Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

25.11.11

Η Διάλυση της Λιβύης και η Ελληνική Συνενοχή



Σημαίες στο Δικαστικό Μέγαρο της Βεγγάζης:
Επάνω η σημαία της Αλ Κάιντα και κάτω της "επανάστασης"


Αμερικανοί και σύμμαχοι ομολογούν κυνικά ότι Αφγανιστάν και Ιράκ
είναι απλώς μαθήματα για να οργανώσουν καλά τις ένοπλες δυνάμεις τους
Κατά το δόγμα, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους πρέπει να αναλάβουν
προληπτική στρατιωτική δράση να εξουδετερώνουν κάθε πιθανή απειλή.
Θα καταλαμβάνουν «εχθρικές προς την παγκοσμιοποίηση» χώρες,
θα τις αφοπλίζουν και θα εγκαθιδρύουν καθεστώς κατοχής,

Ελευθεροτυπία, 13।12।2003 Αυτήκοος μάρτυρας η ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ


Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ ξανά στο θέμα της Λιβύης, μολονότι είχα αφήσει ημιτελή μια ανάρτηση για τη στάση και το ρόλο των λεγόμενων μορφωμένων κύκλων στο δράμα της χώρας αυτής.

Αυτές τις ημέρες, όμως, ένας ακόμη Καντάφι φαίνεται να ακολουθεί την τύχη του πατέρα του.
Γνωρίζω ότι χιλιάδες άλλοι Λίβυοι έχουν βρει την ίδια τύχη. Και χιλιάδες άλλοι στο λεγόμενο τρίτο κόσμο.
Δεν είναι επειδή κινδυνεύει ένας ακόμη γιος του Καντάφι που επανέρχομαι στο θέμα.
Είναι γιατί παιζεται πάλι σε παγκόσμια τηλεθέαση μια ακόμη συνέχεια της σύγχρονης φαρσοκωμωδίας του κόσμου μας.

Πριν συνεχίσω την ημιτελή ανάρτηση θα παραθέσω πρόσθετα στοιχεία για το τι έχει συμβεί στη χώρα αυτή και γιατί η Ελλάδα δεν είναι αμέτοχη ευθύνης.

Η Διάλυση της Λιβύης

Ίσως σήμερα να μην ξενίζει και τόσο ο τίτλος: Διάλυση της Λιβύης.

Ίσως κάποιοι να άρχισαν να υποψιάζονται την κατάληξη αυτή του πολέμου για την «δημοκρατία» μετά τις αποτρόπαιες εικόνες που προβλήθηκαν στις Τιβί σε παγκόσμια τηλεθέαση πριν ένα μήνα.

Για όσους είχαμε παρακολουθήσει από κοντά τα γεγονότα η κατάληξη αυτή ήταν περίπου γνωστή από την αρχή.
Γνωρίζαμε ότι ο πόλεμος αυτός είχε αναγγελθεί από το 2001 και ότι όλες οι φάσεις του είχαν προσχεδιαστεί από παλιά ακριβώς όπως υλοποιήθηκαν, βλ. Εδώ και Εδώ.

Για όσους αμφιβάλλουν παραθέτουμε νεώτερα στοιχεία τα οποία δεν έγιναν γνωστά από τα κανάλια και τις εφημερίδες.


  •  Η Σημαία της Αλ Κάιντα σε δημόσια κτίρια στη Βεγγάζη και σε διαδηλώσεις στην «Απελευθερωμένη» Λιβύη

Ξέραμε ότι η σημαία των Νατοϊκών επαναστατών ήταν η παλιά σημαία της Λιβύης επί της βασιλείας του ξενόδουλου βασιλιά Ιντρις στη διάρκεια της οποίας η χώρα ήταν η πιο φτωχή του κόσμου και σε πλήρη αποικιακή εξάρτηση
και ότι ο βασιλιάς και η οικογένειά του ήταν θερμοί και ενεργοί υποστηρικτές της «επανάστασης».
Για κάποιους και μόνον αυτό μας προβλημάτιζε για τη φύση και τις σκοπιμότητες της «επανάστασης».
Περιέργως, αυτός ο προβληματισμός δεν φαινόταν να απασχολεί ευρύτερα.

Μια άλλη σημαία, όμως, άρχισε να εμφανίζεται τελευταία στην «απελευθερωμένη» Λιβύη: η σημαία της Αλ Κάιντα.
Πρωτοεμφανίστηκε στην πολιορκία της Σύρτης.
Πριν ένα μήνα η σημαία αυτή άρχισε να κυματίζει σε δημόσια κτίρια της χώρας,
βλ. US Congressman Dennis Kucinich on Al-Qaeda flag over Benghazi Courthouse 
και Benghazi: A Sea of Al-Qaeda Flags
Είναι η πάνω σημαία στην εικόνα στον υπότιτλο της ανάρτησης.
Κυματίζει στο κτίριο του δικαστηρίου στη Βεγγάζη, το ορμητήριο της «επανάστασης».

Την ίδια σημαία κρατούν οι Λίβυοι «επαναστάτες» εδώ και μέρες στις πορείες τους που κάνουν για την επαναθέσπιση της πολυγαμίας και την υιοθέτηση της Σαρία, όπως φαίνεται στο παρακάτω (2λεπτο) βίντεο και τη φωτογραφία.




(Σημειωτέον ότι τα ειδησεογραφικά δίκτυα που παραθέτουν φωτογραφίες σαν την παραπάνω σχολιάζουν το αίτημα των διαδηλωτών, αλλά δεν κάνουν την παραμικρή νύξη για το ποια είναι η σημαία που κρατούν, βλ. Hinting at an End to a Curb on Polygamy, Interim Libyan Leader Stirs Anger )

  • Η Αλ Κάιντα των ΜΜΕ και η Άλλη Αλ Κάιντα

Από την αρχή των γεγονότων ο Καντάφι έλεγε ότι μέλη της Αλ Κάιντα πρωταγωνιστούν στους εξεγερμένους.
Για τις δηλώσεις του αυτές είχε καταστεί περίγελως στη Δύση.
Πως ήταν δυνατόν οι Δυτικοί να εμφανίζουν μέλη της Αλ Κάιντα ως ειρηνικούς διαδηλωτές και να βομβαρδίζουν για χάρη τους;
Ήταν τόσο σίγουροι ότι ήταν αποκύημα της φαντασίας ενός παράφρονα.

Τόσα χρόνια οι Αμερικανοί την Αλ Κάιντα δεν πολεμούν στο Αφγανιστάν;
Την Αλ Κάιντα δεν έχουν στο κατόπιν και ξεκληρίζουν καθημερινά ανυποψίαστους πολίτες σε όλο τον λεγόμενο τρίτο κόσμο με τα επανδρωμένα και μη μαραφέτια τους;
Έτσι δεν λένε στα κανάλια και τις εφημερίδες;

Μόνον που εκτός από την Αλ Κάιντα των ΜΜΕ υπάρχει και μια άλλη Αλ Κάιντα.
Για αυτήν την Αλ Κάιντα μαθαίνει κανείς διαβάζοντας τις ανταποκρίσεις ανεξάρτητων δημοσιογράφων αλλά και τα ψιλά γράμματα ξένων εφημερίδων, κάποιες ειδήσεις θαμμένες σε μακροσκελή άρθρα κάτω από άσχετους τίτλους.

Παραθέτουμε κάποιες ενδεικτικές αναφορές:
  • Επιτροπή του κοινοβουλίου στο Ιράκ διαπίστωσε ότι Αμερικανικές δυνάμεις ήταν πίσω από την επιχείριση δραπέτευσης δώδεκα μελών της Αλ Kάιντα, βλ. 'US Helped al-Qaeda Jailbreak in Basra' 


  • Εκτελεστής της Αλ Κάιντα ο οποίος βομβάρδισε χριστιανικές εκκλησίες και πολυτελές ξενοδοχείο εργαζόταν για τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, βλ. 'Al Qaeda Bomber Worked For UK Intelligence' 


  •  Ο επικεφαλής της CIA Leon Panetta παραδέχθηκε ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι απειλή. Τα μέλη της είναι λιγότερα από πενήντα, βλ.Βόμβα ομάδας προβληματισμού (Think Tank) του Λονδίνου Η Αλ Κάιντα δεν είναι απειλή ! (Αυτούς τους πενήντα  τους πολεμούν χρόνια τώρα εκατόν είκοσι χιλιάδες  αμερικανοί στρατιώτες).


  • Καρτζάι, πρόεδρος του Αφγανιστάν, στο αμερικανικό δίκτυο Αbc News: «Κάνω έκκληση στους αμερικανούς φορολογούμενους να μην επιτρέψουν τα χρήματά τους που απέκτησαν με μόχθο να σπαταλούνται σε ομάδες τύπου μαφίας που όχι μόνο προκαλούν πολλή δυστυχία στον αφγανικό λαό, αλλά χρηματοδοτούν και τρομοκράτες", βλ. U.S. Taxpayer-Funded Private Contractors Engaging In Terrorist, Mafia-Like Activity 
Για όποιον ενδιαφέρεται θα μπορούσε με απλή googleαναζήτηση να εντοπίσει πλήθος τέτοιων στοιχείων αλλά και αναλύσεων ανεξάρτητων δημοσιογράφων που παραπέμπουν σε μιαν Αλ Κάιντα δημιούργημα και όργανο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

  • Οι δυνάμεις των Δυτικών και Καταριανών που Αλωνίζουν στη χώρα – "Αυτοί που Εξαφανίζονται" και "Αυτοί που τους Εξαφανίζουν"

Για την κατάσταση ακυβερνησίας και ανομίας στη μεταπολεμική Λιβύη υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές.
Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τη Βεγγάζη στο CounterPunch ο γνωστός δημοσιογράφος Franklin Lamb, σε άρθρο του με τίτλο: Τρόμος και εκδίκηση καταποντίζει τη Λιβύη του ΝΑΤΟ, βλ. Terror and Revenge Engulf NATO’s Libya :
«Η «νέα Λιβύη» έχει βυθιστεί στον δικό της «τρόμο» ο οποίος εξαπλώνεται αμείλικτα, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών, Γαλλικών και Βρετανικών μονάδων SAS γνωστών στους ντόπιους ως τα "τάγματα εξαφάνισης».
"Οι λέξεις που ακούει κανείς συχνά στη Λιβύη αυτό τον καιρό είναι «έχει εξαφανιστεί» το οποίο είναι συχνά καλή είδηση, σημαίνει ότι κάποιος κρύβεται ή έχει εγκαταλείψει τη χώρα ή «τον εξαφάνισαν» που σημαίνει ότι το νέο καθεστώς συνέλαβε κάποιον και χάθηκε, το πιο πιθανόν για πάντα, χωρίς κάποιο ίχνος για να τον αναζητήσουν οι δικοί του".
Την περασμένη Παρασκευή ο απεσταλμένος της Λιβύης στον ΟΗΕ ανέφερε στο Reuter ότι το Κατάρ εξακολουθεί να παρέχει χρήματα και όπλα σε Λίβυους Ισλαμιστές και να παρεμβαίνει στα θέματα της Λιβύης και ζήτησε την απεμπλοκή του.

(Το Κατάρ, ο σημαντικότερος εξαγωγέας παγκοσμίως υγροποιημένου φυσικού αερίου και χρηματοδότης του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, βοήθησε πολλαπλώς τη Νατοϊκή επιχείρηση.
Εκτός από τη συμμετοχή του στους βομβαρδισμούς και την προπαγάνδα μέσω του Al Jazeera χρηματοδοτούσε και εξόπλιζε τους αντάρτες και είχε σημαντική δύναμη Καταρινών που μάχονταν στο έδαφος της Λιβύης, παραβιάζοντας κατάφωρα το ψήφισμα του Συμβουλίου ασφαλείας που απαγόρευε ρητά την εμπλοκή αυτή.
Τη δράση των Καταρινών στο έδαφος της Λιβύης στη διάρκεια των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ την ανακοίνωσε επίσημα το ίδιο το Κατάρ, βλ. Εδώ).

Όπως αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο: Western Mercenaries and Corporations Pouring Into Libya,
αμερικανοευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας, στην πραγματικότητα μισθοφόροι ιδιωτικών πολεμικών αναδόχων, όπως της διαβόητης Blackwater που έδρασαν στο Ιράκ και δρουν τώρα στη Λιβύη, έχουν αναλάβει την ασφάλεια απεσταλμένων αμερικανοευρωπαΙκών εταιρικών κολοσσών που καταφθάνουν καθημερινά στη Λιβύη να συνάψουν τα υποσχεμένα συμβόλαια με το νέο καθεστώς της χώρας.
Ο συφερτός των παραγόντων αυτών είναι τέτοιος που, όπως αναφέρεται στο άρθρο, μια διαδρομή από το αεροδρόμιο της Τρίπολης στα ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης που παλιά στοίχιζε $5 τώρα στοιχίζει $800.


  • Η Απόρρητη Έκθεση του ΟΗΕ που Διέρρευσε - Η ανεξέλεγκτη δράση ένοπλων παρακρατικών και οι ιδιωτικές φυλακές-βασανιστήρια

Ενδεικτική είναι και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ η οποία κρατήθηκε απόρρητη αλλά διέρρευσε σήμερα στον Ιndepent σε άρθρο του με τίτλο: Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει βασανιστήρια, λυντσαρίσματα και κακομεταχείριση στην μετα τον Καντάφι Λιβύη, βλ. Leaked UN report reveals torture, lynchings and abuse in post-Gaddafi Libya
Όπως αναφέρεται στο άρθρο:
«Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά κρατούνται παράνομα από ένοπλες ομάδες ανταρτών στη Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πολλοί από τους κρατούμενους υφίστανται βασανιστήρια και συστηματική κακομεταχείριση, ενώ κρατούνται σε ιδιωτικές φυλακές οι οποίες είναι έξω από τον έλεγχο της νέας κυβέρνησης της χώρας»
«Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων που είναι στο στόχαστρο απλά λόγω του χρώματος του δέρματός τους. "
«Ο Ban Ki-moon παρουσιάζει επίσης ένα ζοφερό σενάριο της αυξανόμενης εξουσίας των ενόπλων πολιτοφυλακών που ελέγχουν τους δρόμους πολλών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της Τρίπολης, και την εγκατάσταση φέουδων των εξεγερμένων στα οποίοι αλληλοσκοτώνονται και αλληλοτραυματίζονται.

Η ανομία έχει συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών δυνάμεων να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους. Στα λίγα μέρη που έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους, όπως στην Τρίπολη, ο ρόλος τους έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη ρύθμιση της κυκλοφορίας»

«Μεγάλος αριθμός μαύρων Αφρικανών κατακρεουργήθηκαν με τον ισχυρισμό ότι είχαν προσληφθεί ως μισθοφόροι από το καθεστώς Καντάφι, ισχυρισμός ο οποίος συχνά ήταν ψευδής».
"Η πόλη Τawerga, της οποίας οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής  καταστράφηκε από αντάρτες μαχητές από τη γειτονική Misrata. Το λιμάνι της πόλης είχε αντισταθεί σε παρατεταμένη και σκληρή πολιορκία και, όπως υποστηρίζεται, οι μαχητές από τηνTawerga ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί και βίαιοι.
Κάτοικοι της Tawergas έχουν απαχθεί από ένοπλους άντρες από τα σπίτια τους, από τα σημεία ελέγχου και τα νοσοκομεία, έχουν βασανιστεί και έχουν εκτελεστεί ενόσο εκρατούντο»

Η Ελληνική Συνενοχή


Στις μέχρι τώρα αναρτήσεις για το θέμα της Λιβύης έχουμε αναφερθεί στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πολεμικό σκέλος των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα πέραν από την παραχώρηση των βάσεων για να εφορμούν και να ανεφοδιάζονται τα νατοϊκά βομβαρδιστικά συμμετείχε στον πόλεμο και με δύο αεροσκάφη και ένα πλοίο.
Ήδη το όνομα του προηγούμενου υπουργού άμυνας συμπεριλαμβάνεται σε κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για τα Νατοϊκά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη,.βλ.  The law case of the century: Indictment against NATO military and political leaders (1)

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη και σε αυτά του ΝΑΤΟ και των «επαναστατών», βλ. Libya: Nato to be Investigated by ICC for War Crimes

Η Ελλάδα, όμως, πέραν από τη συμμετοχή της στις πολεμικές επιχειρήσεις ενέχεται και με τη συμετοχή της στο έωλο αίτημα για την επέμβαση του συμβουλίου ασφαλείας η οποία εξελίχθηκε σε καθόλα παράνομο πόλεμο.

Πρόεδρος ελληνικής ΜΚΟ συνυπέγραψε το αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για επέμβαση στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας αστήρικτες, μη δυνάμενες να επιβεβαιωθούν κατηγορίες για την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης οι οποίες εκ των υστέρων δεν επαληθεύτηκαν.

Για το θέμα αυτό θα συνεχίσουμε στην επόμενη ανάρτηση.

.Βλ. και
- Η πόλη που την έκαναν την πιο ήσυχη του κόσμου
- Η Δημοκρατία στη Δύση και η "Δημοκρατία" στη Λιβύη
__________________________________________________
(1) Οι κατηγορούμενοι είναι οι παρακάτω:

Anders Fogh Rasmussen (Denmark) NATO Secretary-General; Charles Bouchard (Canada), Commander of Operations; Nicolas Sarkozy, Édouard Guillaud (France); Rinaldo Veri, Commander Allied Maritime Command (Italy); David Cameron, Sir Stuart Peach (UK); Barack Obama, Carter Ham, Sam Locklear (USA); Harald Sunde (Norway), Abdullah II (Jordan); Hamad bin Khalifa al Thani (Qatar), Khalifa bin Zayed al Nahyan (UAE); Sverker Goranson (Sweden) and the Defence Ministers Pieter de Crem (Belgium), Anuy Angelov (Bulgaria), Gitte Lillelund Bech (Denmark); Panos Beglitis (Greece); Hans Hillen (Netherlands); Gabriel Oprea (Romania);Carme Chacón Piqueras (Spain); Ismet Yilmaz (Turkey), Liam Fox (UK), Ignazio La Russa (Italy), Gérard Longuet (France).

William Hague (UK), Hillary Clinton (USA) Italian Foreign Minister Franco Frattini

Ετικέτες: Λιβύη