Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

12.11.09

Τα Αλαλάζοντα Κύμβαλα της Επιστήμης και οι Γιατροί (1)

.
Στη Βίβλο αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν αγάπη μέσα τους είναι κύμβαλα αλαλάζοντα. Οι απλοί άνθρωποι μιλούν για άδειους τενεκέδες, ή ξεγάνωτους.

Δεν είναι μόνον ότι τα λόγια τέτοιων ανθρώπων είναι χωρίς περιεχόμενο, χωρίς αντίκρυσμα. Είναι και εκκωφαντικά.
Προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κενότητά τους με εξωτερικό θόρυβο.
Προσπαθούν να γίνουν σεβαστοί όχι με τη στάση της ζωής τους αλλά καλλιεργώντας μια εξωτερική εικόνα που δεν τους αντιστοιχεί. Είναι οι λεγόμενοι καλλιεργημένοι άνθρωποι.

Για να είναι η εικόνα τους αποτελεσματική οφείλει να έχει λούστρο,περιτύλιγμα γυαλιστερό.
Το λούστρο αυτό αποκαλείται γόητρο.
Χαρακτηρίζει τους καλλιεργημένους ανθρώπους.

Χρήμα και γόητρο είναι οι στυλοβάτες τους.
Αλλά από τους δύο αυτούς στυλοβάτες, το γόητρο, η δόξα, είναι το πιο ισχυρό.
Όπως λένε οι απλοί άνθρωποι: "Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα κανείς."
Αναφέρονται σ αυτούς που τα διαθέτουν, σ αυτούς που τα έχουν ενδυθεί και χωρίς αυτά νοιώθουν γυμνοί.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι κατ΄εξοχήν οι άνθρωποι της λεγόμενης επιστήμης, της επιστήμης όπως νοείται σήμερα. Και προπάντων οι λεγόμενες ηγετικές μορφές της, οι επιστημάρχες στους διάφορους τομείς της που καθορίζουν και το πεδίο της.

Όπως και στην ευρύτερη κοινότητα, έτσι και στη λεγόμενη επιστημονική κοινότητα υπάρχουν καταναλωτές, μεσάζοντες και παραγωγοί.
Υπάρχουν οι απλοί επιστήμονες, γιατροί, οικονομολόγοι, μηχανικοί, κλ,π, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους "ανεπιστήμονες" ανθρώπους και υπάρχουν οι επιστημονικοί σύλλογοι και οι επιστημάρχες.

Στην ευρύτερη κοινωνία οι καταναλωτές, εν γένει, δεν γνωρίζουν τη δουλειά των παραγωγών, πώς παράγουν τα προιόντα που τους σερβίρουν μέσω των μεσαζόντων, αν έχουν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλες μέθοδοι, αν τα προιόντα είναι ασφαλή.

Το ίδιο ισχύει και με τους επιστήμονες καταναλωτές των επιστημονικών αγαθών που παράγουν οι επιστημάρχες και προωθούν οι επιστημονικοί σύλλογοι.

Οι απλοί καταναλωτές έχουν ακούσει κάτι στο σχολείο και ενδεχομένως έχουν επισκεφθεί αγρούς και εργοστάσια, αλλά δεν έχουν γνώση για τα μυστικά της δουλειάς των παραγωγών. Το ίδιο συμβαίνει και με τους απλούς επιστήμονες καταναλωτές των επιστημονικών αγαθών, θεωριών, πρακτικών, υλικών που παράγουν οι επιστημάρχες.

Όπως και οι ευρύτεροι καταναλωτές αγαθών, έτσι και οι λεγόμενοι επιστήμονες αγοράζουν τα επιστημονικά αγαθά στα σούπερμάρκετ των επιστημονικών συνεδρίων στα οποία πληρώνουν για να συμμετέχουν, είτε έμμεσα διαβάζοντας επιστημονικά περιοδικά στα οποία πληρώνουν την προσήκουσα συνδρομή. είτε όπως γίνεται και με τα άλλα αγαθά, τους τα φέρνουν σπίτι διαμεσολαβητές.
Στην περίπτωση της ιατρικής οι διαμεσολαβητές αυτοί ονομάζονται ιατρικοί επισκέπτες. Και όπως όλες οι επισκέψεις συνοδεύονται και αυτές με δωράκια.

Δεν θα αναφερθούμε στα δωράκια που προσφέρουν στους πελάτες τους οι φαρμακοβιο-μηχανίες: ταξιδάκια, επιταγούλες, επαγγελματική προώθηση κλπ.
‘Εχουν γραφεί τόσα πολλά, ακόμη και στον κατεστημένο τύπο.

Θα εστιάσουμε στην επιρροή που ασκεί το γόητρο που αναφέραμε παραπάνω στην παραγωγή των επιστημαρχών, τις θεωρίες τους και τις οδηγίες τους προς τους υπηκόους τους επιστήμονες του κλάδου τους και τις συνέπειες αυτής της επιρροής.

Όλοι ακούμε σήμερα για την άμεση συσχέτιση που έχει το αλάτι με την αρτηριακή πίεση και ότι πρέπει να το αποφεύγουμε. Αυτό συνιστούν οι ιατροί στους ασθενείς τους.

Αυτό, όμως ,που δεν ξέρουν οι ασθενείς, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και οι γιατροί που τους το συνιστούν είναι ότι η οδηγία αυτή δεν έχει επιστημονική βάση.
Είναι οδηγία γοήτρου του επαγγέλματος.

Οι επιστημάρχες της ιατρικής γνωρίζουν ότι αυτή η συσχέτιση αλατιού και πίεσης δεν ισχύει, ότι ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης συλλογιστικής, όπως σχολιάζεται στο Η Ισχυρή Εξουσιαστική Δομή του Τεχνοεπιστημονικού Κατεστημένου Ένα Αποκαλυπτικό Παράδειγμα, αλλά συνεχίζουν να την επιβάλλουν μέσω των ιατρικών ενώσεων για να μη θιγεί το γόητρό τους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό με τη χοληστερίνη.
Όλοι ακούμε για τη συσχέτιση χοληστερίνης και καρδιακών επεισοδίων και ότι πρέπει να φροντίζουμε η ανώτατη τιμή της να είναι κάτω από 200 (το όριο αυτό ξεκίνησε από 280 και με την πάροδο των ετών κατέρχεται στο 240, 220, 200 και έπεται συνέχεια).
Αυτό συνιστούν οι γιατροί στους ασθενείς τους και τους συνταγμογραφούν στατίνες για να τη χαμηλώσουν.
Αυτό που δεν ξέρουν οι ασθενείς, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και οι γιατροί, είναι ότι η συσχέτιση αυτή έχει από καιρό αρθεί.
Είναι πλήθος οι ερευνητικές εργασίες που την απορρίπτουν και μάλιστα επισείουν τους κινδύνους από χαμηλή τιμή της χοληστερίνης, τιμή μικρότερη από 200.

Όπως και στην περίπτωση του αλατιού, οι ιατρικές ενώσεις επιμένουν στη σύσταση αυτή για λόγους γοήτρου, για να μην θιγεί η αυθεντία, η εξουσία την οποία ασκούν.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πάμπολλα τέτοια παραδείγματα οδηγιών και πρακτικών γοήτρου στον τομέα της ιατρικής.
Παραδείγματα που ενώ αποκαλύπτεται η λανθασμένη βάση και τα αδιέξοδα αντιμετώπισης πλήθους ασθενειών, όπως αυτής του καρκίνου που αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση, οι επιστημάρχες της ιατρικής αρνούνται να το παραδεχτούν για λόγους γοήτρου.

Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει κατά αποκλειστικότητα στην ιατρική. Παρατηρείται σε όλους τους τομείς της λεγόμενης επιστήμης.

Για παράδειγμα, στη λεγόμενη επιστήμη των κατασκευών μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική διαφημίστηκαν στα έντυπα των επαγγελματικών συλλόγων, αλλά ακόμη και στον τύπο και στα κανάλια, δύο νέες «καινοτόμες» θεραπείες των κατασκευών.

Η μία αφορούσε πώς να επισκευαστούν πιο αντισεισμικά οι κατασκευές που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό και η άλλη πώς να κατασκευάζονται οι μελλοντικές κατασκευές για να είναι περισσότερο αντισεισμικές.

Η πρώτη λύση ήταν η επισκευή των κολωνών που είχαν αστοχήσει με υφάσματα, ανθρακονήματα και υαλονήματα και η δεύτερη λύση ήταν οι θώρακες ως οπλισμός των κολωνών των κατασκευών.
Και οι δύο λύσεις προωθήθηκαν από τους επαγγελματικούς συλλόγους και εφαρμόστηκαν από τους μηχανικούς στις κατασκευές.

Αλλά και οι δύο λύσεις παραβιάζουν κατάφωρα την απλή, φυσική λογική.
Οι μηχανικοί, όμως, τις εφάρμοσαν, εκχωρώντας την κρίση τους στους επιστημάρχες των κατασκευών που τις συνέστησαν.

Οι λύσεις αυτές είναι τόσο απλοϊκά λάθος όσο φαίνεται παρακάτω:

Η λύση με τα υφάσματα είναι να ενισχυθεί ο οπλισμός των κολωνών όχι με κολωνοσίδερα, ράβδους χάλυβα, αλλά με ίνες από ύφασμα.
Βασική σημασία για την αντισεισμικότητα των κολωνών είναι η παραμορφωσιμότητά τους.
Για να μην επιπονηθούν πολύ από το σεισμό πρέπει να μην αντισταθούν πολύ σ΄αυτόν.
Ο σεισμός είναι μια επιβαλόμενη παραμόρφωση και για να μην αντισταθούν πολύ πρέπει να μπορούν να παραμορφωθούν πολύ.
Για να μπορούν να το κάνουν αυτό πρέπει ο οπλισμός τους να μπορεί να παραμορφωθεί πολύ.
Η ικανότητα παραμόρφωσης των κολωνοσίδερων είναι μεγαλύτερη από 100%ο.
Η ικανότητα παραμόρφωσης των υφασμάτινων ινών είναι, π.χ. των ανθρακονημάτων, το πολύ 8%ο.
Άρα, αν αντί για ράβδους χάλυβα χρησιμοποιηθούν ίνες από ανθρακόνημα θα μειωθεί δραστικά η παραμορφωσιμότητα και, γιαυτό ,και η αντισεισμικότητα των κολωνών.

Η λύση με τους θώρακες είναι να εφαρμοστεί στις κολώνες με ορθογωνική διατομή των σύγχρονων κατασκευών ο σπειροειδής οπλισμός που εφαρμοζόταν παλιά στις κυκλικές κολώνες.
Αλλά οι κυκλικές κολώνες με σπειροειδή οπλισμό είχαν επιδείξει καλύτερη παραμορφωσιακή συμπεριφορά, όχι γιατί ο οπλισμός ήταν ελικοειδής, αλλά λόγω του κυκλικού σχήματός του.
Επειδή ήταν κυκλικός αντιστέκονταν στην πλευρική διόγκωση των κολωνών όταν οι κολώνες πιέζονταν κατά τον άξονά τους.
Οι επιστημάρχες δεν το πολυσκέφτηκαν και συνέστησαν να γίνει σπειροειδής ο ορθογωνικός οπλισμός των σύγχρονων κολωνών με ορθογωνική διατομή για να απολαύσουν οι κολώνες το ίδιο ευεργέτημα.

Με βάση, λοιπόν, την απλή λογική οι πολυδιαφημισμένες «καινοτομίες’ αποδεικνύονται παράλογες και επιβλαβείς.

Οι επιστημάρχες όμως, διαθέτουν ανώτερη λογική, επιστημονική, η οποία έχει εκτοπίσει την απλή λογική. Δεν την καταδέχονται πια κι αυτή τους εκδικείται.

Όταν η γύμνια της επιστημοσύνης τους αποκαλύπτεται, καταφεύγουν στην άσκηση της αυθεντίας τους, της εξουσίας τους για να προστατεύσουν το γόητρό τους, βλ.
Τα Παλάτια και ο Γυμνός Βασιληάς.

Όπως λέει ο νομπελίστας Laureate Louis de Broglie: «Εάν οι ιδέες των επιστημονικών μεγαλοφυιών είχαν υποβληθεί στις επιτροπές των ειδικών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα τις είχαν απορρίψει».

Στα συνέδρια αρκεί να επικαλεστεί κάποιος συνεργασία με κάποια απ΄αυτές τις αυθεντίες για να υποστηρίξει την αξιοπιστία των ευρημάτων του και να αποτρέψει τους συνέδρους από ενοχλητικές παρατηρήσεις και ερωτήσεις.

Ομοίως, η προσθήκη του ονόματος κάποιας απ΄αυτές τις αυθεντίες στους συντάκτες των επιστημονικών δημοσιεύσεων είναι το εισιτήριο για την έγκριση και τη δημοσίευσή τους βλ. H Αναξιοπιστία, η Πλαστογράφιση και η Κλοπή Επιστημονικών ΕργασιώνI

Το ερώτημα είναι:
Οι επιστημάρχες θυσιάζουν την αλήθεια στο βωμό του γοήτρου τους.
Φυσικά τη θυσιάζουν και στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων με τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό διαπλεκόμενοι. Αλλά προς το παρόν δεν εστιάζουμε σ΄αυτό.

Οι απλοί γιατροί, οι απλοί μηχανικοί γιατί τους ακολουθούν; Γιατί τους υπακούουν;

Για τον ίδιο λόγο που αι απλοί πολίτες γίνονται υπήκοοι των πολιτικών αυθεντιών.
Υφίστανται τις ίδιες μεθόδους υποταγής όπως και οι απλοί πολίτες.

Τις μεθόδους αυτές θα επιχειρήσουμε να σχολιάσουμε σε μελλοντική ανάρτηση.
.