Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

30.5.10

Σύμβουλοι από τη Μποτσουάνα στην Ουάσιγκτον για να Βοηθήσουν στην Ανόρθωση της Αμερικανικής Οικονομίας

.
.
"Και Συ Τσούλα των Δημίων Επιστήμη, της Αλήθειας
Εσχάτη Τεφροδόχα" Βάρναλης
.
"Η επιστήμη είναι μέσο για ένα σκοπό. Το μέσο είναι η γνώση.
Ο σκοπός ο έλεγχος" Keith "Μυστικά και απόκρυψη"
.
Οι διανοούμενοι είναι βίαιοι άνθρωποι που δεν διαθέτουν στρατό
και γιαυτό καταλαμβάνουν τον κόσμο εγκλείοντάς τον σ΄ένα σύστημα
R. Mouzil, συγγραφέας
.
Δεν πιστεύω στη μεταφορά της εξουσίας στους επιστήμονες.
Δεν είναι διόλου καλύτεροι από τους πολιτικούς όταν αφήνονται
ανεξέλεγκτοι να πάρουν αποφάσεις για το κοινωνικό σύνολο
και είναι ακόμη πιο αλαζόνες.»
Pierre de Gennes, νομπελίστας «Βήμα» (9-5-2004)

Οι παλιότεροι δικτάτορες έπεφταν γιατί δεν μπορούσαν να δώσουν
στους υπηκόους τους αρκετό ψωμί και θεάματα. Κάτω από την
επιστημονική δικτατορία μέσω της εκπαίδευσης οι περισσότεροι
άνθρωποι θα αγαπήσουν τη δουλεία τους και δεν θα ονειρευτούν
ποτέ την επανάσταση. Δε θα φαίνεται να υπάρχει κανείς λόγος
να εκθρονιστεί μια προσεγμένη δικτατορία της επιστήμης"
Ηuxley "Ένας γενναίος, νέος κόσμος"
.
"Τα κακά της τυραννίας δεν τα βλέπει παρά αυτός
που εναντιώνεται σ΄αυτήν" J. Hay
.
.
Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε εντοπίσει την αποκαλυπτική όψη της σημερινής κρίσης και το απελευθερωτικό δυναμικό της να μας οδηγήσει να επανεξετάσουμε τις αντιλήψεις μας και τις στάσεις της ζωής μας τις εγκατεστημένες μέσω της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και των άλλων μηχανισμών διαμόρφωσης πεποιθήσεων και συμμόρφωσης του κόσμου τούτου.

Μια από τις περισσότερο εγκατεστημένες πεποιθήσεις μας είναι αυτή για την αξιοσύνη, την αντικειμενικότητα και το κατά κάποιο τρόπο «αλάθητο» της επιστήμης.
Συνέπεια αυτής της πεποίθησης είναι οι μη έχοντες γνώση εκ των έσω να θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι αυτοί που διαθέτουν τα εχέγγυα για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και ότι αυτοί θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.

Στην προηγούμενη κρίση, αυτήν της λεγόμενης πανδημίας της νέας γρίπης ήρθε στο φως η επιστημονική και όχι μόνον ένδεια των γιατρών και η ασύλληπτη κερδοσκοπία πίσω από την επιστήμη των φαρμάκων.

Στην προγενέστερη κρίση με τις μεγάλες πυρκαγιές αποκαλύφθηκε η ανικανότητα των μάνατζερ των δημόσιων οργανισμών, κατά το πλείστον ξενόφερτων πολυσπουδαγμένων, να μην εφαρμόζουν στοιχειώδεις τεχνικές αναχαίτισης της φωτιάς που μπορεί κανείς να δει στο διαδίκτυο βάζοντας στην αναζήτηση τη λέξη πυρκαγιά δασών, βλ. Και Oμως Δεν Μπορούν. Είναι Πολυσπουδαγμένοι.

Στην κρίση με το μεγάλο σεισμό στην Αττική ήρθε στο φως η ανικανότητα των σεισμολόγων να συνεννοηθούν μεταξύ τους, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει δημόσια σε ιδιωτικό κανάλι ο διευθυντής ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου :"στα συνέδρια οι μισοί σεισμολόγοι δεν καταλαβαίνουμε τι λένε οι άλλοι μισοί".

Στη σημερινή κρίση αποκαλύπτεται μπροστά μας η πραγματική φύση της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, η αντικοινωνική δράση και το απυρόβλητο των τραπεζών και η πραγματική φύση του πολιτικού μας συστήματος.

Μια άλλη, όμως, αποκάλυψη, ίσως ακόμη πιο σημαντική, αν και εκτυλίσσεται σε όλη της την αίγλη μπροστά μας παραμένει ασχολίαστη.
Ακούσαμε για διάφορες "φούσκες" που έσκασαν και προκάλεσαν τη σημερινή κρίση.

Δεν ακούσαμε, όμως, τίποτα για μια άλλη "φούσκα" που έσκασε και ευθύνεται ίσως περισσότερο κι από τις άλλες για τη σημερινή κρίση. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη "φούσκα" των οικονομολόγων. Για την κενότητα των επιστημόνων, αυτή τη φορά των οικονομολόγων, ελλήνων, κατά το πλείστον αμερικανόφερτων, αλλά και ξένων, κατά το πλείστον αμερικανών.
Οι μισοί μιλούν για τα λάθη των ελλήνων και οι άλλοι μισοί λένε Η κρίση δεν είναι λάθος των Ελλήνων.
Σχεδόν κανείς, όμως, από τους επώνυμους ανάμεσά τους, αυτά τα λάθη, ελλήνων ή μη, δεν τα εντόπιζε ούτε καν την παραμονή της εκδήλωσης της κρίσης που τώρα μας λένε ότι υπόβοσκε από παλιά.
Αντιθέτως στην πλειοψηφία τους εξήραν την καλή πορεία της οικονομίας, ιδιαίτερα αυτήν των ΗΠΑ., με όρους όπως « νέα επιχειρηματικότητα», «νεωτερητικότητα» και άλλα επιστημονικοφανή (1)
Και ενώ από τους πολιτικούς είδαμε και κάποιους να νοιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν και να κάνουν αυτοκριτική και άλλους να τους αναγκάζουν σ΄αυτήν,
στην περίπτωση των οικονομολόγων δεν είδαμε κανέναν να απολογείται, να κάνει αυτοκριτική ή να αναγκάζεται να την κάνει.
Αντιθέτως τους βλέπουμε να εμφανίζονται κάθε φορά υπεράνω, τιμητές πολιτών και πολιτικών.
.
Στο ιστολόγιο αυτό έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα και εκτενώς στην επιστημονική "φούσκα", στην ψευδή εικόνα που καλλιεργείται για την επιστήμη και τους επιστήμονες ιδιαίτερα τους επιστημάρχες εξ αυτών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτήν (βλ. Επιστημονοκρατία ΙΙ και Επιστημονοκρατία Ι) Δεν νομίζουμε ότι έχει νόημα να ασχοληθούμε ξανά.

Αντ΄αυτού, για να απαλύνουμε το βαρύ κλίμα των ημερών, παραθέτουμε μια χαρμόσυνη είδηση από το μέλλον που αποτέλεσε και τον τίτλο της ανάρτησης την οποία γνωστοποιεί ο Ρούσος Βρανάς στο σημερινό του άρθρο ΔΡΟΜΟΙ στα Νέα:

"Ενα παράξενο...
....χρονικό από το μέλλον ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα ερείπια του κτιρίου που κάποτε στέγαζε την αμερικανική κεντρική τράπεζα, προτού ακόμη αυτή καταρρεύσει μαζί με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
.
«7 Νοεμβρίου 2017...
....Χθες ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Ντένις Κιούσινιτς, ίσως ένας από τους λίγους γνήσιους Δημοκρατικούς, ορκίστηκε νέος πρόεδρος της χώρας, μετά τη φυγή του προέδρου Τζεμπ Μπους στη Σαουδική Αραβία, όπου βρήκε άσυλο στα διαμερίσματα του πατέρα του, στο ανάκτορο της οικογένειας Μπιν Λάντεν.
Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος Κιούσινιτς ανακοίνωσε αμέσως δέσμη μέτρων για τον τερματισμό της μεγάλης ύφεσης που άρχισε μετά την κρίση του 2007.
Προανήγγειλε την εθνικοποίηση της Goldman Sachs, της τελευταίας τράπεζας που απέμεινε στην Αμερική, και
διέταξε τους πεζοναύτες να εισβάλουν στην έδρα της στο Μανχάταν και να συλλάβουν όλα τα στελέχη της.
Στα μέτρα του αμερικανού προέδρου περιλαμβάνεται και
η γενική και συνολική παραγραφή όλων των ιδιωτικών χρεών.
Η δέσμη μέτρων, που επιγράφεται «Νιου Ντιλ 2», παρέχει εγγυημένη εργασία σε όλους.
..
Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη σπαρασσόμενη από πολέμους Ευρώπη, η οποία περιέπεσε σε αναρχία μετά την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη του 2010.
Κάλεσε τους στρατούς των μικρών ευρωπαϊκών χωρών να λύσουν την πολιορκία του Βερολίνου και υποσχέθηκε μια αερογέφυρα για την παροχή τροφίμων στους λιμοκτονούντες ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, καθώς και για την αποστολή βιομηχανικού υλικού που θα βοηθήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς να ξαναρχίσουν να παράγουν για την εγχώρια κατανάλωση.
Τα νέα μέτρα προκάλεσαν ευφορία στη Γουόλ Στριτ, όπου οι 250 μετοχές που έχουν απομείνει στο χρηματιστήριο σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ από την εποχή του μεγάλου κραχ του Οκτωβρίου του 2011».
.
«Ο πρόεδρος...
....Κιούσινιτς εξήρε τις εμπειρίες και τις πολιτικές που εφάρμοσαν η Κίνα, η Ινδία και η Μποτσουάνα, οι μοναδικές χώρες που γλίτωσαν από τη μεγάλη ύφεση.
Και οι τρεις χώρες, είπε, παρέχουν εγγυημένη εργασία στους πολίτες τους και εφαρμόζουν προγράμματα με τα οποία πέτυχαν πλήρη απασχόληση, που ανέβασε το βιοτικό τους επίπεδο υψηλότερα από το αμερικανικό.
Η Μποτσουάνα, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, προσφέρθηκε και έστειλε συμβούλους στην Ουάσιγκτον για να βοηθήσουν στην ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος Κιούσινιτς μίλησε συγκαταβατικά για τον ρόλο του πρώην προέδρου Ομπάμα στην κρίση και απέδωσε την αποτυχία του στους συμβούλους του.
Υστερα, υποσχόμενος ότι η εποχή της λιτότητας ανήκει οριστικά στο παρελθόν, ολοκλήρωσε το διάγγελμά του προκειμένου να συναντηθεί με τους απεσταλμένους αυτής της αφρικανικής χώρας» (φωτ.).
.
Σε μια άκρη...
....από τα κιτρινισμένα φύλλα αυτού του χρονικού μόλις διακρινόταν η υπογραφή του συγγραφέα: «Λ. Ράντολ Ρέι, καθηγητής των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι».
Ομως το παράξενο δεν ήταν η υπογραφή, αλλά η ημερομηνία: «27 Μαΐου 2010».
Κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε βάσιμα πως όλα αυτά που διαβάσαμε παραπάνω δεν ήταν ένα χρονικό, αλλά μια έστω χιουμοριστική προφητεία."


Βλ. και Τα Παλάτια και ο Γυμνός Βασιληάς
Επιδημία Παραπληροφόρησης - Προστασία από τα Επιστημονικά Σκουπίδια
______________________________________
(1) Σε Σαββατιάτικες αποκλειστικές εκπομπές στο ραδιόφωνο του Flash παρακολουθούσαμε επώνυμο της λεγόμενης προοδευτικής αριστεράς και σημερινό βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος να εξαίρει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία των ΗΠΑ , να την εμφανίζει ως πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουν οι άλλες παρακατιανές χώρες, όπως η Ελλάδα, την ίδια εποχή που όσοι επισκέφτονταν την Νέα Υόρκη, την κοιτίδα της ¨νέας επιχειρηματικότητας, μιλούσαν για πλήθος αστεγων αμερικανών (σήμερα ο αριθμός των αστέγων στις ΗΠΑ είναι 30 εκατομμύρια) και ανθρώπους να εισβάλλουν τρέχοντας στα πολυτελή εστιατόριά, να αρπάζουν τα αποφάγια από τα πιάτια και να φεύγουν κυνηγημένοι από τους σερβιτόρους.
.