Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

17.8.09

Eίναι η Ενεργή Αντίσταση Λύση Σήμερα;

.
'Συ Γίνε η Αλλαγή που Θέλεις να Δεις στον Κόσμο"
Γκάντι
,
Είμαι οραματιστής της άμεσης δημοκρατίας, του συν-αποφασίζειν και συν-πράττειν..
Αγωνίζομαι για έναν διαφορετικό κόσμο.
Οχι με μολότοφ και πέτρες, αλλά με ιδέες και κείμενα.
Ο Νίκος Τσουβαλάκης άρχισε κι αυτός απεργία πείνας την ίδια μέρα με εμένα σε ένδειξη αλληλεγγύης. Αλλοι κρατούμενοι κάνουν αποχή συσσιτίου. Οι περισσότεροι με στηρίζουν με απλές καθημερινές πράξεις: με επισκέπτονται στο κελί, μου δανείζουν βιβλία, μου παραχωρούν τη σειρά τους στο τηλέφωνο».

Θοδωρής Ηλιόπουλος


Αφορμή γι΄ αυτό το κείμενο είναι η σιωπηλή κραυγή του αγαπητού Nefestora στο Σαν ποίημα και το συντονισμένο μ΄αυτό πρώτο σχόλιο του Τίκτου.
Με τόσο λίγα λένε τόσα πολλά και τόσο δυνατά. Τα διάβασα και τα ξαναδιάβασα.
Επειδή δεν θα χωρούσαν στη φόρμα των σχολίων της ανάρτησης, παραθέτω τα σχόλιά μου εδώ.

Κατ΄Αρχήν Μια Δήλωση
Κάθε άνθρωπος εκφράζει μέσα από τα κείμενά του (ή όπως ορθότερα παρατηρούν σε μερικά μπλοκ, κατεβάζει από την κοινή δεξαμενή ιδεών) αυτά που αντιστοιχούν (στην ιδιοσυγκρασία του και) τις ιδιαίτερες συνθήκες και εμπειρίες του στη ζωή.

Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι από τους καλοβολεμένους στη ζωή με την έννοια ότι προς το παρόν είμαι απαλλαγμένος από το άγχος της επιβίωσης, υπολογίζοντας να την «κάνω» από την δουλειά με το αζημίωτο, (όχι λόγω κομποδεμάτων ή άλλων κτημάτων τα οποία ουδέποτε επεδίωξα και δεν έχω) και τα όποια «δεινά» στη ζωή μου έχουν την πηγή τους στην παρορμητική φύση της ιδιοσυγκρασίας μου και όχι στην κακή μου τύχη (λόγω άλλων) (1).

Τη δήλωση αυτή τη θεώρησα αναγκαία, γιατί, όσο παρατηρώ τόσο καταλήγω ότι μια σύντομη περιγραφή για το σημερινό χάος στον κόσμο είναι ότι πράγματα και άνθρωποι είναι εκτός θέσης.

Νομίζω ότι δεν χρειάζονται επεξηγήσεις και επιχειρήματα για αυτό. Είναι τόσο φωναχτό (2).

Αν όλοι όσοι αναλαμβάνουν κάποιο ρόλο στα δημόσια πράγματα, είτε καταλαμβάνοντας κάποια θέση είτε κειμενογραφώντας. κατέθεταν κάποια δήλωση ότι η μέχρι τώρα πολιτεία τους δεν αντιφάσκει με τα καθήκοντα της θέσης που διεκδικούν ή με τις θέσεις της κειμενογραφίας τους, ίσως αρκετά πράγματα θα έμπαιναν αυτόματα στη θέση τους.

Ο Ρόλος της Αντίστασης στην Περίπτωση της Κατασκευής
Στο σχεδιασμό των κατασκευών διακρίνονται δύο περιπτώσεις καταπονήσεων:
- Καταπονήσεις με τη μορφή δύναμης (όπως τα βάρη της ίδιας της κατασκευής και τα φορτία από τη χρήση της) και
- Καταπονήσεις με τη μορφή επιβαλλόμενης παραμόρφωσης, όπως είναι ο σεισμός, η ανεμοθύελλα.

Ο σχεδιασμός διαφοροποιείται για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις καταπόνησης.
Στην πρώτη περίπτωση άσκησης δύναμης η κατασκευή σχεδιάζεται με όσο γίνεται μεγαλύτερη αντίσταση, με μεγαλύτερη αντοχή.

Στην δεύτερη περίπτωση της επιβαλλόμενης παραμόρφωσης, η κατασκευή εντείνεται λόγω της αντίστασής της. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανίστασή της τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη με την οποία χτυπιέται. Γιαυτό, η κατασκευή σχεδιάζεται με όσο γίνεται μικρότερη αντίσταση.

Ο Ρόλος της Αντίστασης στην Κοινωνία

Και στην κοινωνική κατασκευή (3) θα μπορούσαμε σχηματικά και σαν μια πρώτη απλουστευτική προσέγγιση να διακρίνουμε δύο απειλές:

- Την απειλή την προερχόμενη από την ιδιοσυγκρασία μας και τις δικές μας πράξεις και
- Την απειλή την προερχόμενη από τρίτους, εν προκειμένω από τους ανθρώπους πίσω από τους κατεστημένους εξουσιαστικούς μηχανισμούς.

Στην πρώτη περίπτωση αρκετούς ανθρώπους έχει βοηθήσει η μετά γνώσεως αντίσταση σε ανεπιθύμητες προσωπικές καταστάσεις, όπως είναι η εξάρτηση από ουσίες ή επιβλαβείς συνήθειες.

Στη δεύτερη περίπτωση η αντίσταση στην κατεστημένη τάξη των πραγμάτων και η δολιοφθορά της με τη μορφή καταστροφών ανθρώπων και υλικών υποδομών, όπως φάνηκε από τους νέους νόμους αστυνόμευσης και ενίσχυσης των υπηρεσιών καταστολής που ακολουθούν μετά, δεν φαίνεται το ίδιο αποτελεσματική.

Αντιθέτως, όπως συμβαίνει και με τις κατασκευές, εντείνει την απειλή ανατροφοδοτώντάς την.

Άλλωστε, πόσες φορές δεν έχει αποκαλυφθεί ότι:
- Η αντίσταση μεθοδεύεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που συνιστούν την απειλή ρίχνοντας λάδι στη φωτιά; (4), ή ότι,

-Οι ίδιοι οι άνθρωποι πίσω από τους μηχανισμούς αρκετές φορές προκαλούν οι ίδιοι με λόγια ή έργα την αγανάκτηση των πολιτών ώστε να δημιουργήσουν έκρυθμες καταστάσεις για τις οποίες έχουν εκ των προτέρων ετοιμάσει τα μέσα καταστολής τα οποία εμφανίζουν μετά ως τη λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν (5).

Τί Κάνουμε; Ο Τρόπος του Γκάντι:
Η Παθητική Αντίσταση της Συνειδησιακής Αφύπνισης
Πώς ο Γκάντι, μπόρεσε να γονατίσει μια φαινομενικά πανίσχυρη αυτοκρατορία και να εκδιώξει τους βρετανούς από την Ινδία;

Απέναντι στην αχλή των όπλων τους αντιπαρέθεσε την αίγλη της συνειδησιακής του υπεροχής.
Απέναντι στα κράνη και τις ασπίδες του στρατού τους αντιπαρέθεσε τη δύναμη του νου και της καρδιάς του.
Απέναντι στα παράσημα και τις περγαμηνές των στρατηγών τους αντιπαρέθεσε τα κοσμήματα της καρδιάς του.

Ας αναζητήσουμε τα δικά μας κράνη και ασπίδες κι ας λάβουμε θέσεις στην συνειδησιακή επανάσταση που αρχίζει να διαφαίνεται.

Άνθρωποι που δεν γνωρίζονται τα σώματά τους ενώνονται στο νου και την καρδιά τους, ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο, στηρίζουν ο ένας τον άλλον, αποκαλούνται φίλοι, αδελφοί, σύντροφοι, πληροφορούν ο ένας τον άλλο, ομορφαίνουν και εμψυχώνουν τις μηχανές (κι ας εγκλωβίζονται συχνά απ΄αυτές).

Συναντιούνται χωρίς περιορισμούς, χωρίς φύλο, ηλικία, επάγγελμα, καταγωγή, χωρίς μεσούρες και τα μετρήματά τους, με τις ταυτότητες της αληθινής υπόστασής τους των άπειρων, ανεκδήλωτων δυνατοτήτων, με την ψυχοπνευματική τους φύση.
Χωρίς ιεραρχίες,χωρίς μεσάζοντες.

Ποιήματα, σκέψεις, αγωνίες, βίντεο, ανέκδοτα, χιούμορ, διαμαρτυρίες, αγωνίες, οι μηχανές να δουλεύουν για μας.
Λέμε, ξελέμε (να καλύπτομαι και γω), προχωράμε.

Είναι η ευκαιρία μας.
Ας κάνουμε τη βία και την κακοβουλία των λιγόψυχων εξουσιαστικών ατόμων κίνητρο και εφαλτήριο για τη δική μας συνειδησιακή ανέλιξη.

Ας ανακατατάξουμε τις αξίες μας, ας αδιαφορήσουμε για τις πρόσκαιρες επενδύσεις μας του γοήτρου και των υλικών ανέσεων, ας αναπτυχθούμε στο οξυγόνο της ελευθερίας του νου και της ψυχής μας να μην μας αγγίζει τίποτα.

Ας διευρύνουμε το πλαίσιο αναφοράς μας. Ας απαλλαγούμε από τις ενοχλήσεις μας και τους φόβους μας. Πίσω απ΄αυτά βρίσκονται οι περιορισμοί μας. Αυτό που είναι κάτι μικραίνει και εξαφανίζεται όσο το πλαίσιο αναφοράς μας, ο ορίζοντάς μας μεγαλώνει.
Ας ανακατατάξουμε τις προτεραιότητες στη ζωή μας. Αυτό που είναι στο τέλος δεν μπορεί να μας διαταράξει.

Ας μην έχουμε. Ας Είμαστε.
Αν δεν έχουμε, δεν μπορούμε να χάσουμε. Αν Είμαστε δεν μπορούμε να μην Είμαστε.

Ας υλοποιήσουμε τους προορισμούς μας.
Ας ελευθερώσουμε τους εχθρούς-τυράνους μας απαλλάσσοντάς τους από το φορτίο της βλάβης μας.
Ας κάνουμε τα σχέδια τους να λειτουργήσουν υπέρ μας. Ας τους μετατρέψουμε από εχθρούς μας σε δασκάλους μας.

_________________
(1) Δεν γνωρίζω αν όσα παραθέσω παρακάτω θα εξακολουθούσα να τα ενστερνίζομαι αν ζούσα με το άγχος της επόμενης ημέρας, αν βόμβες από το πουθενά έσκαγαν στα κεφάλια των δικών μου, αν σάπιζα στο κελί κάποιας φυλακής, αν...., αν...., αν .....
Γνωρίζω πώς είναι να νοιώθεις σιγά σιγά να εξημερώνεσαι και να χάνεις σταδιακά την θεραπευτική αίσθηση της οδύνης γι αυτή σου την ψυχική απώλεια, αλλά συγκρίνεται με τα παραπάνω;

(2) Για παράδειγμα:
- Οι κεντρικοί τραπεζίτες που δημιούργησαν την κρίση να υποδεικνύουν και να επιβάλλουν στις κυβερνήσεις πώς να βγουν από την κρίση.
- Οι φαρμακευτικές εταιρίες να αποφασίζουν για γενικευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς με τα εμβόλιά τους.
Μπλερ και η Κόκα κόλα να ηγούνται της διάσωσης του πλανήτη.
- Οι βάσει συμβολαίου δεσμευμένοι στο αφεντικό και τους ισχυρούς πελάτες τηλεοπτικοί αστέρες με τις μυστικές κρατικές χορηγίες και τους κρατικούς σωματοφύλακες να κόπτονται και να στηλιτεύουν εξαρτήσεις, λογοκρισίες, αδιαφάνειες και σπατάλες.
- Οι πρώτοι διδάξαντες ακαδημαϊκοί και δικαστές με τις βίλες στην Πεντέλη να στηλιτεύουν την καταπάτηση των δασών.
- Οι προοδευτικοί βουλευτές με τα σαράντα και σπίτια να κόπτονται για τη φτώχια και,
- Οι υπηρέτες του λαού την παραμονή των εκλογών να μεταμορφώνονται σε αφέντες του λαού την επόμενη και να το επιδεικνύουν ασύστολα ( ξανά και ξανά και ξανά οι τηλεοπτικές κάμερες ζούμαραν στους «υπηρέτες» του λαού να αντιπαρέρχονται τις ουρές των πιστών υπήκοων-αφεντικών τους για να «προσκυνήσουν» συνοδεία καμερών τη μεγαλόχαρη).

(3) Η κατασκευή μπορεί να ειδωθεί ως κάτοπτρο του ανθρώπου και της κοινωνίας του προσαρμοζόμενη και ακολουθώντας την εξέλιξή τους. Σχεδιάζεται με δύο οργανισμούς, τον οργανισμό πληρώσεως (τις τοιχοποιες) και τον φέροντα οργανισμό σε αντιστοιχία με τους μύες και το σκελετό του ανθρώπινου και κοινωνικού οργανισμού (με συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού, αποχέτευσης κ.α. σε πλήρη αντιστοιχία με τα αντίστοιχα συστήματα της κοινωνικής δομής).

(4) π.χ. πρόσφατα αξιωματούχος της πρεσβείας ομολογεί την εμπλοκή της Βρετανίας στις πρόσφατες ταραχές στο Ιράν Embassy official 'confesses' UK role in riots - Times Online 9.8.09

(5) Για παράδειγμα, (αναφέροντας τις λιγότερο γνωστές περιπτώσεις):
- Η κατασκευή κλίματος περί ευθύνης του Μπιν Λάντεν για τα γεγονότα της 11 Σεπτεμβρίου ώστε να εισβάλλουν αμερικανοί και σύμμαχοι στο Αφγανιστάν και η χρηματοδότηση των Ταλιμπάν από τους Διεθνείς Δωρητές και κυρίως από τις ΗΠΑ (FBI says, "No hard evidence connecting Bin Laden to 9/11: Το FBI λέει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την εμπλοή του Μπιν Λάντεν και δεν είναι στη λίστα με τους καταζητούμενους και Who is funding the Afghan Taliban? Your Don't Want to Know Global News 13.8.09 : Ποιός χρηματοδοτεί τους Ταλιμπάν; Δεν θα θέλατε να ξέρετε).

- Η Επιχείρηση Northwoods το 1960 σχετικά με σχέδιο του Πενταγώνου να σκοτώσουν αθώους πολίτες και να προκαλέσουν τρομοκρατικά χτυπήματα σε αμερικανικές πόλεις ώστε να έχουν τη στήριξη των πολιτών για πόλεμο κατά της Κούβας. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε λόγω αντιρρήσεων του Κέννεντυ (Πόσα άλλα υλοποιήθηκαν;) U.S. Military Wanted to Provoke War With Cuba U.S. Military Drafted Plans to Terrorize U.S. Cities to Provoke War With Cuba. - ABC News

- Η κατασκευή κλίματος περί δικτύου τρομοκρατών της Αλκάϊντα ως πρόφαση για τους "αντιτρομοκρατικούς" νόμους και τον διαρκή «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο.
Μετά από εξέταση των φακέλλων 517 κρατούμενων στο Γκουαντάναμο από δικηγόρους και φοιτητές της νομικής προέκυψε ότι μόνον το 8% κατηγορούνταν για κάποια σχέση με την Αλκάϊντα, το 55% δεν κατηγορούνταν για καμμιά εχθρική ενέργεια και οι υπόλοιποι κατηγορούνταν για εντελώς ασαφή παραπτώματα, μεταξύ των οποίων ότι είχαν προσπαθήσει να σκάσουν αμερικανικές βόμβες. Το 95% των κρατούμενων δεν συνελήφθησαν από αμερικανούς αλλά από αμειβόμενους κυνηγούς. Madness and Shame 2008-07-22, New York Times

- Η μυστική επιχείρηση του Νάτο με την επωνυμία Gladio στην Ιταλία η οποία με την υποστήριξη CIA και Βρετανών Πρακτόρων προκάλεσε φρικαλεότητες, καταστροφές, τρομοκράτηση και θανάτωση αθώων ανθρώπων με στόχο την πρόκληση σύγχισης και φόβου στους πολίτες ώστε να ζητήσουν προστασία και μέτρα ασφάλειας από τις ηγεσίες τους.

Προσθήκη 23.8.09

Στο Associated Press δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ένας blogger στο New Jersey ο οποίος δικάζεται για απειλές κατά δικαστών και νομοθετών έχει εκπαιδευτεί από το FBI να δημοσιεύει πληροφορίες και να προκαλεί άλλους να ενεργήσουν έτσι ώστε να συλληφθούν (σύμφωνα με τον δικηγόρο του).

Οι εισαγγελείς έχουν επιβεβαιώσει ότι ο blogger ήταν πληροφοριοδότης.
Εκπρόσωπος του FBI λέει ότι δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται ότι ο blogger ήταν πράκτορας. The Associated Press: Attorney: FBI trained NJ blogger to incite ...