάποιες υποδοχές των μπαταριών, βλ. Εδώ

Η έλλειψη απλής λογικής από τους τεχνοεπιστήμονές μας την οποία θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει επιδημία και σε πολλούς άλλους κλάδους της επιστήμης και τεχνοεπιστήμης, για παράδειγμα βλ. Τα Αλαλάζοντα Κύμβαλα της Επιστήμης και Το Επιστημονικό και το Βιβλίο της Ζωής, δεν είναι από τα θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με περαιτέρω εξειδίκευση και επιμόρφωση καθώς η εξειδίκευση και η επιμόρφωση είναι η αιτία της.

Η τεράστια ραδιενεργή μόλυνση από την πολεμική αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας και η παντελής αποσιώπησή της

Αν και τελευταία με τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων με τους Σομαλούς πειρατές και της σύλληψης μελών της Σικελικής μαφίας την ώρα που ξεφόρτωναν πυρηνικά απόβλητα στη θάλασσα, το τεράστιο πρόβλημα με τα πυρηνικά απόβλητα έχει γίνει ευρέως γνωστό,
η τεράστια ραδιενεργή μόλυνση από τα Αμερικανικά όπλα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σερβία κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό.
Δεν ακούσαμε τίποτα γι αυτήν από τους ειδικούς μας που περιφέρονται αυτές τις ημέρες στα κανάλια..
Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα,

Η ραδιενεργή μόλυνση είναι επίσης μεγάλη και στο Αφγανιστάν. Για τη μόλυνση αυτή
  • έχει καταδικαστεί ο Μπους για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στο ΤΟΚΙΟ, βλ. International Criminal Tribunal For Afghanistan at Tokyo, (2)
  • Από τη μόλυνση αυτή πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι στο Αφγανιστάν, βλ. Εδώ
Στα πλαίσια της νέας διαμορφωμένης έννοιας για την δικαιοσύνη:
- Η δίκη και καταδίκη αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε από τα «έγκυρα» ΜΜΕ ούτε καν στις ΗΠΑ
- Η καταδίκη δεν επέφερε την παραμικρή κύρωση για τον καταδικασθέντα, ούτε τον αναχαίτισε στο ελάχιστο στον ρόλο του εξάπλωσης της δικαιοσύνης..
.
Ανακρίβεια 1 - Τα κτίρια και οι αντιδραστήρες άντεξαν σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό

Μόλις μαθεύτηκε η συμφορά που έπληξε την Ιαπωνία, ακούγαμε στα κανάλια να λένε ότι ευτυχώς που έπληξε μια τεχνολογικά ανεπτυγμένη χώρα με οργάνωση και υπευθυνότητα και όχι την μπανανία της Ελλάδας κατά την προσφιλή έκφραση των ημερών. (३)

Ένα από τα στοιχεία που επικαλούντο ήταν ότι έγινε τόσο μεγάλος σεισμός και δεν έπαθε τίποτα σχεδόν κανένα κτίριό της. Ούτε οι αντιδραστήρες έπαθαν ζημιά από το σεισμό.
Και αυτό το επικαλούντο ακόμη και οι λεγόμενοι ειδικοί.

Στα κανάλια βλέπαμε στιγμιότυπα από το εσωτερικό των κτιρίων την ώρα του σεισμού. Βλέπαμε απλά εδραζόμενα ψηλά υπερφορτωμένα ράφια σε σούπερμάρκετ να παραμένουν στη θέση τους, μόνον που και που να πέφτει κανένα κουτί.
Βλέπαμε σε γραφεία απλά εδραζόμενους λεπτούς ψηλούς πάγκους να παραμένουν στη θέση τους και τις περισσότερες λεπτές οθόνες υπολογιστών πάνω σ΄αυτούς να παραμένουν και αυτές όρθιες στη θέση τους.
Όχι και τόσο μεγάλες ενδείξεις για σφοδρό σεισμό.
.
Φυσικά δεν λέω ότι ψεύδονταν οι σεισμογράφοι για το μέγεθος του΄σεισμού.
To μέγεθος ενός σεισμού όμως, δηλώνει το εκτιμώμενο ποσόν της απελευθερούμενης ενέργειας. Αποτελεί μέτρο της έντασης του σεισμού στο επίκεντρο, στην πηγή του και όχι της έντασής του σε περιοχή σε αρκετή απόσταση από την εστία του.
.
Είναι απλή λογική ότι η σεισμική επιπόνηση των κτιρίων σε μια περιοχή θα είναι τόσο πιο μικρή όσο πιο μεγάλη είναι η απόστασή της από το επίκεντρο του σεισμού και όσο πιο μεγάλο είναι το εστιακό βάθος του.
.
Στην περίπτωση του σεισμού στην Ιαπωνία, το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 373 χιλιομέτρων από το Tόκιο και 177 χιλιομέτρων από την Φουκουσίμα με τους αντιδραστήρες.
Το δε εστιακό του βάθος ήταν σε 32 χιλιόμετρα, αρκετά βαθιά, βλ. Εδώ
Δηλαδή,
- για μεν το Τόκιο η ένταση του σεισμού ήταν αυτή που θα ήταν στην Άμφισσα, αν γινόταν ο σεισμός (το επίκεντρό του ήταν) στην Καλαμάτα,
- για δε την Φουκουσίμα αυτή στην Κόρινθο, αν ο σεισμός γινόταν στην Καλαμάτα.
Άρα θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι
  • η αντισεισμικότητα των κτιρίων στο Τόκιο δεν απεδείχθη στον πρόσφατο σεισμό
  • η δε καλή αντισεισμική συμπεριφορά των κτιρίων στη Φουκουμίσα δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας υψηλής τεχνολογίας, αλλά του μικρού ύψους τους και της ελαφριάς (ξύλινης) κατασκευής τους, τα οποία ήταν επιβεβλημένα λόγω του (όπως φάνηκε από τις πάμπολλες κατολισθήσεις) σαθρού (μαλακού) εδάφους θεμελίωσής τους।

Όπως σημειώσαμε στην προπροηγούμενη ανάρτηση, ο σχεδιασμός των κτιρίων στη Φουκουσίμα ήταν εντελώς ανεπιτυχής για αντίσταση σε τσουνάμι, εξ ου και η γενικευμένη αστοχία τους.

Ως προς τους αντιδραστήρες νομίζω ότι

- η αντισεισμικότητά τους δεν έχει να κάνει με την αντισεισμικότητα του κτιρίου που τους περιβάλλει καθώς και μόνον λόγω του (για λειτουργικούς λόγους) κοντόχοντρου σχεδιασμού τους, εν είδει τεχνητού λόφου, δεν είναι ευάλωτοι στη σεισμική επιπόνηση.

Η αντισεισμικότητά τους έγκειται μάλλον στη διατήρηση της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεών τους η οποία όπως φάνηκε ήταν προβληματική.

Ανακρίβεια २ - Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για τους αντιδραστήρες στις τεχνολογικά μη ανεπτυγμένες χώρες

Ανησυχία προκαλεί η ύπαρξη πυρηνικών αντιδραστήρων στις λεγόμενες μη τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.

Θεωρείται δεδομένο ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία για παράδειγμα είναι πιο αξιόπιστες ως τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένες.

Αυτές τις ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι ο σχετικά νέος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Καλιφόρνια ο οποίος είναι κοντά στην ακτή και σε απόσταση ενός μιλίου από τεκτονικό ρήγμα δεν έχει καν αντισεισμικά σχέδια, βλ. California Nuclear Plants Have No Earthquake Plans

Πέραν από τις αυξημένες πιθανότητες αστοχιών λόγω τρομοκρατικών χτυπημάτων στις χώρες αυτές, ο τρόπος ζωής και η ευκολία λόγω των περισσότερων χρημάτων που διατίθενται στην επιστήμη, εν γένει, αποτελούν παράγοντα εξασθένησης της απλής λογικής και των δεξιοτήτων που βασίζονται σ΄αυτήν που όπως σχολιάστηκε παραπάνω αποτελούν βασική παράμετρο ασφάλειας.

Σας θυμίζω το μέγεθος της ανικανότητας των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις δικές τους μεγάλες συμφορές όπως αυτές με τον τυφώνα Κατρίνα, όπου έκπληκτοι παρακολουθήσαμε στους δέκτες μας την πλήρη ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού της να αντεπεξέλθει, αλλά και στα γεγονότα στις 9/11 του 2001 με την κατάρρευση των λεγόμενων δίδυμων πύργων (που τελικά δεν ήταν δύο αλλά τρεις που κατέρρευσαν), βλ. Εδώ. (Χαρακτηριστική πέραν των άλλων ήταν και η εξαφάνιση όλων των μαύρων κουτιών των αεροπλάνων που κατέπεσαν καθώς και όλων των στοιχείων από τις πάμπολλες κάμερες ασφαλείας γύρω από τοπεντάγωνο, τα αεροδρόμια, κ,α, βλ. Εδώ).

Στην δε ανεπτυγμένη Βρετανία με τους εκατοντάδες νεκρούς από το ψύχος που ενέσκηψε στη χώρα πριν λίγους μήνες, ακούσαμε ότι οι εγκατεστημένες ανεμογενήτριες δεν λειτούργησαν καθόλου γιατί δεν ήταν σχεδιασμένες για χαμηλή θερμοκρασία.

Το ότι δεν επικρίνονται αυτά από τα κατεστημένα ΜΜΕ και τους Αμερικανόπληκτους και Βρετανόπληκτους εγχώριους και ομογενείς διανοητές μας δεν τα αναβαθμίσει.

Συνεχίζεται

Βλ। και O Πλανήτης ΦΕΥ

__________________________________

(1) Πριν κάμποσο καιρό στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1 έδειξαν παιδιά στη Fallujah που γεννιούνται παραμορφωμένα από το απεμπλουτισμένο ουράνιο και τις βόμβες φωσφόρου που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι।
Γιορτή στήνουν οι ταλαίπωροι γονείς τους όταν γεννιέται παιδί χωρίς παραμορφωμένο κορμί, ανακούφιση για τους μήνες αγωνίας με κάθε νέα εγκυμοσύνη, βλ।
Εδώ και Εδώ

(2) Από την έρευνα προέκυψαν τα παρακάτω:
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες
χρησιμοποίησαν όπλα απεπλουντισμένου ουρανίου στο Αφγανιστάν όταν υπήρξαν ελάχιστα ή κανένα θωρακισμένα οχήματα.
Τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου δημιουργήθηκαν ως αντιθωρακιστικά όπλα
.
- Βρέθηκε απεμπλουτισμένο ουράνιο σε εδαφικά δείγματα, στο πόσιμο νερό και στα ανθρώπινα σώματα.
- Βρέθηκε, επίσης, ΜΗ-ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ, ιδιαίτερα τοξικό και θανατηφόρο και, επίσης, ΠΛΟΥΤΩΝΙΟ και U-236 που και τα δύο παρασκευάζονται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και δεν υπάρχουν σε φυσική μορφή στη φύση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άφθονο πλουτώνιο και U-236 από τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.
-
Φτειάχνοντας τις βόμβες τους απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν ενδιαφέρθησαν αν παρέμενε θανατηφόρο U-236 and πλουτώνιο Pl-239.
Αυτά θα μπορούσαν να απομακρυνθούν αλλά θα έπεφτε το ποσοστό του κέρδους των εταιριών παραγωγής.
Οι κρατούντες στην Ουάσιγκτον δεν νοιάστηκαν ούτε για τους δικούς τους στρατιώτες τους οποίους εξέθεσαν στις θανατηφόρες αυτές ουσίες