Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

20.10.09

Tα Δύο Είδη του Nέου Εμβολίου, οι Αντιδράσεις στη Γερμανία και Ερωτήματα για την Ελλάδα

.
300 θάνατοι από εμβόλιο γρίπης το 1976, ένας μόνον θάνατος από τη γρίπη
CBS 60 Minutes: 300 death claims from 1976 swine flu vaccine, only one death from flu -

"Σήμερα, οι νοήμονες άνθρωποι δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, ούτε ο νόμος
τους υποχρεώνει πια. Το θέμα δεν είναι πια, όπως προφήτευαν οι Jennerians,
η εξόντωση της ανθρώπινης φυλής από την ευλογιά. Αντιθέτως, τώρα περισσότεροι
άνθρωποι πεθαίνουν από τον εμβολιασμό παρά από την ευλογιά"
-George Bernard Shaw (9 Αυγούστου του 1944, Irish Times)

Η γερμανική εφημερίδα Spiegel Online σε άρθρο της με τίτλο: "Η Καγγελάριος και οι Υπουργοί θα εμβολιαστούν με ειδικό εμβόλιο" (Chancellor and Ministers are to receive special vaccine) αναφέρει ότι η καγγελάριος Angela Merkel, οι υπουργοί, άλλοι κρατικοί παράγοντες, ο στρατός και οι υπάλληλοι του ινστιτούτου Paul Ehrlich που είναι αρμόδιο για την έγκριση των εμβολίων θα εμβολιαστούν με εμβόλιο χωρίς ανοενισχυτικό, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο το οποίο περιεχει ανοσοενισχυτικό.

Η είδηση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για τη διαφορετική αυτή αντιμετώπιση αξιωματούχων και απλών πολιτών και έχει εγείρει πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη σκοπιμότητα αυτού του διαχωρισμού (Second- Class Medicine: Germans Unhappy with Alternative Swine Flu Vaccine for Politicians).

Το ανοσοενισχυτικό σκουαλένιο που περιέχεται στο εμβόλιο των πολιτών δεύτερης κατηγορίας σχετίζεται με το σύνδρομο του πολέμου του κόλπου με βαριά χρόνια συμπτώματα, όπως αρθρίτιδα, ινομυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, χρόνια κόπωση, χρόνιες κεφαλαλγίες, απώλεια μνήμης, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές της διάθεσης, νευροψυχικά προβλήματα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.α. βλ. rense.com/general67/vacc.htm και whale.to/vaccine/adjuvants.html).
Προκαλεί, επίσης, στείρωση (περιέχεται σε εμβόλιο για στείρωση ζώων με καταγραμμένες ιδιαίτερα βαριές παρενέργειες) “Swine flu” vaccine has adjuvants that impair fertility.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο άρθρο ΤΑ ΝΕΑonline Εγκρίθηκαν τα δύο πρώτα εμβόλια,, έχουν παραγγελθεί:

«2.000.000 εμβόλια από την εταιρία Glaxo. Η παραλαβή τους ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. ΕΛΑΒΕ έγκριση.

3.000.000 εμβόλια από την εταιρία Novartis. Η παραλαβή των 2.000.000 δόσεων θα γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιανουαρίου άλλο 1.000.000 δόσεις. ΕΛΑΒΕ έγκριση.

3.000.000 εμβόλια από την εταιρία Sanofi Pasteur. Η παραλαβή θα ξεκινήσει 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου. ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ».

Η εταιρία Glaxo που αναφέρεται παραπάνω είναι η προμηθεύτρια του εμβολίου με το σκουαλένιο των πολιτών δεύτερης κατηγορίας στη Γερμανία.
Η περιεκτικότητα σε σκουαλένιο στο εμβόλιο Pandemrix που έχει ήδη παραληφθεί στην Ελλάδα πιστοποιείται από την απόφαση έγκρισης του εμβολίου ( βλ. healthview.gr).

Στην περιγραφή του εμβολίου αναφέρεται ότι:
1. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης μετά την κυκλοφορία του Pandemrix.

2. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση του Pandemrix ή άλλου εμβολίου που περιέχει
ανοσοενισχυτικό AS03 (σκουαλένιο) σε έγκυες γυναίκες.

3. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χορήγηση των AS03-ανοσοενισχυμένων εμβολίων πριν ή
μετά από άλλους τύπους εμβολίων κατά της γρίπης

Ως άμεσες παρενέργειες αναφέρει ως συχνές και πολύ συχνές τις παρακάτω:
λεμφαδενοπάθεια, αρθραλγία, μυαλγία, ρίγη, γριπώδης συνδρομή, αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, εκχύμωση στο σημείο της ένεσης, αυξημένη εφίδρωση, κόπωση, σκλήρυνση, οίδημα, άλγος και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κακουχία, (λιγότερο συχνές) διαταραχές του αιμοποιητικού και του λεμφικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο αυτό έχει κατηγοριοποιηθεί και σημανθεί ως βιολογικό όπλο, απαιτεί ιδιαίτερα μέτρα για την αποθήκευσή του και μπορεί να χορηγείται μόνον με κυβερνητική επιτήρηση.

Τα ερωτήματα για την Ελλάδα είναι:

1. Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι γριπώδης συνδρομή, πυρετός, ρίγη, μυαλγία, κεφαλαλγία κ.λ.π. ακριβώς όπως οι συχνές και πολύ συχνές πιστοποιημένες παρενέργειες του εμβολίου που έχει ήδη προμηθευτεί.
Δηλαδή, θα εμβολιαστούμε για να προλάβουμε τη γρίπη με ένα εμβόλιο που την προκαλεί άμεσα (και που οι χρόνιες παρενέργειές του είναι άγνωστες);
.
2. Προβλέπεται και στην Ελλάδα η χρήση δύο κατηγοριών εμβολίων για δύο κατηγορίες πολιτών όπως στη Γερμανία, και ενδεχόμενα και στις άλλες χώρες;
Θα υπάρξει εμβόλιο χωρίς σκουαλένιο για τους πολίτες πρώτης κατηγορίας, όπως στη Γερμανία και ενδεχομένως και στα άλλα κράτη;
Ακούσαμε ότι θα εμβολιαστούν πρώτα το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες.
Η κατηγορία αυτή των πολιτών θα εμβολιαστεί, όπως και στη Γερμανία, με το υψηλότερου ρίσκου εμβόλιο της Glaxo, αφού αυτό είναι το πρώτο διαθέσιμο.

Και για μια άλλη φορά ζητείται απάντηση και στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Όπως μας ενημέρωσαν οι ειδικοί (βλ. Τα Τρία Αδέλφια), πολλοί μπορεί να έχουμε περάσει τη νέα γρίπη χωρίς να το έχουμε καν αντιληφθεί, αφού τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ήπια, και, άρα, να έχουμε αντισώματα και να είμαστε άτρωτοι στον ιό.
Πώς γίνεται να εμβολιαστούμε χωρίς να εξεταστούμε αν διαθέτουμε ήδη αντισώματα στον ιό;

2. Στην Αυστραλία που είχαν χειμώνα, περίοδο έξαρσης της γρίπης, δεν παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα απ αυτά της εποχικής γρίπης, χωρίς να έχει γίνει εμβολιασμός.

Ποιά η σκοπιμότητα του εμβολιασμού με τα τόσο αμφιλεγόμενα εμβόλια στην Ελλάδα με τον σαφώς πιο ήπιο και πιο σταδιακό χειμώνα;
.