Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

26.1.11

Μετανάστες και "Λαθρομετανάστες "- Διακήρυξη των Επτά Φτωχότερων Χωρών

. «Ήμουν σακάτης και δεν με περιθάλψατε, ήμουν σε ανάγκη και
δεν με βοηθήσατε, σας έκρουσα τη θύρα και δεν μου ανοίξατε.
Ήμουν ανήμπορος και με περιφρονήσατε.
Ήμουν σε όλους αυτούς και δεν με αναγνωρίσατε»
.
Απόσπασμα από τη Βίβλο σε ελεύθερη απόδοση
.
Για χρόνια παρακολουθούμε διάφορες χώρες να τίθενται στο στόχαστρο των «μεγάλων» και να δεινοπαθούν.
Τις παρακολουθούμε να τις αποτελειώνουν και λέμε είναι μακρυά, τι μας νοιάζει εμάς.
Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στο στόχαστρο τέθηκε η Ελλάδα.

Τον Ιούλιο του 1994,
- ο Manuel Nimer Sanchez από τους Chiapas του Μεξικού,
- ο Ana de Souza Pinto, ακτήμονας της Βραζιλίας,
- ο Sentinath Sarangi, θύμα από την Ινδία (1),
- ο Alvaro Tombe, αγρότης Κολομβίας,
- ο Edison Casadore, Απάτσι ΗΠΑ,
- ο Vermati Heerra, από τη Νότιο Αφρική και
- ο Μohamed Aden, υπουργός υγείας της Σομαλίας
.
συνέταξαν τη "Διακήρυξη των Επτά πιο Φτωχών Χωρών" και την παρέδωσαν στους G7 στη συνάντησή τους στη Νάπολι της Ιταλίας.
Τόσα χρόνια μετά τη σύνταξή της εξακολουθεί σήμερα να είναι όσο ποτέ επίκαιρη.
Παρατίθεται παρακάτω σε μετάφραση του Παναγιώτη Ανδριόπουλου από παλιό τεύχος του φοιτητικού περιοδικού Amanita Muscaria.

"Μας αποκαλούν τους φτωχότερους του κόσμου. Τους μικρότερους του κόσμου. Οι πολυάριθμοι ειδικοί σας θα σας πουν πως δεν είμαστε φτωχοί ή μικροί λόγω θεϊκής βούλησης.
Προερχόμαστε από τις γηραιότερες και μεγαλύτερες ηπείρους της γης.
Παρ΄όλη τη λεηλασία των αγαθών μας για περισσότερα από 500 χρόνια, οι χώρες μας είναι ακόμη πλούσιες. Και οι πληθυσμοί μας οι οποίοι υπέστησαν για περισσότερα από 500 χρόνια όλες τις μορφές σκλαβιάς, γενοκτονίας, αποικιοκρατίας και καταταναγκαστικής εργασίας είναι ακόμη ενεργοί και δεν αποκηρύσσουμε τον αγώνα για έλεγχο του μέλλοντός μας.

Στα τέλεια σχέδιά σας πάντα κρύβατε χονδροειδείς εκπλήξεις.
Μας θεωρείτε ανέκαθεν λειτουργικές οντότητες της δικής σας τεχνολογικής ανάπτυξης και της συσσώρευσης πλούτου από τις βιομηχανίες και τις εταιρίες σας.....
Η ανεξαρτησία μας το μόνο που κατάφερε ήταν να εδραιώσει την εξάρτησή μας. Πολλοί από τους ηγέτες και κυβερνήσεις στις χώρες μας ήταν ή έγιναν φερέφωνά σας.
Η ανάγκη να είμαστε άνθρωποι απλοί, ευθείς και προσπελάσιμοι αναστέλλεται από μυριάδες διεθνών δομών που έχουν περιεχόμενο και χρησιμοποιούν γλώσσες που μόνον εσείς κατανοείτε: ΅Wolrd Bank, International Monetary Fund, United Nations, Gatt, Forein Aid,...Third World Debt, Sustainable Development...
Όλα αυτά είναι τμήματα ενός μωσαϊκού σχεδιασμένου να πνίξει ολόκληρους πληθυσμούς και ηπείρους οι οποίες δυστυχώς δεν κατάλαβαν πως βρίσκονται σε ένα φονικό πόλεμο.
Οι χρήσεις της τεχνολογίας οδήγησαν σε εκατοντάδες Bhopals (1). Για το δικό σας κέρδος φανήκατε γενναιόδωροι μόνον όταν επρόκκειτο για την επιβολή και τη διατήρηση βίαιων δικτατοριών στις χώρες μας προμηθεύοντας όπλα και εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα το βλέπει καθένας: Ρουάντα, Σομαλία, Καμπόντζη, Λιβερία, Αϊτή, Γουατεμάλα.
Άλλες, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Κολομβία, είναι υποδουλωμένες στη
βαρβαρότητα των εταιριών σας και δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στους πληθυσμούς τους εκτός από μιζέρια και θάνατο.

Δεν ξεχνούμε τους κατοίκους του Αμαζονίου, τα παιδιά του Ρίο, τη μάχη για επιβίωση των ιθαγενών κατοίκων της Chiapas και των αυτόχθονων κατοίκων και γεωργών της Κολομβίας που ξεριζώθηκαν και φονεύθηκαν με τη δικαιολογία του πολέμου κατά των ναρκωτικών- όλα αυτά με τη σιωπηρή σας επιδοκιμασία.
Και ενώ οι διάφοροι δικτάτορες χρησιμοποιούν τα όπλα σας εναντίον των ίδιων των λαών τους τους συντηρείτε πολιτικά και οικονομικά.
Παράλληλα, εξαιτίας του αδυσώπητου αγώνα σας για μια αδύνατη και απροσδιόριστη ανάπτυξη, υποκλέπτετε και καταστρέφετε ό,τι είναι για μας αιώνιο και αδιαίρετο: το οξυγόνο, το δάσος, τη στοιβάδα του όζοντος.
Με την παράλογη και αφύσικη ενεργειακή σας πολιτική, με την τεχνολογία σας να βασίζεται στην αδιάκριτη χρήση καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας, αντί φυσικών ανανεώσιμων πηγών, καταστρέφετε τον πλανήτη χωρίς τη συμφωνία μας, χωρίς καν τη συνεργασία μας.
Και όλα αυτά μόνον και μόνον για να αποκτήσουν μικρά τμήματα του πληθυσμού σας περισσότερο πλούτο που σημαίνει περισσότερα ψυγεία, δεύτερα σπίτια και ένα μεγαλύτερο γιωτ....
Γνωρίζουμε ότι δεν αντιπροσωπεύετε τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών σας. Γνωρίζουμε τη διαφορετική αντιμετώπιση που επιφυλλάσσετε στις διαφορετικές τάξεις, όπιου οι φτωχότεροι πληρώνουν υψηλότερους φόρους για την ανάπτυξη αυτή.
Οι ιθαγενείς κάτοικοι της αμερικής, οι άθλιες συνθήκες που συστηματικά κρατούνται οι μετανάστες ώστε να αγνοούνται από τους νόμους και να ¨διαγράφονται" από τις συνειδήσεις των ντόπιων πληθυσμών....
Κρατήστε τον πλούτο σας, απολαύστε τον καταναλωτικό πολιτισμό σας. Αποσύρατε τελείως τα συμφέροντά σας, τις εταιρίες, τις επενδύσεις, τα τουριστικά θέρετρα και τις καλές σας ανθρωπιστικές προθέσεις μακριά από τις χώρες μας.

Αφήστε να αντιμετωπίσουμε τους εαυτούς μας και να βρεθούμε μπροστά στις δικές μας πολιτιστικές αξίες. Αφήστε μας να ακολουθήσουμε το δικό μας μοναχικό δρόμο της αυτοανάπτυξης. Αλλά θα είναι οι δικές μας επιλογές που θα τον διαμορφώσουν. και δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε τους εαυτούς μας χειρότερα απ΄ο,τι σήμερα.

Σας ικετεύουμε να είστε περισσότερο ταπεινοί.
Αφήστε τους ανθρώπους να απελευθερωθούν από τα εγωιστικά τους καβούκια, από τους εθνικισμούς, τις τυπολατρείες..... "
Σήμερα που παίρνουμε μια μικρή γεύση πως είναι να σε αδικούν κατάφωρα και να σε εμπαίζουν κι από πάνω,
ίσως, είναι καιρός να ξαναδούμε τη στάση μας προς αυτούς τους ανθρώπους.
Ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε με την αδικία που έχουμε επιτρέψει να γίνεται σε βάρος τους στο όνομά μας και με τα λεφτά μας χρηματοδοτώντας μέσω των φόρων μας τη συμμαχία των μεγάλων, βλ. Ποινικοποίηση των Βομβαρδισμών - Άρση της Ντροπής του Αιώνα
.
Ίσως τώρα που οι νέοι μας προβληματίζονται και ετοιμάζονται να γίνουν μετανάστες για ένα καλύτερο αύριο (σε ποια χώρα θα βρουν αυτό το καλύτερο αύριο είναι μάλλον αναπάντητο ερώτημα)
θάπρεπε να ξαναδούμε το θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα υπό άλλο πρίσμα.
.
Ίσως θάπρεπε να το ξανασκεφτούμε κάθε φορά που διαβάζουμε ή ακούμε για λαθρομετανάστες".
.Το λαθραίος προκύπτει από το λανθάνω, λέει στο λεξικό.
Αποκαλούμε ανθρώπους ως λάθος ανθρώπους, αδήλωτους, αδήλωτο εμπόρευμα, όπως τα λαθραία τσιγάρα. Πρέπει να κρύβονται για να μην τους κατάσχουν..Δεν είναι σαν και μας, τους σωστούς, τους δηλωμένους.
Και αρκετοί από μας τους το δείχνουμε σε κάθε τους βήμα. Είναι παρακατιανοί.
.
Μόνο που πολλοί απ΄αυτούς τους παρακατιανούς έχουν ταξιδέψει μέσα σε σαπιοκάραβα, έχουν ρισκάρει στη ζωή τους όσο κανείς, ίσως, από μας..Έχουν ταξιδέψει στο άγνωστο. Το αντέχουν το άγνωστο.Έχουν παίξει τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. Έχουν τολμήσει. Είναι ανυπότακτοι.
Στα προπύλαια κάνουν απεργία πείνας και ράψαν τα στόματά τους..
Στις παλιές εποχές θα τους εκθείαζαν ως ήρωες.
Θα ήταν το πρότυπο του ανθρώπου με τη σπίθα της εξερεύνησης, τη σπίθα της προόδου.
.
Μήπως κατά βάθος, ασυνείδητα, τους ζηλεύουμε; Γιατί είναι ανυπότακτοι.
Γιατί είναι θαραλλέοι. Γιατί δεν έχουν τίποτα και μπορούν και επιβιώνουν.

Μήπως κατά βάθος τους υποτιμάμε γιατί αντικαθρεφτίζουν τη δική μας υποταγή, τη δική μας παθητικότητα;.Μήπως, γιατί ξανασταυρώνουμε τον απεσταλμένο του θεού μας και δεν θέλουμε να το δούμε;
.
Βλ. και
- Είμαστε Όλοι Μετανάστες: Η Αστυφιλική, Τουριστική και Πολεμική Μετανάστευση
__________________________________
.
(1) Στις 3 Δεκεμβρίου 1984 από το εργοστάσιο της αμερικανικής εταιρείας χημικών «Γιούνιον Καρ-μπάιντ», στο Μπόπαλ της Ινδίας, διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα 45 τόνοι ενός φοβερά τοξικού αερίου (μεθυλικό ισοκυάνιο), με άμεσο αποτέλεσμα τον θάνατο 3.800 ατόμων.
Σε αυτά τα θύματα προστέθηκαν αργότερα άλλοι 16.000 νεκροί και 50.000 ανάπηροι από δηλητηριάσεις και άλλα ιατρικά προβλήματα.
Η χρηματική αποτίμηση της ανθρώπινης ύπαρξης ήταν προκλητικά εξευτελιστική: μια... χούφτα δολάρια. Γύρω στα 3.300 δολάρια ο νεκρός και στα 800 δολάρια ο ανάπηρος.
Η τραγωδία προέκυψε γιατί η εταιρία για να μεγιστοποιήσει το κέρδος της περιέκοψε τα κονδύλια για την ασφάλεια.
Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το 1992 για τον υπεύθυνο της εταιρίας, ο οποίος διαμένει σε γνωστή πολιτεία της Αμερικής.
Oι αρχές τον θεωρούν αγνώστου διαμονής, μολονότι η Greenpeace τον εντόπισε και πληροφόρησε τις αρχές για την πολυτελή έπαυλη στην οποία διαμένει.