Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

19.2.11

Tα Προνόμια των Τραπεζών και οι Δικές μας Ευθύνες

.
.
.


"Διαιρώντας τους ψηφοφόρους μέσω του πολιτικού συστήματος
των κομμάτων, μπορούμε να τους κάνουμε να σπαταλούν
την ενεργειά τους σε θέματα άνευ σημασίας.
‘Ετσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε για μας αυτό που έχει τόσο καλά
σχεδιαστεί και επιτευχθεί. Οι λίγοι που μπορούν να καταλάβουν
το σύστημα ή θα ενδιαφέρονται τόσο για τα κέρδη τους
ή θα εξαρτώνται τόσο από τις εύνοιές του, ώστε δεν θα
υπάρξει αντίσταση από αυτή την τάξη"
USA Banker's Magazine, August 25,१९२४

"Θα ήταν αδύνατο για μας να αναπτύξουμε το σχέδιό μας για τον κόσμο
εάν έπεφταν επάνω μας τα φώτα της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια
εκείνων των ετών. Ο κόσμος είναι τώρα πιο μπερδεμένος και έτοιμος
για μια παγκόσμια κυβέρνηση.
Η υπερεθνική κυριαρχία μιας
διανοητικής ελίτ και των παγκόσμιων τραπεζιτών είναι σίγουρα
προτιμότερη από τις δημοκρατίες των περασμένων αιώνων।"

' Η παρούσα ευκαιρία οικοδόμησης μιας ειρηνικής και
αλληλεξαρτώμενης παγκόσμιας τάξης δεν θα είναι
ανοικτή για μεγάλο χρονικό διάστημα ..
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της παγκόσμιας μεταμόρφωσης.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η κατάλληλη μεγάλη κρίση
και τα έθνη θα δεχθούν τη Νέα Παγκόσμια Τάξη
"
David Rockefeller Quote with Comments


.

Τον τελευταίο καιρό σε καθημερινή σχεδόν βάση διάφορες κατηγορίες συμπολιτών μας απεργούν και διαδηλώνουν υπερασπιζόμενοι τα κεκτημένα δικαιώματά τους।

Υπάρχει μια άλλη κατηγορία συμπολιτών μας που δεν έχει καν εργασιακά δικαιώματα.
Τα ανύπαρκτα δικαιώματά τους δεν απειλούνται από τη λεγόμενη κρίση.
Γιαυτό δεν διαδηλώνουν.
Είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνθρωποι με τις λεγόμενες δουλειές του ποδαριού.
.
Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία συμπολιτών μας που τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι κατά πολύ συρρικωμένα, κατά πολύ λιγότερα απ΄αυτά της πρώτης κατηγορίας, οι αμοιβές τους πολύ μικρότερες, οι συνθήκες εργασία τους πολύ χειρότερες। Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ.
Δεν διαδηλώνουν για την καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών τους। Γιατί δεν μπορούν να διαδηλώσουν. Κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
.
Τις δύο τελευταίες κατηγορίες των συμπολιτών μας δείχνει να τις ξεχνάει η πρώτη κατηγορία που έχει τη δυνατότητα να διαδηλώνει και να διεκδικεί.
Δεν έχει διαδηλώσει ποτέ για να μπορούν να απολαμβάνουν και οι υπόλοιπες κατηγορίες συμπολιτών μας τα ίδια δικαιώματα μ΄αυτούς।

Στο ελληνικό σύνταγμα προβλέπονται ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες।

Για την καταστρατήγηση αυτή του συντάγματος δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποια διαμαρτυρία απ΄αυτούς που μπορούν να το κάνουν.

Ξεχνούν ότι η κακοδαιμονία των άλλων δεν είναι άσχετη με τη δική τους στάση.
Κάθε φορά διεκδικούσαν δικαιώματα, μισθολογικές αυξήσεις, κ.α για τους ίδιους χωρίς να προβληματίζονται μήπως η ικανοποίηση των δικών τους αιτημάτων γινόταν σε βάρος κάποιων άλλων λιγότερο προνομιούχων απ αυτούς.
Δεν εννοώ ότι κακώς διεκδικούσαν μισθολογικές αυξήσεις,
Εστιάζω στο ότι τις διεκδικούσαν μόνον για τον εαυτό τους, χωρίς να τους απασχολεί αν θα τις έπαιρναν και οι άλλες κατηγορίες των εργαζομένων. Αδιαφορώντας κατά πόσον τις δικές τους αυξήσεις θα τις πλήρωναν κάποιοι άλλοι λιγότερο προνομιούχοι. Για παράδειγμα μέσω έμμεσων φόρων.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν έντονες ενστάσεις στην παρατήρηση αυτή.
Η απάντηση των συνδικαλιστών τους είναι ότι ας διεκδικούσαν και οι άλλοι να πετύχουν αυτό που πετύχαιναν αυτοί. Λεφτά υπήρχαν.

Το ίδιο όμως έλεγε και ο Παπανδρέου που οι ίδιοι κατηγορούν ότι αυτό ήταν τέχνασμα. Τον κατηγορούν ότι τα λεφτά που έλεγε ότι υπάρχουν δεν μπορούσε ή δεν επιδίωξε να τα εισπράξει από τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και το ήξερε.
Συμφωνώ.
Το ίδιο όμως έκαναν και αυτοί. Ήξεραν ότι τα λεφτά που θα τους έδιναν δεν θα τα έπαιρναν από τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Άλλωστε δεν έκαναν καν νύξη γιαυτό.

Καλά ακούγονται αυτά που γράφουμε κατά καιρούς στα ιστολόγια για δικαιοσύνη, ισότητα και μεγάλα ιδεώδη.
Αλλά μήπως η πράξη μας μας διαψεύδει
;
Αρκετοί από μας, όσοι δεν είμαστε συνταξιούχοι και διατηρούμε ιστολόγια με καθημερινές σχεδόν αναρτήσεις, μάλλον ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία των συμπολιτών μας εργαζόμενοι σε προνομιακές θέσεις εργασίας που μας επιτρέπουν την πολύωρη καθημερινή ενασχόλησή μας με τα ιστολόγιά μας,
Στις २३ Φεβρουαρίου έχει εξαγγελθεί γενική διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
Μερικοί γράφουμε για επαναστάσεις και για το πώς πέφτει μια κυβέρνηση.
.
Μετά την επανάσταση και την πτώση της κυβέρνησης
είμαστε διατεθειμένοι να απαρνηθούμε τα όποια προνόμιά μας και να διαπραγματευτούμε από την αρχή μια δικαιότερη κατανομή προνομίων σε όλους τους εργαζόμενους;

Είμαστε διατεθειμένοι αυτό που δεν κάναμε όταν ζητούσαμε μονομερείς αυξήσεις για την πάρτη μας να το κάνουμε τώρα;
Να ζητήσουμε να παρθούν τα λεφτά από κει που πρέπει να παρθούν.
Να ζητήσουμε από τους τραπεζίτες να επιστρέψουν:

  • τα εκατόν περίπου δισεκατομμύρια που τους δόθηκαν από τα χρήματα των φορολογουμένων. Την κρίση τους να την πληρώσουν οι μέτοχοί τους.
  • τα πέντε δισεκατομμύρια εισφορές στο ΙΚΑ που τους χάρισε η προηγούμενη κυβέρνηση
  • τους διαφυγόντες τόκους από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία για χρόνια εκμεταλλεύονταν άτοκα οι τράπεζες όταν τα επιτόκια ήταν της τάξεως του 25%, κ.α

Να ζητήσουμε να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (FTT), ώστε, όπως αναφέρεται στο Επίκαιρος ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές:

  • να μπει τέλος σε μια φορολογική αδικία, που έχει αφήσει τον τομέα αυτόν «ανενόχλητο», την ώρα που το κύριο βάρος της φορολόγησης πέφτει σήμερα στον τομέα της απασχόλησης।
  • Ως συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της κρίσης, για την οποία φέρει την ευθύνη.
  • Κυρίως όμως, γιατί ο φόρος αυτός, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο εποπτείας και λειτουργίας των Αγορών, μπορεί να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό εργαλείο αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας, του καιροσκοπισμού και της αδιαφάνειας του συστήματος, με τις γνωστές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Να ζητήσουμε να περικοπούν τα πάμπολλα προνόμια των τραπεζιτών και των μεγαλοστελεχών τους.

Μήπως και οι τραπεζίτες επιθυμούν να καναλιράζεται η οργή μας στους υπό την ομηρία τους κιβερνητικούς ώστε να συνεχίζουν ανενόχλητοι το "θεάρεστο" έργο τους;

Η υφυπουργός οικονομίας έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να περιορίσει τα προνόμια των τραπεζών, αλλά δεν είδαμε να έχει την υποστήριξη κανενός κόμματος, κανενός συνδικαλιστικού φορέα και φυσικά ούτε των ΜΜΕ τα οποία κρατούν σιγή ιχθύος για ο,τιδήποτε σχετίζεται με τα συμφέροντα αλλά και τις ευθύνες των τραπεζών. (1), (2)

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από Συνέντευξη Λ. Κατσέλη στο Ρ/Σ "REAL FM".

ΚΑΤΣΕΛΗ: Η εμμονή του κ. Προβόπουλου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3%, ήδη από το 2009, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι παντελώς ανέφικτη και -θα έλεγα-αναποτελεσματική. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κοπούν πάρα πολύ οι δημόσιες δαπάνες και να αυξηθούν πάρα πολύ τα έσοδα. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο δεν μπορεί να γίνει, όταν η οικονομία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης. Και άρα, νομίζω ότι είναι και ανέφικτο και ουσιαστικά δε βοηθάει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με το να βγαίνει να λέει ότι, ήδη το 2009, πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο...

ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, όπως ξέρετε πολλές τράπεζες δίνουν παροχές με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης, όπως λέγεται, επί μετοχών. Δηλαδή stock options. Μοιράζουν προνομιακές μετοχές με χαμηλότερη τιμή στα στελέχη τους. Τα στελέχη αυτά μπορούν μετά να πουλήσουν τις μετοχές σε μία τιμή η οποία είναι πολύ υψηλότερη της τιμής διάθεσης, οπότε έχουν πρόσθετο εισόδημα.
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται βεβαίως σε άλλες χώρες και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία όσον αφορά την απόκλιση μεταξύ της τιμής διάθεσης και της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας μιας μετοχής. Αλλά σε εμάς αυτό που έγινε είναι ότι
αυτό το εισόδημα το πρόσθετο εισόδημα, δε φορολογήθηκε.
Με κάποιες εκτιμήσεις που είχαμε κάνει για τα 4 χρόνια 2004-08, υπολογίζαμε ότι η υπεραξία αυτή ήταν της τάξεως των 550 εκατομμυρίων. Άρα, με ένα συντελεστή 40%, μιλούσαμε για έσοδα τα οποία δεν εισπράχθηκαν 200 εκατομμυρίων.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ο Εισαγγελέας γιατί εμπλέκεται σε αυτό κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με κάλεσε ο Πρωτοδίκης να καταθέσω διότι, ακριβώς, όταν δεν έχουν πληρωθεί φόροι είναι αδίκημα. Αλλά αυτό που εμείς ζητάμε είναι να ανασταλούν όλα τα bonus και οι παροχές με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης, είτε μετοχών, για όλα στελέχη τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας. Και θα έλεγα στον κ. Προβόπουλο ότι, πριν ξεκινήσουμε τη μείωση των μισθών ή πριν να υπάρξει η μείωση μισθών για οποιονδήποτε άλλον, θα πρέπει οπωσδήποτε να κοπούν οι τεράστιοι μισθοί και τα bonus στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Και θα ξεκινούσα, αν ήμουν Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, από το δικό μου μισθό" (3)

__________________________________

1) Χαρακτηριστική είναι η δήλωση: " Είμαστε ευγνώμονες στην Washington Post, τους New York Times,το περιοδικό Times και άλλες μεγάλες εκδόσεις των οποίων οιδιευθυντές έχουν συμμετάσχει στις συνεδριάσεις μας και έχουνσεβαστεί τις υποσχέσεις διακριτικότητάς τους για σχεδόν σαράντα έτη",David Rockefeller - Wikiquote

2) Ενώ, ο κεντρικός τραπεζίτης σιώπησε πριν τις εκλογές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αμέσως μετά τις εκλογές πυροδότησε με τις δηλώσεις του περί "ισορροπίας του τρόμου"τις εξελίξεις, βλ. Όταν η σιωπή είναι χρυσός! (Tα ψέματα, το έλλειμμα και ο κ. Προβόπουλος)

Τα ΜΜΕ κατακευρανώνουν τους πολιτικούς για μεταγενέστερες δηλώσεις τους για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας, αλλά ούτε λέξη για αυτές του κεντρικού τραπεζίτ.

Όπως δεν είπαν λέξη και για την μηνυτήρια αναφορά δύο πολιτών που κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά των κερδοσκόπων μεταξύ των οποίων είναι και σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες που με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους χειραγώγησαν το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος και ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, τους Έλληνες Πολίτες και τα Φορολογούμενα στην Ελλάδα Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα.Διαβάστε ποιοι και γιατί κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά .
.

3) Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος σε Ευρώπη και Αμερική. Το εισόδημά του ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ αφορολόγητα, βλ. Greek Money - Κόντρα Καστανίδη - Προβόπουλου για τον μισθό του και 4 εκ. ευρώ ο μισθός του κ.Προβόπουλου. Αμείβεται περισσότερο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και περίπου τρεις φορές παραπάνω από τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, βλ. Μισθός Τρισέ - Ελευθεροτυπία

Σημειωτέον ότι ο μισθός του πρωθυπουργού από τα 8.092 ευρώ περικόπηκε στα 7.283 ευρώ (φορολογούμενα) και των υπουργών από 6.500 περικόπηκε στα 5.850 ευρώ (φορολογούμενα), βλ. "Τσεκούρι" στο μισθό του πρωθυπουργού και των υπουργών (οι μισθοί τους είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη και κατά πολύ μικρότεροι από τους μισθούς μεγαλοστελεχών κρατικών υπηρεσιών, τα πεπραγμένα και η αναποτελεσματικότητα των οποίων παραμένει στο απυρόβλητο.

H νόμιμη φοροκλοπή του κεντρικού τραπεζίτη ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο (υπολογίζοντας 40% φόρο) ποσόν μεγαλύτερο από τις μίζες για τις οποίες κατηγορούνται πολιτικοί και γίνονται εξεταστικές

Βλ. και

- BIS - ΜΙα Τράπεζα Αόρατο Βομβαρδιστικό

- Η Σημερινή Οικονομία μη Ανάπτυξης και οι Μεθοδεύσεις των Διεθνών Τραπεζιτών για Κατάρρευση της Κοινωνίας και Παγκόσμια Κυριαρχία
.