Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

11.8.10

Τεχνολογική Ανάπτυξη και Βαρβαρότητα (2) - Τα "Gadgets" των "Μεγάλων", Ερωτήματα για τις Συμφορές στο Πακιστάν και τη Ρωσία και μια Πρόταση


«Οι διανοούμενοι είναι βίαιοι άνθρωποι που δεν διαθέτουν στρατό
και γι΄ αυτό καταλαμβάνουν τον κόσμο εγκλείοντάς τον σε ένα σύστημα»
Robert Mouzil, συγγραφέας
.
« Η επιστήμη είναι μέσο για ένα σκοπό. Το μέσο είναι η γνώση.
Ο σκοπός είναι ο έλεγχος»Keith, « Μυστικά και Απόκρυψη»
.
« Οι παλιότεροι δικτάτορες έπεφταν επειδή δεν μπορούσαν
να δώσουν στους υπηκόους τους αρκετό ψωμί, και θεάματα.
Κάτω από την επιστημονική δικτατορία, μέσω της εκπαίδευσης
οι περισσότεροι άνθρωποι θα αγαπήσουν τη δουλεία τους
και δεν θα ονειρευτούν ποτέ την επανάσταση.
Δεν θα φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος για να μπορεί
να εκθρονιστεί μια προσεγμένη δικτατορία της επιστήμης»
Huxley, «Ένας Γενναίος Νέος Κόσμος»
.
Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε το δράμα των κατοίκων στο Πακιστάν και τη Ρωσία. .
Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους στο Πακιστάν από τις πρωτόγνωρες πλημμύρες.
Και εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τη βάση τη ζωή τους. .
Εκατοντάδες άλλοι έχσσαν τη ζωή τους στη Ρωσία από τις πυρκαγιές.
Και χιλιάδες αναμένονται να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε.
.
Ερωτήματα για τη Στάση Πολιτικών και Επιστημόνων
.
Κατά καιρούς ακούμε για εξίσου καταστρεπτικές πλημμύρες και πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές του πλανήτη που καίνε ανεξέλεγκτα.
Και αρκετές φορές συμβαίνει οι καταστροφές αυτές να συμβαίνουν στις περισσότερον ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κϊνα, η Ρωσία, σε χώρες που διαθέτουν τεχνολογίες μεταβολής του καιρού , πρόκλησης ξηρασίας και πλημμυρών, τεχνολογίες πρόκλησης τυφώνων και τεχνητών σεισμών.
Και ακούμε ότι οι αρχές στις χώρες αυτές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.
Περιμένουν απλά να ολοκληρωθεί η καταστροφή. Όπως τον παλιό καλό καιρό.

Τις ημέρες πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες της Κίνας ακούσαμε ότι καθάρισαν την ατμόσφαιρα με τεχνητή βροχή.
Δεν ακούσαμε ποτέ να καταπολεμήθηκε κάποια από τις μεγάλες πυρκαγιές με πρόκληση τεχνητής βροχής.
Δεν ακούσαμε ποτέ στις συνεχώς πληττόμενες από τυφώνες ΗΠΑ να ανακόπηκε κάποιος τυφώνας με τεχνητή πρόκληση κάποιου αντιτυφώνα.
Φαίνεται ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν αναπτύχθηκαν για να αποτρέπουν φυσικές καταστροφές αλλά για να τις προκαλούν.

Μέχρι τώρα όταν γινόταν κάποιο πραξικόπημα κάπου στον κόσμο διερωτόμαστε ποιος άραγε βρισκόταν πίσω απ αυτό, ποιος από τους γνωστούς συνήθεις ύποπτους εδώθε και εκείθεν του Ατλαντικού ενέχετο.
Φαίνεται ότι τώρα πρέπει να διερωτόμαστε το ίδιο και όταν γίνεται κάποια ανεξέλεγκτη φυσική καταστροφή (1).
(Ήδη για τις πλημμύρες στο Πακιστάν οι οποίες συνέβησαν εν αιθρία, χωρίς την παραμικρή μετεωρολογική πρόβλεψη, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτοι σκεπτικιστές).

Φαίνεται ότι η ειρηνική χρήση των τεχνολογιών επιρροής του καιρού δεν είναι στην ατζέντα των ειδημόνων και των μυστικών προγραμμάτων που τις χρηματοδοτούν.
Οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων χωρών που ενορχηστρώνουν τους μεγάλους επιστήμονες του κόσμου στα κελεύσματά τους έχουν άλλες προτεραιότητες.
.
Μετά από κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή ακούμε για απώλειες, αποζημιώσεις θυμάτων, αλλά τίποτα για χρηματοδότηση τεχνολογιών πρόληψης ή καταστολής τους.
Είναι από τα θέματα εκείνα που πολιτικοί και επιστήμονες θυμούνται τα καλά της μη παρέμβασης.
Αφήνουν τη φύση να δρα αποκαλυπτικά και να την θαυμάζουν από μακρυά.

Δεν ακούμε τίποτα για τις επιπτώσεις που έχουν κάθε φορά αυτές οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι επιστήμονές μας έχουν μελετήσει την επιρροή των ούρων των επιβατών των αεροπλάνων στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και απαιτούν παραδοσιακές πηγές ενέργειας φτωχών λαών να τεθούν εκτός (και να αντικατασταθούν με τα τέσσερις φορές περισσότερο ρυπογόνα βιοκαύσιμα, βλ. Τα βιοκαύσιμα εκπέμπουν 400 τοις εκατό περισσότερο CO2 από τα συνήθη καύσιμα) για την "προστασία του πλανήτη",
αλλά δεν μελετούν την ασύγκριτα μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις πολεμικές επιχειρήσεις, από την εταιρική λεηλασία και τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές που αφήνονται να μαίνονται ανεξέλεγκτα..

Έχουν εξειδικευτεί στις λεπτομέρειες. Τους διαφεύγουν τα χοντρά.

Η Απίστευτη Ανευθυνότητα των Μεγαλοεπιστημόνων

Αυτές τις ημέρες ακούσαμε επίσης και για νέα μεγάλη τεχνολογική τομή, το νέο ρομπότ-παιδί.
Και αρκετοί διερωτόμαστε ποια η σκοπιμότητα αυτού του τεχνολογικού επιτεύματος.
Πως θα χρησιμοποιεί στο μέλλον από τους κρατούντες τον κόσμο. .
Όπως διερωτόμαστε και για τα άλλα τεχνολογικά "επιτεύγματα" που πληροφορούμαστε κατά καιρούς,, την ανάμιξη ανθρώπινων κυττάρων και κυττάρων ποντικών, την ανάμιξη κυττάρων τροφίμων με κύτταρα ποντικών και παρόμοιες "τομές".

Κάποιοι βλέπουμε στα θεριστήρια των σύγχρονων πολέμων τη χρήση τεχνολογικών "τομών" και ανησυχούμε.
Κάποιοι διερωτόμαστε γιατί αυτοί που συμμετείχαν σ΄ αυτές τις τομές και αυτοί που τις επέτρεψαν ή τις επέβαλλαν κυκλοφορούν ελεύθεροι και θεωρούνται καθ΄όλα έχοντας σώας τας φρένας.
Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν φαίνεται να διακατέχονται από τέτοιους αναχρονιστικούς προβληματισμούς.
Είναι οι επιστήμονές μας,.
Είναι απασχολημένοι στην κούρσα
ποιος θα προφθάσει να ακουστεί πρώτο το όνομά του,
πως θα επωφεληθεί από τη δουλειά των άλλων και θα τους υπερκεράσει,
πως θα αυγατίσει τις επιστημονικές του εργασίες
πως θα πετύχει να έχει τις περισσότερες αναφορές στο όνομά του,
πως θα τύχει περισσότερων διακρίσεων,
ποιος θα μείνει στην ιστορία ως ο μεγάλος των ημερών του
.
Αυτά είναι που διακατέχουν τους περισσότερους από τους μεγάλους μας.
Το ομολογούν έμμεσα και κάποιοι απ αυτούς.
Όταν είχε έρθει στην Αθήνα ο ο νομπελίστας Pierre de Gennes σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα» (9-5-2004) με τίτλο «είμαστε όλοι δημιουργοί» το ομολόγησε έμμεσα.
.
”Δεν πιστεύω στη μεταφορά της εξουσίας στους επστήμονες. Δεν είναι διόλου καλύτεροι από τους πολιτικούς όταν αφήνονται ανεξέλεγκτοι να πάρουν αποφάσεις για το κοινωνικό σύνολο και είναι ακόμη πιο αλαζόνες».
Και συμπλήρωσε:
«Ώσπου να υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον «πόλεμο επικράτησης της κοινής λογικής" με τη σωστή ενημέρωση, την εγρήγορση του κοινού και την άσκηση πίεσης στους διάφορους αποδέκτες».

Το Χιούμορ και το Περιπαικτικό Πνεύμα των Μεγαλοεπιστημόνων

Οι επιστήμονές μας μπορεί να μην έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους για τις συνέπειες των τεχνολογιών τους, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους καταλογίσει έλλειψη χιούμορ για τα δημιουργήματα τους και περιπαικτικού πνεύματος για τις μοιραίες συνέπειές τους.
.
Κάποιες από τις εκδηλώσεις τους αυτές έχουν μείνει στην ιστορία και αποτυπώνουν το "μεγαλείο"τους.
Όπως το χιούμορ τους και το περιπαικτικό τους πνεύμα κατά στην πρώτη δοκιμαστική τους πυρηνική βόμβα. .
Τη βόμβα την ονόμασαν "gadget". Ήταν το αγαπημένο τους gadget που ξημεροβράδυαζαν μαζί του σαν μαθητούδια.
Το gadget που αν όλα πήγαιναν καλά θα τους επέτρεπε να προχωρήσουν στον "λιγνό" και τον "χοντρομπαλά" όπως αστειευόμενοι ονόμασαν την βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα και μετά στο Ναγκασάκι.

Όταν συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το "gadget" τους εν δράσει τόριξαν στα στοιχήματα. Όπως αναφέρεται στο Motherboard,
το πρωινό της 16 Ιουλίου του 1945, όταν συγκεντρώθηκαν οι κορυφαίοι επιστήμονες για να παρακολουθήσουν τη δράση του "gadget" τους
δεν ήξεραν τι θα συμβεί (εκτιμούσαν ότι το "gadget" τους θα απέδιδε ενέργεια ισοδύναμη με 5.000 τόνους TNT, τελικά απέδωσε 21.000 τόνους )
και τόριξαν στα στοιχήματα.
Ο Robert Oppenheimer, ο διευθυντής του Σχεδίου Μανχάτταν, έβαλε στοίχημα δέκα δολάρια ότι η βόμβα δεν θα εκραγεί με τον επιστήμονα G. Kistiakowsky, ο οποίος στοιχημάτησε έναν μισθό του.
Ο μεγάλος Enrico Fermi έβαλε στοίχημα ένα μισθό του κατά πόσον θα εκραγεί ή όχι η βόμβα και αν εκραγεί κατά πόσον θα καταστρέψει το Νέο Μεξικό ή όλο τον κόσμο.
.
Η επιστημονική γνώση και η σοβαρότης σε όλο το μεγαλείο της !!!

Οι τύχες του κόσμου είναι σε άξια χέρια !!!
Άραγε, στα ίδια χέρια είναι η μοίρα της ανθρωπότητας και με το πολυδιαφημισμένο, μεγαλεπίβολο, πολυδάπανο και άκρως επικίνδυνο πείραμα του CERN ;

Άραγε, θα μάθουμε ποτέ τι συνέβη και αναβλήθηκε (ή ακυρώθηκε);
.
Μια Παραστατική Εξήγηση
.
Ένας υποψήφιος διδάκτωρ, με εμπειρία στη ζωή και καθώς φαίνεται καλός παρατηρητής και γνώστης του χώρου του, απεικονίζει τη διαδοχική απώλεια της πραγματικότητας που επέρχεται από την υπερεξειδίκευση που απαιτείται σήμερα για να μπορέσει να προωθηθεί κανείς στην επιστημονική κοινότητα, βλ. http://matt.might.net/articles/phd-school-in-pictures/.
.

.
Με τον κύκλο απεικονίζεται το σύνολο της γνώσης του κόσμου.

Με τις διαδοχικές βαθμίδες της εκπαίδευσης αποκτά κανείς μικρό μέρος της γνώσης αυτής, όπως φαίνεται στα δύο πρώτα σχήματα στην πρώτη σειρά..

Με τη συμμετοχή του σε μεταπτυχιακές σπουδές αντί να αυξάνει περαιτέρω τη γνωσιακή του "χωρητικότητα", αρχίζει να εστιάζει σε ένα μόνον σημείο, όπως φαίνεται στο τρίτο και τέταρτο σχήμα, στοχεύοντας να φθάσει και να διαπεράσει την υπάρχουσα γνώση στο θέμα αυτό, όπως φαίνεται στο τέταρτο σχήμα και σε μεγένθυση στο πέμπτο και έκτο σχήμα (από την πίεση έχει δημιουργηθεί μια μικρή προεξοχή στην περίμετρο του κύκλου)..

Το στόχο του τον καταφέρνει, παίρνει την πολυπόθητη διάκριση, αλλά χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας και της πραγματικής γνώσης του κόσμου.
Ο κόσμος γι αυτόν περιορίζεται στο στενό πεδίο της ειδίκευσής του, όπως φαίνεται στο έβδομο σχήμα (βλέπει την προεξοχή ως τον κόσμο).
.
Σύντομα το ίδιο είχε εκφράσει και ένας μεγάλος γνώστης του χώρου, ο φυσικός Pauli στην παραίνεσή του προς τον φυσικό Weisskopf (την αναφέρει ο Weisskppf στο βιβλίο του:"Η κβαντική επανάσταση"):
"Μή γίνετε ειδικός, και αυτό για δύο λόγους:
Πρώτον, αν είστε ειδικός γίνεστε δεξιοτέχνης του φορμαλισμού και ξεχνάτε την πραγματική φύση.
Δεύτερον, κινδυνεύετε στη συνέχεια να μην εργάζεστε σε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον"
.
και το σατύρισε ο κωμικός Henry Youngman λέγοντας:
" Είπα στο γιατρό ότι έσπασα το πόδι μου σε δύο μέρη και μου είπε να σταματήσω να πηγαίνω στα μέρη αυτά."
.
Ιστορική έχει μείνει και η ρήση του αμερικανού τηλεπαρουσιαστή το 1947:
" Η USA today δημοσιεύει μια καινούργια έρευνα σύμφωνα με την οποία τρεις στους τέσσερις ανθρώπους αποτελούν το 75% του πληθυσμού".
.
Μια Έκκληση - Απαίτηση προς τους Επιστήμονες

Είναι, νομίζω, καιρός να απευθύνουμε συλλογικά οι πολίτες του κόσμου μια έκκληση - απαίτηση προς τους επιστήμονες του κόσμου, τις επιστημονικές τους ενώσεις και τις επιστημονικές τους κοινότητες..

Να τους καταστήσουμε κι αυτούς υπόλογους για τα σημερινά προβλήματα του κόσμου.
.
Να τους θυμίσουμε ότι οι λεγόμενοι απλοί πολίτες που μερικοί απ΄αυτούς τους αντιμετωπίζουν αφ υψηλού, τους χρηματοδότησαν και χρηματοδοτούν, άμεσα και έμμεσα, κάποιοι απ αυτούς με κυριολεκτικό ιδρώτα και αίμα, αυτό για το οποίο τόσο επαίρονται και ότι τους οφείλουν εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες τους.
.
Οφείλουν εξηγήσεις γιατί εξαργύρωσαν τις περγαμηνές τους για τον όλεθρο του ανθρώπινου γένους.
.
Ας τους κάνουμε έκκληση να το ξανασκεφτούν.
Να συνειδητοποιήσουν τη δική τους συμβολή στη σημερινή κακοδαιμονία του κόσμου
και να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Ας αναλάβουν την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών οι γνωρίζοντες τη διαδικασία και στη σύνταξη του κειμένου της έκκλησης θα βρεθούμε, νομίζω, πολλοί πρόθυμοι να συμβάλλουμε.
.
.
Προσθήκη 14.8.10
.
(1) Σε άρθρο, βλ. εδώ, στις 12 Αυγούστου της μεγάλης κυκλοφορίας Βρετανικής εφημερίδας Daily Mail αναφέρεται ότι σύμφωνα με επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν στο New Scientist τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Ρωσσία και το Πακιστάν οφείλονται σε μπλοκάρισμα των ισχυρών ρευμάτων αέρα που διατρέχουν τον πλανήτη στην τροπόσφαιρα και στρατόσφαιρα, τα λεγόμενα Jet stream .
.
Δεν μπορούν, όμως, να εξηγήσουν τι προκαλεί αυτό το μπλοκάρισμα.
.
Σημειωτέον ότι πολλοί ισχυρίζονται ότι τέτοιου τύπου παρεμβάσεις είναι δυνατές μέσω του συστήματος Haarp που είναι εγκατεστημένο στην Αλάσκα από τον αμερικανικό στρατό.
.
Προσθήκη 18.8.10
.
Ρώσος πολιτικός επιστήμονας προειδοποιεί ότι μπορεί οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν όπλα κλιματικής αλλαγής για να αλλάξουν τις θερμοκρασίες και τις αποδόσεις των καλλιεργειών στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Σε πρόσφατο άρθρο του, ο αναπληρωτής διευθυντής του στρατηγικού Ίδρυματος Πολιτισμού έγραψε:
"Σήμερα τα όπλα μεταστροφής του κλίματος είναι αποτελεσματικά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν ξηρασίες , να καταστρέψουν καλλιέργειες και να προκαλέσουν ανώμαλα φαινόμενα σε ορισμένες χώρες ", βλ. Russian Scholar Warns Of 'Secret' U.S. Climate Change Weapon
.
.
Προσθήκη 12.9.10
.
1. Στο άρθρο του TΑΣΟΥ KΑΦΑΝΤΑΡΗ στο Βήμα με τίτλο Η Βιομηχανία του κλίματος δίνεται το χρονικό των επεμβάσεων που έχουν γίνει γνωστές ήδη από το 1899, βλ. και Εδώ
.
2. Για μια εκτενή λίστα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίαςτων ΗΠΑ για αεροζόλ και τεχνικές επέμβασης στον καιρό βλ. http://www.seektress.com/patlist.htm
.
Βλ. και
.