Κάποιοι σύνδεσμοι σε πηγές τεκμηρίωσης που παρατίθενται στα κείμενα ενδέχεται να μην είναι ενεργοί. Κάποιες από τις πηγές μπορούν να ανακτηθούν συμπληρώνοντας το URL του συνδέσμου (δεξί κλικ στο σύνδεσμο) στο Wayback Machine (http://archive.org/index.php)
Για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κειμένων πατήστε το Ctlr (κάτω αριστερά του πληκτρολογίου) και μετακινείστε μπρος ή πίσω τον τροχό του ποντικιού

23.3.11

΄Λιβύη (2) - Πληροφόρηση εκ των Έσω

.
.
Αμερικανοί και σύμμαχοι ομολογούν κυνικά ότι Αφγανιστάν και Ιράκ
είναι απλώς μαθήματα για να οργανώσουν καλά τις ένοπλες δυνάμεις τους
Κατά το δόγμα, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους πρέπει να αναλάβουν
προληπτική στρατιωτική δράση να εξουδετερώνουν κάθε πιθανή απειλή.
Θα καταλαμβάνουν «εχθρικές προς την παγκοσμιοποίηση» χώρες,
θα τις αφοπλίζουν και θα εγκαθιδρύουν καθεστώς κατοχής
,
ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων
τους στις περιοχές με πόρους ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά τους.
ΚΑΤΑΡΓΕΙ το αμερικανικό αυτοκρατορικό δόγμα την εθνική κυριαρχία
και το διεθνές δίκαιο, διότι πάνω απ' όλα είναι το «ζωτικό συμφέρον
των ΗΠΑ» και τίποτε άλλο...Τα αμερικανικά εφιαλτικά σενάρια προβλέπουν
και την εξαφάνιση αντιφρονούντων λαών από προσώπου Γης, με
νέα αποτελεσματικά όπλα, χωρίς να αποκλείονται και τα πυρηνικά!"
ΗΠΑ: ΑΡΧΙΣΕ ο Γ' Παγκόσμιος, Ελευθεροτυπία, 13।12।2003
Αυτήκοος μάρτυρας η ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
.
.
Στα κανάλια ακούμε ότι οι καθεστωτικοί στη Λιβύη μας παραπληροφορούν.
Ανέτρεξα στην ιστοσελίδα http://ntclibya.org/english/των αντικαθεστωτικών για να πληροφορηθώ άμεσα και αδιαμεσολάβητα..
.
Τι Λέει το Επαναστατικό Συμβούλιο στην Ιστοσελίδα του
...
Κοίταξα κατ αρχήν στη στήλη News για να πληροφορηθώ από πρώτο χέρι τι συμβαίνει με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των δυτικών.
Και βρήκα αυτό: Απολύτως τίποτα.
...
Καμία αναφορά ούτε για τους έξι Λίβυους που πυροβολήθηκαν από τους Αμερικανούς στη Βεγγάζη, ανάμεσά τους και ένα παιδί, το πόδι του οποίου κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί, βλ. Εδώ, όταν πήγαν να βοηθήσουν τους δύο Αμερικανούς πιλότους το βομβαρδιστικό των οποίων κατέπεσε στην περιοχή.
Την πληροφορία την ακούσαμε από όλα τα ΜΜΕ.
Οι αντικαθεστωτικοί δεν το επιμαρτυρούν.
Όχι μόνον δεν εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών, όπως είχαμε ακούσει σε κάποια κανάλια, αλλά εκφράζουν "την έκπληξή τους που πληροφορούνται ότι κάποια κράτη φέρουν αντιρρήσεις στην επέμβαση αυτή".
Όπως γράφουν "το συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι η χρήση βίας είναι σύμφωνη με το άρθρο 4 του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου ασφαλείας".
.
Σε κάποιο σημείο αναφέρουν ότι "οι καθεστωτικοί μάζεψαν νεκρούς αμάχους που ήταν δικά τους θύματα για να τα εμφανίσουν ως θύματα των βομβαρδισμών".
Δεν σχολιάζουν γιατί δεν παρενέβησαν να μαζέψουν αυτοί τους δικούς τους νεκρούς.
..
Στη στήλη Media εμφανίζουν μόνον μια σειρά φωτογραφιών.
Ανάμεσά τους και οι δύο εικόνες δίπλα.
Οι υπόλοιπες δείχνουν ανθρώπους χωρίς όπλα που καμαρώνουν μπροστά στα "ανθρωπιστικά" βομβαρδιστικά και τα εγχώρια δικά τους, τα οποία αποθανατίζουν πολλαπλώς και σε λεπτομέρειες τα βλήματά τους.
.
Περιέργως δεν υπάρχει κανένα βίντεο ή φωτογραφία μαρτυρία για τις "σφαγές", όπως ακούμε, του Καντάφι.
.
Η σημαία (στην εικόνα) έχουμε πληροφορηθεί από τα κανάλια ότι είναι του προηγούμενου λαομίσητου καθεστώτος το οποίο ανέτρεψε ο Καντάφι και γιαυτό αποθεώθηκε από το λαό της Λιβύης.

Η σημαία του καθεστώτος είναι απλή πράσινη χωρίς κανένα έμβλημα πάνω της.
Δεν θα ήταν πιο εύκολο να εκτυπώσουν πάνω της το έμβλημά τους και να έχουν τη δική τους σημαία;
Η υιοθέτηση της σημαίας του προηγούμενου καθεστώτος σημαίνει ότι τους εκφράζει αυτό και πέραν από τη σημαία; (*)
.
Στή στήλη Members δίνονται τα βιογραφικά τριων μελών του επαναστατικού συμβουλίου.
Πέραν από τον πρόεδρο που είναι ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης, όπως γνωρίζουμε και από τα ΜΜΕ, οι δύο άλλοι έχουν και οι δύο σπουδές στις ΗΠΑ,
  • το ένα μέλος του συμβουλίου ήταν υπουργός οικονομικών, εμπορίου και επενδύσεων στη Λιβύη και ειδικός στις ιδιωτικοποιήσεις και ιδρυτής του πρώτου κέντρου εξαγωγών
  • το άλλο μέλος, με σπουδές στην οικονομία και την επιστήμη της πολιτικής, έχει διδακτορικό στο στρατηγικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων και ήταν ηγετικό στέλεχος προγραμμάτων μανατζμεντ σε πολλές αραβικές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, Λιβύης, Κουβέιτ, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Μαρόκο και την Τουρκία και Βρετανία
Αναφορά για άλλα δύο μέλη του συμβουλίου γίνεται στο News. Είναι και οι δύο δόκτορες και πρώην υπουργοί.
.
Στη στήλη About the Council αναφέρεται ότι:
  • "Το συμβούλιο θα τιμήσει και σεβαστεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες που είχαν υπογραφεί από την προηγούμενη Λιβική κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στη φιλοδοξία του να δει τη Λιβύη να παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας"
Ερωτήματα
.
Αυτά που διάβασα δεν με διαφώτισαν και τόσο και μάλλον μου δημιούργησαν ερωτήματα για την ταυτότητα και τους στόχους των μελών του συμβουλίου.
  • ύΓια ποια διεθνή ειρήνη και ασφάλεια μιλούν; Γι αυτήν των ΗΠΑ;
  • Οι υπουργοί της κυβέρνησης Καντάφι που συμμετέχουν στο συμβούλιο δεν έχουν ευθύνες για τα κακώς κείμενα που της καταλογίζουν;
  • Τόσοι πολλοί πρώην υπουργοί στο συμβούλιο δεν το καθιστά κι αυτό υπεύθυνο για τα κακώς κείμενα;
  • ..Πέραν από τους δόκτορες διεθνούς προσανατολισμού, υπάρχει στο συμβούλιο κάποιος αντιπρόσωπος εργαζομένων, του λεγόμενου απλού λαού, κάποιος με εγχώριο προσανατολισμό;
  • Γιατί δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να μαρτυρούν τις "σφαγές" των Κανταφικών; Ούτε ένα βίντεο, ούτε μία φωτογραφία;
  • Γιατί αντί για τους "ανθρωπιστικούς" βομβαρδισμούς των υποδομών της χώρας τους με τις "παράπλευρες απώλειες", δεν ζήτησαν την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, αν αυτό που θέλουν είναι η προστασία των αμάχων;
  • Διαβάσαμε ότι ο Καντάφι έχει επανειλημμένα ζητήσει την αποστολή ανεξάρτητων παρατηρητών του ΟΗΕ γιατί ισχυρίζεται ότι υπάρχει παραπληροφόρηση. Γιατί δεν το ζητούν αυτό και οι αντικαθεστωτικοί; Μήπως δεν είναι και τόσο λαομίσητος ο Καντάφι; Μετά την απόφαση των δυτικών για βομβαρδισμούς ακούσαμε στα κανάλια ότι μοίρασε όπλα στους πολίτες για να υπερασπιστούν τη χώρα. Δεν φαίνεται να ανησυχεί μήπως τα στρέψουν εναντίον του.
Αυτά που διάβασα δεν μου αναίρεσαν τον προβληματισμό μου όταν άκουγα τους ανταποκριτές να μιλούν για επανάσταση της αστικής τάξης της Λιβύης και διάβαζα σε ιστοσελίδες για την μήνι των επαναστατών κατά των σκουρόχρωμων Αφρικανών.
.
Τελικά γιατί επαναστάτησε αυτή η τάξη;
Δεν την ικανοποιούσε η μη συμμόρφωση του Καντάφι με τους Σαουδάραβες και δυτικούς συνεργάτες τους; Βλ. Ομιλία Καντάφι στον ΟΗΕ το 2009
Διαφωνούσε με την επικείμενη συνεργασία του με Κίνα και Ρωσία;.

Δεν βλέπω πουθενά κάποια διακήρυξη των δικαιωμάτων του λαού, όπως θα περίμενε κανείς, έστω στα λόγια, από ένα επαναστατικό κίνημα στο ξεκίνημά του
Ούτε μιλούν για κάποιο άλλο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.
.
Οι Δύο Κυβερνήσεις κατά Wikipedia
.
Mετά τη σχετική απογοήτευσή μου για αυτά που είχα και αυτά που δεν είχα διαβάσει, αναζήτησα πρόσθετα στοιχεία στη Wikipedia, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, όπως αυτοαποκαλείται.
Πρός έκπληξή μου στο λήμμα Libya - Wikipedia, the free encyclopedia έμαθα ότι :
  • η Λιβύη έχει δύο καθεστώτα, δύο κυβερνήσεις: μία στην Δυτική Λιβύη, με πρωτεύουσα την Τρίπολη και μία στην Ανατολική Λιβύη με πρωτεύουσα τη Βεγγάζη.
Τα μέλη των δύο κυβερνήσεων και οι σημαίες των δύο καθεστώτων συνοψίζονται στη δεξιά στήλη της ιστοσελίδας.
.. .
Στα κανάλια μιλούν ακόμη για καθεστωτικούς και αντικαθεστωτικούς.
Μας ενημερώνουν ότι στόχος των «ανθρωπιστών» δεν είναι ο διαμελισμός της Λιβύης.
.
Κάποιοι, όμως, φαίνεται να γνωρίζουν τη συνέχεια।
....
Προσθήκη 24.3.२०११
.
Όπως αναφέρεται στο Defencenet , το επίσημο Λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει για 18 αμάχους καβουρδισμένους από τους χθεσινοβραδυνούς βομβαρδισμούς των δυτικών στην Τρίπολι. Μιλούν και για βομβαρδισμό των διασωστών οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών.
Στη σελίδα των αντικαθεστωτικών εξακολουθούν να αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τους βομβαρδισμούς।
.
Προσθήκη २६.३.११
.
Από το άρθρο του Ν. Κατζηλάκη στην Ελευθεροτυπία με τίτλο:Τι είδαν τα ΜΜΕ στη Λιβύη
.
Καθώς τα τύμπανα μιας ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ του καθεστώτος Καντάφι και της Δύσης δυναμώνουν έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε μια πτυχή του λιβυκού δράματος: της κάλυψης του εμφύλιου σπαραγμού από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Κατά τα πρώτα στάδια των ταραχών στη Λιβύη, που ακολούθησαν των εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, πλήθος αναφορών γέμισαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία για την άμεση αντίδραση του λιβυκού καθεστώτος στην εξέγερση μεγάλης μερίδας του λαού της χώρας.
Η έλλειψη ξένων και κυριότερα ανεξάρτητων και έγκυρων παρατηρητών και δημοσιογράφων στο θέατρο των γεγονότων, λόγω και της ηθελημένης απομόνωσης της Λιβύης του Καντάφι και του ανελεύθερου χαρακτήρα του καθεστώτος του, έδωσαν χώρο για σπορά αναφορών που λίγο αργότερα διαψεύστηκαν.
.
Στα διεθνή ΜΜΕ εμφανίστηκαν, ήδη από τη δεύτερη ημέρα των ταραχών και της κατά πώς φαίνεται βιαιότατης προσπάθειας καταστολής διαδηλωτών από το καθεστώς Καντάφι, εκπρόσωποι του National Front for the Salvation of Libya, οργάνωσης με μακρά ιστορία αντιπαράθεσης με τον Λίβυο ηγέτη।
.
Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1981 από Λίβυους αντιφρονούντες. Με στήριξη και χρηματοδότηση της CIA, των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και των Σαουδαράβων(1, 2, 3) προσπάθησε να δολοφονήσει τον Καντάφι το 1984 στην Τρίπολη.
Η επιχείρηση απέτυχε, αλλά η οργάνωση συνέχισε τις προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος με τη σύσταση στο γειτονικό Τσάντ τού Libyan National Army, μιας στρατιωτικής μονάδας αποτελούμενης από πρώην μέλη του λιβυκού στρατού, ξανά όμως χωρίς επιτυχία। Τα τελευταία χρόνια, μετά τη μερική προσέγγιση του Καντάφι με τη Δύση, ο ρόλος της περιορίστηκε (σήμερα, στο εσωτερικό της Λιβύης, απ' ό,τι αναφέρεται, έχει μικρή υποστήριξη από το λαό(4)), συμμάχησε όμως τα τελευταία χρόνια με μικρότερες αντικανταφικές οργανώσεις φιλομοναρχιστών (Libyan Constitutional Union) και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Libyan League for Human Rights) δημιουργώντας την «Εθνική συνδιάσκεψη της λιβυκής αντιπολίτευσης» το 2005(5, 6)
.
Η διεθνής αιγυπτιακή εφημερίδα «Asharq Alawsat» ανέφερε στις 9 Φεβρουαρίου 2011 ότι η «Εθνική Συνδιάσκεψη» συνέβαλε στην οργάνωση της λιβυκής «Ημέρας Οργής» της 17ης Φεβρουαρίου।(7)

Οι «αναμεταδόσεις»

Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης, από τις πρώτες ημέρες του εξελισσόμενου εμφύλιου σπαραγμού, είχαν σημαντικό ρόλο στην «αναμετάδοση» γεγονότων, ευρισκόμενοι σχεδόν όλοι σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον

  • Στις 21 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπός της «αναμετέδωσε» ότι το ναυτικό του Καντάφι βομβάρδισε την Τρίπολη.(8)
  • Στις 22 Φεβρουαρίου, ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε μισθοφόρους κατά του λαού του(9)
  • Στις 23 Φεβρουαρίου ότι το καθεστώς πραγματοποιεί γενοκτονία κατά του λιβυκού λαού(10)
  • Στις 25 Φεβρουαρίου ότι η αεροπορία και το πυροβολικό του Καντάφι βομβάρδισαν την Τρίπολη(11, 12)
Ενώ
  • την 1η Μαρτίου το δορυφορικό ρωσικό κανάλι «Russia Today» ανέφερε ότι οι ρωσικοί δορυφόροι δεν κατέγραψαν κάποιον αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βεγγάζη και την Τρίπολη(13)
  • Την επομένη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί στις λιβυκές πόλεις(14)
  • Στις 2 Μαρτίου ο ερευνητής του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πίτερ Μπούκερτ, ευρισκόμενος για δύο εβδομάδες στη Λιβύη, δήλωσε στο «Radio Netherlands» ότι δεν βρήκε στοιχεία για χρήση «μισθοφόρων» στη Λιβύη।(15)
  • Στις 10 Μαρτίου ο Σαλάχ Τζαμπέρ, ιατρικός συντονιστής των πόλεων που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς, δήλωσε ότι από την έναρξη των ταραχών σκοτώθηκαν τετρακόσια άτομα στην ανατολική Λιβύη συνολικά, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει πόσοι από τους νεκρούς είναι αντικαθεστωτικοί ή σώματα ασφαλείας.(16)
  • Επίσης ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από το ναυτικό του Καντάφι δεν επιβεβαιώθηκε ώς σήμερα από κανέναν από τους δεκάδες ξένους ανταποκριτές που βρίσκονται, εδώ και μέρες πλέον, στη λιβυκή πρωτεύουσα.
________________________________________

(*)Σημαία του Σάχη είχαν στις προπέρσυνες διαδηλώσεις οι αντιφρονούντες Ιρανοί εκτός του Ιράν στις καθημερινές διαδηλώσεις τους στην Ουάσιγκτον έξω από τον Λευκό Πύργο, βλ। Εδώ με την υποστήριξη του γιού του έκπτωτου Σάχη, ο οποίος ζει στην Ουάσιγτον , βλ. Εδώ
Το 1953 η CIA και η Βρετανική MI6 έθεσαν σε εφαρμογή την επιχείρηση Ajax με στόχο να απομακρύνουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό Mossadegh και να εδραιώσουν στην εξουσία το Σάχη, για να διατηρήσουν τον έλεγχο της δύσης στο πετρέλαιο και τις υποδομές του Ιράν.
Η επιχείρηση επιτεύχθηκε με βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς από ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι αποδόθηκαν στην κυβέρνηση για να επαναστατήσει ο πληθυσμός και να γίνει δυνατό το πραξικόπημα.
Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος η CIA δωροδόκησε κυβερνητικους παραγοντες, επιχειρηματιες και δημοσιογραφους και πλήρωσε πολιτες να βγουν στο δρόμο.
.
- Το 1976 επί Σάχη, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας δηλώνει:
« Καμμία χώρα στον κόσμο δεν έχει μεγαλύτερη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων απ΄ό,τι το Ιράν’