Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

21.5.10

O Πολύς Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης και τα ΜΜΕ

.
.
Είμαστε ευγνώμονες στην Washington Post, τους New York Times,
το περιοδικό Times και άλλες μεγάλες εκδόσεις των οποίων οι
διευθυντές έχουν συμμετάσχει στις συνεδριάσεις μας και έχουν
σεβαστεί τις υποσχέσεις διακριτικότητάς τους
για σχεδόν σαράντα έτη.
Θα ήταν αδύνατο για μας να αναπτύξουμε το σχέδιό μας για τον κόσμο
εάν έπεφταν επάνω μας τα φώτα της δημοσιότητας όλα αυτά τα έτη.
Ο κόσμος είναι τώρα πιο μπερδεμένος και έτοιμος για μια παγκόσμια
κυβέρνηση
. Η υπερεθνική κυριαρχία μιας διανοητικής ελίτ και των
παγκόσμιων τραπεζιτών είναι σίγουρα προτιμότερη
από τις
δημοκρατίες των περασμένων αιώνων

David Rockefeller - Wikiquote
.
Προσθήκη 7.7.10
Η τράπεζα της Ελλάδας η οποία έχει τριπλάσιο προσωπικό από τις άλλες
στην Ευρώπη (ακόμη και από την Τράπεζα της Αγγλίας) ζητάει την
πρόσληψη 30 εξειδικευμένων υπαλλήλων για να ελέγχει τις τράπεζες
(που είναι η βασική δουλειά της)
(πληροφορία Μ. Παπαδημητρίου του Σκάι)
.
Τέλος Ιουνίου προήγαγε σε υποδιευθυντές μια διμοιρία υπαλλήλων
φίλους και φιλενάδες του διοικητικού και διευθυντικού κατεστημένου
ανάμεσα στους οποίους και την ιδιαιτέρα του, την ιδιαιτέρα της
υποδιοικήτριας και τη γυναίκα διευθυντή του που τις είχε ορίσει
προσωρινά υποδιευθύντρες. (είναι αυτός που ζήτησε δραστικότατες
περικοπές για να μειωθεί το έλλειμμα από 14% σε 3% μέσα στο
2009, βλ. προσθήκη 24.5.10 στο τέλος)

.

Προχθές πήγα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να εξαργυρώσω επιταγή 200 ευρώ. Το ποσό των 200 ευρώ ήταν επιστροφή φόρου που προέκυψε από συμπληρωματική δήλωση.
Την επιταγή την εξέδωσε υπάλληλος της εφορίας και τη σφράγισε υπάλληλος της τράπεζας της Ελλάδος σε γκισέ που έχει η τράπεζα στην εφορία δίπλα από τα ταμεία της.
Πρόσεξα ότι ήμουνα ο μοναδικός πελάτης (για πάτημα σφραγίδας) στον γκισέ της τράπεζας για περίπου δύο ώρες που περίμενα στην εφορία για τη διευθέτηση της υπόθεσής μου (ο γκισέ ήταν απέναντι από κει που περίμενα).
Όταν ρώτησα τον υπάλληλο στην τράπεζα της Ελλάδος που πήγα για εξαργύρωση ποιος ο λόγος για την ταλαιπωρία για ένα τόσο μικρό ποσόν, γιατί δεν μπορούσα να το πληρωθώ από το ταμείο της εφορίας όπως γινόταν παλιότερα, μου απάντησε ότι ούτε αυτός τον κατανοεί και ότι αυτή είναι η νέα διαδικασία που ισχύει εδώ και εβδομάδες.

Σε αντίθεση με την εφορία που ήταν γεμάτη κόσμο και περίμενα με τις ώρες, στην τράπεζα της Ελλάδος εξυπηρετήθηκα αμέσως, αφού ήμουνα ο μοναδικός πελάτης σε πέντε έξι γκισέ που ήταν αρμόδια για την περίπτωσή μου (είχα μάλιστα και την ευκαιρία για διαλογική συζήτηση με τον υπάλληλο για το ρόλο των τραπεζών στη σημερινή κρίση).
Περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους της τράπεζας και παρατηρώντας την ανύπαρκτη κίνηση και στα πάμπολλα άλλα γκισέ τριγύρω, διερωτήθηκα ποια η σκοπιμότητα όλων αυτών των υπαλλήλων σε αναμονή ανύπαρκτων πελατών.

Πριν ένα μήνα περίπου, στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελλοι» του Σκάι με θέμα την οικονομία, ο φιλοξενούμενος Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για την ανάγκη περιστολής των κρατικών δαπανών, για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και, εν γένει, λιτότητα και χρηστή διοίκηση για έξοδο από την κρίση.
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η τράπεζα της Ελλάδος έχει πολύ περισσότερο προσωπικό απ΄αυτό της (πανίσχυρης) τράπεζας της Αγγλίας, απάντησε ότι πράγματι η τράπεζα έχει περισσευούμενο προσωπικό, ότι κάποιες αρμοδιότητες που είχε παλιότερα δεν τις έχει σήμερα, αλλά, "τι να κάνουμε, να τους διώξουμε; είναι εργαζόμενοι".
Ο δημοσιογράφος φάνηκε να θεώρησε ικανοποιητική την απάντηση του υψηλού προσκεκλημένου.
Δεν του εντόπισε την προφανή αντίφαση των λεγόμενών του, για τα δύο μέτρα και σταθμά για τους εργαζόμενους που δεν πρέπει να απολύονται και γι αυτούς που η απόλυσή τους είναι επιβεβλημένη για το καλό της χώρας.
.
Είναι προφανές ότι τη συνέντευξη αυτή την παρακολούθησαν πολλοί, καθώς είχε προαναγγελθεί.

Τις επόμενες ημέρες δεν άκουσα, ούτε διάβασα σε κανένα κανάλι ή εφημερίδα τίποτα σχετικά με τους υπεράριθμους στην τράπεζα της Ελλάδος που υποτίθεται ότι θάπρεπε να είναι το πρότυπο του εκσυχρονισμού και της αποδοτικής διοίκησης και που ο διοικητής της στηλιτεύει κάθε τόσο την κακοδιαχείρηση στον δημόσιο τομέα.
.
Απεναντίας, για ημέρες και μέχρι σήμερα, ακούω συνεχώς για προσλήψεις στην ελληνική Βουλή, για τις οποίες, όπως διαμαρτυρήθηκε ο κατά γενική ομολογία έντιμος πολιτικός (απόφοιτος νυχτερινού γυμνασίου και αποδεδειγμένα εργαζόμενος από 15 ετών) Απόστολος Κακλαμάνης παραπληροφορούν εμφανίζοντας κάθε φορά ως νέες τις προσλήψεις που είχαν αποφασιστεί πριν τις εκλογές και παραπληροφορούν για διάθεση σημαντικού ποσού για αγορά νέου ηλεκτρονικού υλικού στους βουλευτές, ενώ αυτό διατέθηκε μόνον στους νεοεισερχόμενους στη Βουλή.

Δεν είμαι ούτε ήμουνα ποτέ ψηφοφόρος ή συμπαθών κανενός κόμματος.
Τις απόψεις μου σχετικά μ΄αυτό τις έχω εκφράσει στο Οι Εκλογές και η Πραγματικότητα του Κόσμου μας και Νηπιαγωγείο, η Άλλη Όψη της Πολιτικής μας Δομής.
Προβληματίζομαι, όμως, με την καλλιεργούμενη πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος που είναι εξόφθαλμη ότι είναι κατευθυνόμενη σε πολλά ΜΜΕ αλλά και σε μερικά ενημερωτικά ιστολόγια και για το απυρόβλητο των Ελλήνων τραπεζιτών.

Προβληματίζομαι που κανάλια και ιστολόγια μας πληροφορούν ότι ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα μαύρα χάλια της οικονομίας στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, δηλ. λίγο πριν τις εκλογές, και επιρρίπτουν ευθύνες μόνον στους πολιτικούς χωρίς να θέτουν θέμα:

-γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είχε πληροφορήσει τους αρχηγούς νωρίτερα αφού κατά γενική ομολογία η κατάσταση της οικονομίας ήταν γνωστή πολύ πριν

-γιατί δεν παρενέβη όταν δινόντουσαν ψεύτικα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή επιτροπή

- γιατί δεν παρενέβη όταν ο προηγούμενος πρωθυπουργός και οι υπουργοί του κορόιδευαν δημόσια τους πολίτες για την καλή πορεία της οικονομίας, (βλ. Γιατί Δεν Λογοδοτούν οι Πολιτικοί όπως Όλοι οι Επαγγελματίες;)

-γιατί δεν παρενέβαινε όταν οι ελληνικές τράπεζες παρέσερναν ανθρώπους σε πλαστή ευδαιμονία σε αγαστή συμπαιγνία με τα ΜΜΕ βομβαρδίζοντάς τους με διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, κλπ. γιατί "έτσι είναι οι φίλοι" και "εμείς είμαστε εδώ";

Αυτή δεν ήταν (υποτίθεται) η δουλειά του;

Στις 9 Απριλίου κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά δύο Ελλήνων πολιτών, του Γ. Νούλα, Δικηγόρου και Κ. Τόμπρα, Οικονομολόγου- Ασφαλιστή, κατά των κερδοσκόπων που με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους χειραγώγησαν το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος και ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, τους Έλληνες Πολίτες και τα Φορολογούμενα στην Ελλάδα Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα. .
Στην αναφορά αυτή που μπορεί κανείς να διαβάσει σε pdf εδώ, μεταξύ αυτών που καταγγέλλονται είναι η Τράπεζα της Γερμανίας και οι ελληνικές τράπεζες: Εθνική, Εurobank, Αlfabank, Πειραιώς, Αγροτική, Εμπορική και Ταχυδρομικό ταμιευτήριο.
.
Η αναφορά αυτή, αποσιωπήθηκε παντελώς από τα κατεστημένα ΜΜΕ (αλλά περιέργως και τα λίγα ενημερωτικά ιστολόγια που την ανέφεραν δεν την σχολίασαν και δεν έδωσαν συνέχεια).
Έγινε περιορισμένα γνωστή από την ηλεκτρονική εφημερίδα stifora.gr με ανάρτησή της με τίτλο Διαβάστε ποιοι και γιατί κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά .
.
Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε στις εφημερίδες και ακούσαμε σε μερικά κανάλια για επερώτηση δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με ύποπτους χειρισμούς του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη που ενδέχεται να συνέβαλαν στην παρούσα κρίση της χώρας, (βλ. Το έγκλημα της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταλιράκια και Λασπωμένα ευρώ).

Τα διαβάσαμε και τα ακούσαμε μια μόνο φορά απλά σαν μια τυπική πληροφορία με τον ίδιο τρόπο που αναγγέλλεται το δελτίο καιρού που δεν επιδέχεται περαιτέρω σχολιασμό.
.
Επίσης, δεν ακούσαμε τίποτα για την εξαίρεση, χωρίς καμία λογική, των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος από τις νέες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού.
Οι υπάλληλοι της θα έχουν κατ εξαίρεση δικό τους ασφαλιστικό ταμείο, όπως και οι δημοσιογράφοι.
Ούτε ακούσαμε ποτέ για κάποιο τραπεζίτη να εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο, ούτε καν σ΄αυτό του χρηματιστηρίου, ή να φοροδιαφεύγει ή....

Αυτοί που κάποτε διώκονταν από τις θρησκείες και τις πολιτειακές αρχές γιατί τοκογλυφούσαν και οι απλοί άνθρωποι τους περιφρονούσαν, σήμερα που η τοκογλυφία τους έχει εξελιχθεί και είναι αεριτσίστικη περιβάλλονται από τα ΜΜΕ και προβάλλονται στους ανθρώπους ως η ανώτερη και αψεγάδιαστη τάξη πολιτών που οφείλουμε να υποκλινόμαστε στις βουλές τους.

Άραγε, το απυρόβλητο αυτό των τραπεζιτών από τα ΜΜΕ αλλά και αρκετά ειδησεογραφικά ιστολόγια τι σχέση μπορεί να έχει με τη δήλωση την αναφερόμενη στον υπότιτλο της ανάρτησης;

Προσθήκη 23.5.10

- Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος σε Ευρώπη και Αμερική. Το εισόδημά του ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ αφορολόγητα, βλ. Greek Money - Κόντρα Καστανίδη - Προβόπουλου για τον μισθό του και 4 εκ. ευρώ ο μισθός του κ.Προβόπουλου . Αμείβεται περισσότερο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και περίπου τρεις φορές παραπάνω από τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, βλ. Μισθός Τρισέ - Ελευθεροτυπία (στο άρθρο επικρίνεται το ύψος της αμοιβής του Τρισέ, αλλά δεν αναφέρεται τίποτα για την αμοιβή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη).

Ο μισθός του πρωθυπουργού από τα 8.092 ευρώ περικόπηκε στα 7.283 ευρώ (φορολογούμενα) και των υπουργών από 6.500 περικόπηκε στα 5.850 ευρώ (φορολογούμενα), βλ."Τσεκούρι" στο μισθό του πρωθυπουργού και των υπουργών ( Σημειωτέον ότι είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη).

Παρόλα αυτά, ακούμε συνέχεια για σπατάλες των βουλευτών αλλά τίποτα για την προκλητική αμοιβή του τραπεζίτη.

H νόμιμη φοροκλοπή του κεντρικού τραπεζίτη ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο (υπολογίζοντας 40% φόρο) ποσόν μεγαλύτερο από τις μίζες για τις οποίες κατηγορούνται πολιτικοί και γίνονται εξεταστικές.

- Ενώ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο κεντρικός τραπεζίτης σιώπησε πριν τις εκλογές, αμέσως μετά τις εκλογές πυροδότησε με τις δηλώσεις του τις εξελίξεις. Όπως αναφέρεται στο Όταν η σιωπή είναι χρυσός! (Tα ψέματα, το έλλειμμα και ο κ. Προβόπουλος) :

"Ατυχώς όλα όσα δεν είπε προεκλογικά ο κ. Προβόπουλος, τα είπε μαζεμένα αμέσως μετά, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά και στην ελληνική οικονομία και στο κύρος της χώρας, αλλά και στην τράπεζα που διοικεί. Όλα όσα είπε για το ενδεχόμενο αδυναμίας των Ελληνικών Τραπεζών να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, για την αδυναμία αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, κυρίως όμως για την «ισορροπία τρόμου» στην οποία έχουμε περιέλθει, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει το πάρτι. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, το χρηματιστήριο κατέρρευσε, η ανησυχία για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας εντάθηκε, η φημολογία οργίασε και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για τη οικονομία μας πολλαπλασιάστηκε!Όλα αυτά ακριβώς τη στιγμή που η χώρα μας αναζητεί διέξοδο, στα αδιέξοδα που έχει περιέλθει η οικονομία! Είναι πρωτοφανές αυτό που πέτυχε ο συνήθως προσεκτικός και εγκρατής κ. Προβόπουλος. Ότι θα πετύχαινε για παράδειγμα η δήλωση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ότι ο στρατός μας αδυνατεί να υπερασπισθεί αποτελεσματικά την ακεραιότητα της χώρας! "

Πάλι τα ΜΜΕ ενώ θέτουν συνεχώς θέμα για δηλώσεις πολιτικών που προκάλεσαν την κερδοσκοπική επίθεση δεν αναφέρουν τίποτα για τις προγενέστερες σαφώς περισσότερο βαρύνουσες δηλώσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη.

Προσθήκη 24.5.10

- Χαρακτηριστικό του ήθους του ανδρός είναι και το παρακάτω απόσπασμα από Συνέντευξη Λ. Κατσέλη στο Ρ/Σ "REAL FM".

ΚΑΤΣΕΛΗ: Η εμμονή του κ. Προβόπουλου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3%, ήδη από το 2009, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι παντελώς ανέφικτη και -θα έλεγα-αναποτελεσματική. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κοπούν πάρα πολύ οι δημόσιες δαπάνες και να αυξηθούν πάρα πολύ τα έσοδα. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο δεν μπορεί να γίνει, όταν η οικονομία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης. Και άρα, νομίζω ότι είναι και ανέφικτο και ουσιαστικά δε βοηθάει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με το να βγαίνει να λέει ότι, ήδη το 2009, πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο... Αυτό δεν έχει γίνει ούτε το 07, ούτε το 08...

ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, όπως ξέρετε πολλές τράπεζες δίνουν παροχές με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης, όπως λέγεται, επί μετοχών. Δηλαδή stock options. Μοιράζουν προνομιακές μετοχές με χαμηλότερη τιμή στα στελέχη τους. Τα στελέχη αυτά μπορούν μετά να πουλήσουν τις μετοχές σε μία τιμή η οποία είναι πολύ υψηλότερη της τιμής διάθεσης, οπότε έχουν πρόσθετο εισόδημα.
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται βεβαίως σε άλλες χώρες και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία όσον αφορά την απόκλιση μεταξύ της τιμής διάθεσης και της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας μιας μετοχής. Αλλά σε εμάς αυτό που έγινε είναι ότι
αυτό το εισόδημα το πρόσθετο εισόδημα, δε φορολογήθηκε.
Με κάποιες εκτιμήσεις που είχαμε κάνει για τα 4 χρόνια 2004-08, υπολογίζαμε ότι η υπεραξία αυτή ήταν της τάξεως των 550 εκατομμυρίων. Άρα, με ένα συντελεστή 40%, μιλούσαμε για έσοδα τα οποία δεν εισπράχθηκαν 200 εκατομμυρίων.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ο Εισαγγελέας γιατί εμπλέκεται σε αυτό κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με κάλεσε ο Πρωτοδίκης να καταθέσω διότι, ακριβώς, όταν δεν έχουν πληρωθεί φόροι είναι αδίκημα. Αλλά αυτό που εμείς ζητάμε είναι να ανασταλούν όλα τα bonus και οι παροχές με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης, είτε μετοχών, για όλα στελέχη τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας. Και θα έλεγα στον κ. Προβόπουλο ότι, πριν ξεκινήσουμε τη μείωση των μισθών ή πριν να υπάρξει η μείωση μισθών για οποιονδήποτε άλλον, θα πρέπει οπωσδήποτε να κοπούν οι τεράστιοι μισθοί και τα bonus στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Και θα ξεκινούσα, αν ήμουν Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, από το δικό μου μισθό..".

Γιαυτή την παρανομία και την φοροκλοπή ακούσαμε τίποτα από τα κανάλια ή τις εφημερίδες;

- O κ. διοικητής στη συντένευξή του στο Σκάϊ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του ασφαλιστικού και τις περικοπές που πρέπει να γίνουν και στον τομέα αυτό. Στο debate πριν τις εκλογές o Παπανδρέου σε κάποια απάντησή του σχολίασε ότι στο ΙΚΑ του είπαν ότι χαρίστηκαν στις τράπεζες πέντε δισεκατομμύρια ευρώ οφειλόμενες εισφορές, βλ. «Διαίρει και Βασίλευε»

Κανείς από τους ερωτώντες δημοσιογράφους, (ούτε κανείς από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς) που παρίσταντο δεν σχολίασε το θέμα στο debate ή μετά.

Ούτε φυσικά ρωτήθηκε γιαυτό στη συνέντευξη του ΣΚΑΙ ο διοικητής των τραπεζών. Ούτε του ετέθη να επιστραφούν από τις τράπεζες οι διαφυγόντες τόκοι από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία εκμεταλλεύονταν άτοκα οι τράπεζες όταν τα επιτόκια ηταν 25%, ώστε να γιάνουν αμέσως τα ταμεία, βλ. Γιατί Κανείς δεν Αγγίζει τις Τράπεζες;

Όταν στη συνέντευξη ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν σε περίπτωση μελλοντικής αδυναμίας των τραπεζών θα ήταν δίκαιο να επιβαρυνθούν οι μέτοχοί τους και όχι οι φορολογούμενοι πολίτες, ο κ. διοικητής απάντησε ότι θα απευθυνθούν πρώτα στους μετόχους και αν αυτοί αρνηθούν τότε θα επιβαρυνθούμε εμείς.

Ο δημοσιογράφος δεν τον ερώτησε αν αρνηθούμε κι εμείς αν θα επιβαρυνθεί ο κ. διοικητής, βλ. Αφέντες-Επαίτες και Πιόνια

Βλ. και
BIS - ΜΙα Τράπεζα Αόρατο Βομβαρδιστικό

Η Σημερινή Οικονομία μη Ανάπτυξης και οι Μεθοδεύσεις των Διεθνών Τραπεζιτών για Κατάρρευση της Κοινωνίας και Παγκόσμια Κυριαρχία
.